Af Jacob Basbøll, jaba@avisen.dk
Bosnierne er vilde med grillet kød. Overalt i bymidten slår duften af veltillavet mad en i møde, så maven vil knurre, uanset om man er sulten eller ej.
Måske er det kun lige vegetarer, der ikke må slikke sig om munden i de smalle gader i Sarajevos gamle bydel. Langt de fleste specialiteter er nemlig baseret påkød.
Rør med lækkerier
Enkelte klassikere som burek, der er rør af filodej fyldt med lækkerier, kommer dog også i spinat-, kartoffel- og osteversioner, der er værd at smage.
Men førstepladsen over specialiteter må gå til den lokale favorit cevapi, helst som Zeljko laver dem.
Zeljko er en legende blandt de lokale, og Bumletogets lærer Amila var også hurtig til at anbefale cevapi i restauranten.
I byen lyder det, at du ikke har været i Sarajevo, hvis du ikke har spist cevapi hos Zeljko. En åbenbaring Det er derfor med forventninger på størrelse med Rundetaarn, at Bumletoget besøger Zeljko til frokosttid og bestiller.
Der er gang i biksen, hvor unge piger, modne forretningsmænd i habit og gamle damer med bløde hatte optager bænkene.
Inden længe placeres fadet foran Bumletoget, og oplevelsen kan begynde.
Smag af kul
Cevapi er små pølser af hakket kød, som er håndrullede til den rette størrelse og dernæst grillet.
Pølserne brillerer ved at smage smukt af kul, kød og krydderier i den rækkefølge. Det er enestående, og Bumletoget nærmest slikker tallerkenen af ren fryd og giver Zejlko ikke fem gafler, men så dog fem pølser i karakter.