Den verdensomspændende fødevaremangel er nu så udtalt, at priser på almindelige dagligvarer som pasta, brød, mel og ost vil stige med 15-20 procent i løbet af de næste måneder. Til næste år bliver også kød dyrere. Det siger flere fødevareproducenter. Men landets største dagligvarekæde, Coop, er ikke umiddelbart tilbøjelig til at betale mere for produkterne, end de plejer.
»Vi vil ikke stiltiende acceptere prisstigninger, og vi forlanger meget grundig dokumentation for påstanden om, at prisen på korn stiger,« siger Jens Juul Nielsen, der er informationschef i Coop.
Stillingskrig
Ifølge flere brødproducenter, er prisen på korn steget så drastisk i år, at brød, pasta og andre kornprodukter vil blive 15-20 procent dyrere. Det skyldes, at EU s overskudslagre er tømt, og at høsten er slået fejl over det meste af verden.
»Vi er to til at bestemme prisen, og hvis vi ikke kan købe produkterne til den rette pris, så må finde andre leverandører,« siger Jens Juul Nielsen.
Han peger på, at leverandørerne kan effektivisere sig ud af prisstigningerne.
De hårde udmeldinger fra begge parter skal ses i lyset af, at forhandlingerne om prisen på brød og andre varer netop nu er i fuld gang. Palle Jakobsen, der er direktør for landbrugsanalysefirmaet Agrocom.dk, mener, at priserne vil falde efter et par år.
»Når brødet bliver dyrere, producerer landmændene mere korn, forbrugerne køber til gengæld færre brød. Det betyder, at lagrene bliver fyldt op igen, og at prisen derfor vil falde,« siger han.
Du kan jo også bare bage brødet selv. Det smager klart bedre og er desuden billigere.
Kokken
og restauratøren Jan Friis-Mikkelsen fra Restaurant Tinggården i
Frederiksværk har denne opskrift på et godt brød, han selv bruger på
restauranten. Opskriften giver 2-3 brød:
1 liter vand
35 gram salt
¼ pk. gær
1, 5 kg til 2 kg hvedemel
Gæren
opløses i det kolde vand, og salt og mel tilsættes. Start med halvandet
kilo mel, ælt dejen og tilsæt ekstra mel, til dejen stadig er fugtig og
klistrer til skålen.
Ælt dejen i 10 til 15 minutter. Den
lange æltningstid sikrer et saftigt brød. Dæk brødet til og put det i
køleskabet og lad det hæve i mellem otte og maksimum 24 timer. Tænd
ovnen på 200 grader. Hvis du har varmluft, så brug det, og hvis du har
en moderne ovn med et program, der holder på damp, det er som regel
markeret med en lille vanddråbe, så brug endelig det. Placer en
bradepande med et par deciliter vand i ovnen under brødet de første fem
minutter af bagetiden. Det giver brødet en glat, sprød skorpe.
Bag
brødet i 25 til 30 minutter. Det er en god idé at gemme en klat af den
ubagte dej i køleskabet og tilsætte den dejen næste gang, du bager –
det giver brødet mere smag, pointerer Jan Friis Mikkelsen.