Burgerkamp, en hjemløs og en mannequin uden arm
Forblæst og lidt forpint. 1. januar er et underligt mellemlagspapir, der blæser rundt på må og få. Nyhedsavisen blæste med et par timer.

Af Frederik Roedfrro@avisen.dk@BRØD:Pling, plang. Det røde shawarma-skilt af metal river sig løs i den stærke blæst, hen ad fortorvet, op i luften, rammer to cyklende piger på Nørrebrogade, men de klarer den vist, ser det da ud til.Det er den første dag i år. Der hvor begyndelsen og enden mødes.Den store hvide plastikblomst på Michaels barnevogn snurrer meget hurtigt rundt. Han er hjemløs og i dårligt humør.»Er der ikke nogen, der kan give mig en smøg? Jeg har det ad helvede til. Gambianerne har stjålet det hele. 12.000 kroner. Også min spritbrænder, så jeg ikke kan få noget at æde,« råber Michael.Folk skutter sig og går i en bue udenom.

Vde spor

Asam Ghani er velklædt i skjorte, slips og mobil-headset. Han sidder i sin dobbeltdækker-sightseeingbus og venter på turister til "The Mermaid Tour". Bussen er tom og gynger ujævnt i vinden.»Jeg har været ovre på Axeltorv et par timer for at sælge billetter, men der kom kun et par stykker«, siger Asam Ghani. Han er træt og glæder sig til at holde fri klokken 16. De små fejebiler tøffer rundt på Rådhuspladsen og suger de sidste rester af festen op. De efterlader lange våde spor.»Jeg har ikke tid til at snakke. Vi har skide travlt. Arbejder på akkord i dag,« råber en fejemand.

Madkamp

Uden for McDonalds s er politiet mødt talstærkt op. To patruljevogne og fire betjente.»Så kom de der idioter og kastede burger i hovedet på mig,« skriger en mand, der kæmper med at bevare en form for balance.»Det var ham, der tog min burger og kastede den efter mig«, snøvler en ung mand i habitjakke, der stadig er forbavsende hvid.Restaurantens lille manager Stina Zidoree står i døren. Han ligner ikke en, der kan stoppe et slagmål.»Jeg burde have vidst, hvad det ville blive for en dag i dag. Folk er simpelthen så pisse stive. Det her endte med en slåskamp på første sal, hvor de kastede rundt med burgerne. Jeg måtte skille dem ad til politiet kom,« forklarer hun.

Lunten er vk

Det meste er lukket, men ikke tøjbutikken Taxi på Strøget. Her er Roma Vitkauskaite fra Litauen på arbejde, og hun bakser med at få sat venstre arm fast på en mannequin-dukke, der øjensynligt også tabte håret, da nytåret sprang. Det ser ikke så nemt ud.»Jeg ved faktisk ikke, hvorfor vi skal holde åbent i dag, men det siger min chef altså, at vi skal. Der kommer næsten kun russere,« forklarer hun.Midt på Heimdalsgade ligger en krysantemum-bombe, der ikke sprang til tiden. Politiet har afspærret det hele og venter på Rullemarie.»Det er den der lille kugle der, « siger en betjent, der er oppe på mærkerne.»Den er ikke større end en tennisbold, men er farlig som en håndgranat, fordi lunten er væk. Hvis den sprænger, ryger alle ruderne på bilerne. I hvert fald bagruderne,« siger han.Tre svenskere venter i bussen på "The Mermaid Tour". Fejebilerne er væk. Den hjemløse Michael har fået en smøg i hånden, men nu er han faldet i søvn.