Brud på offentlighedsloven: Middelfart Kommune mørklagde e-mails i sag om Tina Bue

--- CITATVIDEO --- Middelfart Kommune nægtede - trods gentagne forespørgsler fra TV 2/Fyn - at udlevere e-mails om de kommunale kurser, som Tina Bue Frandsen via sin søster har videreformidlet kvit og frit til Middelfart Kommune. Et klart brud på offentlighedsloven, lyder det fra en professor i medieret.

Videoen "Brud på offentlighedsloven: Middelfart Kommune mørklagde e-mails i sag om Tina Bue" udsendt af "TV2/FYN" kan downloades på Ritzaus Videoweb www.videoweb.dk

Anvendelse af Ritzaus tjeneste for citatvideo og materiale herfra forudsætter accept af vilkårene. Følg linket nederst på siden.

Middelfart Kommune har gentagne gange besvaret TV 2/Fyns anmodninger om aktindsigt med en afvisning af, at der skulle findes e-mails mellem lederen af insititutionen Brohuset og henholdsvis Tina Bue Frandsen og Tina Bue Frandsens søster, som tidligere var ansat i Nordfyns Kommune.

Kommunen henviser blandt andet til, at man ikke har journaliseret nogen mails og ikke føler sig forpligtet til at kigge i kommunens backup-server, som rummer slettede mails.

Et klart brud på offentlighedsloven, vurderer Sten Schaumburg-Müller, der er professor i medieret ved Syddansk Universitet.

- Er det her rigtigt? Er det korrekt anvendelse af loven? Nej, det mener jeg ikke, det er.

Sten Schaumburg-Müller henviser til det afslag på aktindsigt, som TV 2/Fyn modtog fra Middelfart Kommune i slutningen af oktober måned.

Middelfart Kommune: - Der er ikke mails eller andet journaliseret materiale

Familie- og Forebyggelseschef i Middelfart Kommune, Jørn Nielsen, slår her endnu engang fast, at man i kommunen ikke mener, at der findes yderligere mailkorrespondance, som er underlagt aktindsigt.

Vi har ikke yderligere mails mellem teamlederen på Brohuset og Tina Bue.

Der er ikke mails eller anden journaliseret materiale mellem teamlederen på Brohuset og XXXX (Tina Bue Frandsens søster og daværende leder af Børne- og Familiecentret i Nordfyns Kommune, red.).

Middelfart Kommune iagttager følgende journaliseringspraksis: Dokumenter, der er modtaget eller afsendt som led i administrativ sagsbehandling journaliseres, hvis dokumentet har betydning for en sag eller sagsbehandlingen i øvrigt. Det er altid en konkret vurdering, hvorvidt det er tilfældet.

Middelfart Kommune slår i samme mailsvar fast, at man ikke foretager sig yderligere for at imødekomme anmodningen om aktindsigt fra TV 2/Fyn.

- Vi har gjort os rigtig umage

Famie- og Forebyggelseschef i Middelfart Kommune, Jørn Nielsen, har forsvaret den beslutning på følgende måde:

?- Vi har gjort os rigtig umage med at finde de ting, du har spurgt os om. Du har fået alt det, der er journaliseret, og du har fået alt det, der ligger aktuelt i indbakken. Vi har valgt at sige, at vi åbner ikke serveren for at lede efter slettede mails. Det mener vi ikke er en del af den aktindsigt, du søger.

Du synes ikke, at I skal være med til at kaste lys over, hvordan kurser for 300.000 kroner kan forsvinde ud af Odense Kommunes system?

- Hvor mange penge, der forsvinder ud af Odense Kommunes system har jeg absolut ikke nogen holdning til.

Du synes ikke, at I er forpligtet til at være med til at kaste lys over, hvordan det kunne ske?

- Hvordan Odense Kommune har ageret? Så er vi vel inde i retning af, at det er en politisag, og så må politiet jo henvende sig til os, hvis de mener, at vi ligger inde med noget viden.

Men I kunne også bare overholde offentlighedsloven, og udlevere de mails?

- Jeg er uenig med dig i, at det er ikke at overholde offentlighedsloven, at vi vælger at lade være med at åbne serveren og lede efter slettede mails.

