Når dagene bliver længere og temperaturen rammer den gode side af 20, støver størstedelen af danskerne grillen af og rykker madlavningen ud under åben himmel.
Det viser en ny YouGov-undersøgelse på vegne af HelloFresh, hvor 4 ud af 5 danskere (81 procent) svarer, at de får grillet i løbet af sommeren.
Til gengæld er størstedelen af os ikke nær så gode til at fyre op for grillen, når kalenderen ikke siger sommer.
44 procent af de adspurgte melder nemlig, at husstanden aldrig griller ud over sommerperioden, mens 23 procent blot gør det et par gange i de resterende sæsoner.
Rundspørgen viser derudover, at lidt over halvdelen (56 procent) smider grøntsager på risten en gang imellem. Kun hver fjerde (28 procent) har dem på hver gang.
Og det vidner om et uudnyttet potentiale, lyder det fra måltidskasseleverandøren bag undersøgelsen.
- Kød indtager hovedrollen, når danskerne tænder op for grillen. Det er selvfølgelig ikke overraskende, men der er også en ubalance i, at grøntsager ofte forbigås på grillen og ender med at blive en let salat. Det er ærgerligt, for man vinder meget ved at give grøntsagerne plads på grillen. Især dem i sæson, siger Sofia Fattori, Head of Culinary hos HelloFresh i Norden.
Sæsongrønt på grillen
Madeksperten påpeger, at der er store fordele i at gøre grillen til en permanent del af køkkenudstyret – ikke kun i forhold til smag, men også til kendskabet til de mangeartede fødevarer, naturen stiller til rådighed.
- Ifølge Madkulturen 2023 har vi i Danmark et dalende kendskab til sæsonbestemte grøntsager. Hvis man fx inkluderer rodfrugter eller græskar på grillen i efteråret, vil man opleve, at de bidrager med ny struktur og ny smag, mener Sofia Fattori.
- Og hvis vi udelukkende griller om sommeren, misser vi en masse lækre smagsoplevelser, der samtidig gør os klogere på naturens ressourcer og sæsonernes gang, der har masser af godt at byde på.
HelloFreshs kulinariske chef kommer i den forbindelse ind på en række sæsonbestemte grøntsager og kød, der komplementerer hinanden godt på grillen.
Foto: PR
Forår:
Grillspyd med kylling, halloumi og forårsgrøntsager som fx peberfrugt og aubergine er et alsidigt og let måltid, som er perfekt i foråret. Grill dertil skiver af fersken og anret dem i en salat som tilbehør.
Efterår: I efteråret er mørbrad et godt valg med sin rige smag og mørhed. Grill sæsonens grøntsager som græskar og rodfrugter som tilbehør.
Vinter: And og andre federe kødtyper er, på grund af den dybe smag, ideelle om vinteren. Akkompagneret bedst af grøntsager som pastinak og butternut squash, der trives ved høj varme.
Sommer: Sommer tilbyder det perfekte vejr for grillfavoritter som bøffer og pølser, suppleret med grøntsager som majs, asparges og peberfrugter, der giver både farve og smag til grillretterne.
Find flere grilltips til sommeren her.