Nordfyns Kommune afslørede kommunikationen

Det lykkedes altså ikke at få Middelfart Kommune til at finde alle relevante e-mails.

Det gjorde til gengæld Nordfyns Kommune, hvor Tina Bues søster var ansat som centerleder på børn- og ungeområdet, indtil hun blev fyret i forbindelse med afsløringer af bl.a. ulovlig kursushandel.

Nordfyns Kommune udleverede mere end 25 mails mellem Tina Bue Frandsens søster og hendes ven og tidligere kollega, der arbejder som leder af institutionen Brohuset under Middelfart Kommune.

Mails, som Middelfart Kommune altså har nægtet at finde og udlevere, selvom de ifølge professor i medieret ved Syddansk Universitet, Sten Schaumburg-Müller, er forpligtet til at gøre det.

- Det centrale problem, det er, at der har været noget korrespondance, som de ikke kan finde. Men det er undergivet aktindsigt, så de skal jo kunne producere det.

- Det skal jo ikke være sådan, at der er en medarbejder et eller andet sted, der kan sige nej, jeg har ikke lige noget, siger medieretsprofessoren.

To af fem fakturaer dukkede op

TV 2/Fyn har siden midten af september været i dialog med Middelfart Kommune.

Dialogen har handlet om udlevering af fakturaer og mailkorrespondancer med relation til afsløringerne af ulovlig handel med kurser på foranledning af det tidligere socialdemokratiske byrådsmedlem Tina Bue Frandsen.

Middelfart Kommune finder i den forbindelse to fakturaer.

Efter gentagne henvendelser bekræfter kommunen, at der for hovedparten af de uddannelseforløb, som kommunen ifølge TV 2/Fyns oplysninger har taget imod, ikke findes fakturaer.

Manglende journalisering udgør selvstændigt lovbrud

Kommunen afviser altså at finde de beskeder, som ellers ville kunne kaste lys over, hvordan og hvorfor kurser betalt og afholdt af Odense Kommune uden beregning kunne finde vej til Middelfart.

Velfærdsdirektøren henviser i sit skriftlige svar til, at man ikke har for vane at journalisere den slags dialog, og derfor mener kommunen ikke, at man er forpligtet til at finden den frem. 

Kritisabelt, lyder det fra professor i medieret ved Syddansk Universitet, Sten Schaumburg-Müller.

- Det svar, som I har fået fra Middelfart Kommune; at den her type dokumenter, de er slet ikke omfattet af reglerne om aktindsigt. Det er forkert.

Middelfart Kommune burde altså ifølge Sten Schaumburg-Müller have journaliseret de pågældende mails, da korrespondancen omhandler bestilling og planlægning af kommunens køb af efteruddannelse.

Ting, som offentligheden skal have adgang til at kigge i, hvis der bliver anmodet om det.

- De skal journalisere det. Men hvordan de i øvrigt sørger for det - det må de sådan set selv ligge og rode med. De skal bare overholde loven, og det gør de ikke her, siger Sten Schaumburg-Müller.

?Middelfart Kommune ændrer holdning: - Der er alligevel materiale

Middelfart Kommune har imidlertid onsdag middag - og altså efter, at TV 2/Fyn har lavet ovenstående interview med familiechef, Jørn Nielsen - besluttet alligevel at lede efter relevante mailkorrespondancer.

Familiechefen skriver onsdag i en e-mail:

Jeg beklager, at vi ikke har været skarpe på aspektet med den manglende journalisering som argument for at hente de slettede emails tidligere. Vi har været fokuseret på, om selve aktindsigtsanmodningen var et argument i sig selv.

?Lignende sag endte med politianmeldelse i Nordfyns Kommune

TV 2/Fyn har siden foråret afdækket sagen om det Tina Bue Frandsens kursusvirksomhed.

Senest har det ført til afsløringer af, hvordan også Tina Bue Frandsens søster havde adgang til gratis kurser på Odense Kommunes kursuscenter, Phønix, mens Tina Bue Frandsen var leder af kursuscentret.

Søsteren købte sideløbende med modtagelsen af gratis kurser fra Phønix kursusydelser i Tina Bue Frandsens private virksomhed for i alt 240.000 kroner.

TV 2/Fyn bad i forbindelse med sagens opstart i foråret også om aktindsigt i Nordfyns Kommune, som blev bedt om at finde og udlevere alle mails mellem søsteren og det tidligere byrådsmedlem i Odense.

Nordfyns Kommune udleverede ikke alle mails - blanbdt andet fordi søsteren selv var bleve bedt om finde de relevante mails - og også dengang slog Steen Schaumburg Müller fast, at det var et brud på forvaltningsloven.

Først efter TV 2/Fyns afsløringer om samhandlen mellem de to søstre, valgte kommunen at gennemgå søsterens mailboks. Hér viste det sig, at der lå en stribe kompromitterende mails, som TV 2/Fyn burde have fået udleveret. 

Blandt andet havde søsteren sendt fortrolige oplysninger om børn i Nordfyns Kommune til Tina Bue Frandsen. De mails var skyld i, at Nordfyns Kommune efterfølgende valgte at politianmelde søsteren for brud på tavshedspligten.

Ovenstående citatvideo er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet.

Læs de fulde vilkår her: videoweb.ritzau.dk/vilkaar

Nyheder

Partifælle opfordrer

Thulesen Dahl til at gå af

Underholdning

Vild med dans-vært:

Køber hus til

31,5 millioner

Nyheder

Veganerpartiet snart

klar til valg

Nyheder

Angreb på slappe nosser

udløser shitstorm

Kongelige

Nettet strammes om

skandaleprinsen

Nyheder

De fleste firmaer

undgår udbytteforbud

Krimi

Uskyldig kvinde kørte ind i politiets sømmåtter

Nyheder

Hongkong:

Skoler skal fjerne

forbudte bøger

Kendte

Nicki Bille: - Jeg vil være træner

Krimi

Bomben mod Skat:

Kameraer filmede

hvid varebil

Krimi

Sommerkontrol af spritkørsel: Så mange er sigtet - så mange uheld med sprit i blodet

Krimi

Forsvundet i snart to måneder - der stadig intet nyt

Kendte

Dansk stjerne-kok mister sin elitesmiley

Kendte

En af de største: Ennio Morricone er død - 91 år

Nyheder

Irriteres du også af falske profiler på Instagram? Sådan slipper du for dem

Kendte

Som Queen: Elton John hyldes med særlig mønt

Nyheder

Efterårsvejret fortsætter: Sommeruge med torden og hagl

Nyheder

Derfor skal du vente med at udskifte dit olie- eller gasfyr

Corona

Virusudbrud lukker australsk grænse for første gang i 100 år

Nyheder

Insektdyrlæger skal redde melorme og fårekyllinger

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Kendte

Kærligheden brast:

Robert Hansen

single igen

Nyheder

Stor skade

på atomanlæg

Nyheder

Hård kritik:

Nedlukning på kant

med Grundloven

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97 procent dør

Sport

Dansker scorer

hattrick - igen!

Nyheder

Her er studierne

med flest ansøgere

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident 

Nyheder

Trump vil lave park

med amerikanske

heltestatuer

Kongelige

Epsteins veninde

vil ikke afsløre

skandaleprinsen

Nyheder

Thulesen Dahl åbner

debat om sin arvtager

Nyheder

Tiger fra dansk zoo

dræber dyrepasser

Nyheder

Flere er blevet

dårlige efter

besøg på rasteplads

Dyreliv

Masser af døde

marsvin skyllet op

på dansk strand

Corona

Danske minkavlere

ånder lettet op

Krimi

Voldsomme billeder:

Bil mejer demonstranter

ned på motorvej

Corona

Hvorfor har Japan

så få tilfælde af

CORONA?

Krimi

Blodbad da tog

kolliderede med kreaturvogn

Helt vildt

De vandt 870 mio.

Har ikke brugt en krone endnu

Krimi

Helikopter måtte redde

tysk turist på Rømø

Corona

Louvre har tabt

300 millioner kroner

Helt vildt

Oprettede firmaet i marts

Nu er de mangemillionærer

Kendte

Troels Lyby om tv-værtsjobbet:

Det rene luksus

Rejser

Tag på ferie

i det ukendte

Danmark

Sex og samliv

Ny app hjælper

mænd med at holde

længere

Corona

Trumps svigerdatter

testet positiv for corona

Nyheder

Indfødte er vrede

over Trumps fejring

af uafhængighedsdagen

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl