Administration 

Brokkerøve eller lalleglade: Danskerne er splittet af fodbold

(Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Blog: Danmark er blandt verdens 16 bedste fodboldhold. I hvert fald til VM. Nogle er lykkelige og glæder sig til søndag, hvor Danmark spiller mod Kroatien. Andre ligefrem skammer sig over, at verden betragter danskernes som et af VMs hidtil kedeligste hold. Men er der en sandhed midt imellem, spørger Medianos chefredaktør Peter Brüchmann i denne blog.

Tip det rigtige VM-resultat i Avisen.dk's gratis tips-spil og vind gavekort: www.avisen.dk/vmspil 

Hver dag trækker vi lod om 2 x gavekort på 250 kroner som frit kan vælges på sendentanke.dk

’Var det her de kedeligste 90 minutter i sportens historie.?’

Ikke fodboldens. Ikke VMs historie. Nej, hele sportens.

Det var VM-kampen mellem mægtige Frankrig og noget mindre Danmark, der blev talt om. Det var i The Guardins fodboldpodcast tirsdag aften efter, at Danmark havde kvalificieret sig til VMs 1/8-finale gennem at spille 0-0 mod Frankrig.

Og vist var det en af de mindst sindsoprivende fodboldkampe på en VM-scene i denne slutrunde og måske endnu længere. Vist var der kritik mod to hold, der begge kunne bruge det resultat til at komme videre til Vms mere afgørende kampe. Men Danmark havde også holdt et mandskab med nogle af verdens hurtigste, dyreste og på nogle områder dygtigste individualister fra at skabe ret mange chancer. Danmark havde nu gennemført 18 kampe i snart to år uden at tabe én kamp. Og Danmark var rimelig komfortabelt gået videre med masser af rum til at forbedre sig.

Så skulle man være kritisk – og blive beskyldt for at være topseedet til VM i brok i et land, der ikke havde kvalificeret sig videre fra en VM-slutrunde siden man slog selvsamme Frankrig ud i Japan-Korea i 2002. Altså for 16 siden.

Eller skulle man være glad – og blive beskyldt for at være en lalleglad klaphat, der kun kunne smile, mens den halve verden peb af Danmark og lavede internet-humor om sovende babyer og tør maling.

Vi prøvede på Mediano at give diskussionen nogle nuancer. At Danmark faktisk taktisk havde gennemført en flot og kontrolleret kamp. At Danmark havde været heldige i en ukontrolleret kamp mod Peru og havde forsømt en meget oplagt mulighed for at gøre arbejdet færdigt med et flittigt, men ganske ordinært arbejderhold fra Australien.

Det gik sådan set fint om, selv om dele af kommentar-sporet hurtigt udviklede sig til et af de der digitale mudderbade, der giver en lyst til at højtryksspule internettet for skældsord.

Jeg prøvede personligt at gengive budskaber fra folk, der påpegede, at vi var en nation af brokkerøve. Og blev så øvrigt omgående puttet i kassen ’lalleglad’ af frådende internet-krigere. Og det er en disciplin, danskerne i hvert fald er gode til. Vi er faktisk tæt på at blive vores egen lille trolle-hær. Slap af, Danmark. Solen skinner

Så fremhævede jeg nogle begavede synspunkter fra den anden side, og opdagede, at jeg bare stak hovedet op midt i en absurd skyttegravs-krig, som rakte langt ind i en diskussion om noget større. Måske om vores nationale egenart og selvopfattelse, uden at jeg helt ved, hvad den er for noget.

Men jeg ved, at sport og fodbold har været med til at ændre vores nationalkarakter i den forstand, at vi undervejs har givet os selv lov at være stolte. At vi måske alle har prøvet at strække os lidt og prøvet eller søgt en følelse af at være gode til noget. At vi kan noget.

Kom det efter 1984? Efter 1986? Eller først efter 1992? Flyttede Ulrik Wilbek noget, da han i en meget mindre idrætsgren – som vi i Danmark har ophøjet til en stor sport – turde sige højt, at vi var gode og godt kunne vinde noget?

Jeg ved det ikke, men de her ting har flyttet noget i os alle sammen. Ikke at det er derfor, at vi har globale kunstnere, musikere, forskere og skuespillere. Vi har altid haft nogen, der kunne blive svaner ud af ællinge-kuldet. Men sporten har skubbet på.

Men i denne mærkelige gryde er også – enten hos nogle eller et sted hos os alle sammen – en følelse af lettelse, når vi fejler. OK, så tillod vi idioter os lige at tro, at vi kan spille bold mod Modric og Rakatic fra Real Madrid og Barcelona, når vi har en mand, der lige har fået lov at rejse ud af Bremen.

Jeg kan næsten se reaktionen for mig. Og jeg håber selvfølgelig, at Thomas nu fra Dortmund pander den alle sammen af vejen.

Jeg har ikke facitlisten på noget af det her. Og min version af nuancerne er præcis lige så god eller dårlig som alle andre. Men giv dog for himlens skyld hinanden lov at have holdninger. Det er ikke bedre at kunne lide Chris Isaak end Bruce Springsteen, selv om undertegnedee kan have særdeles stærke holdninger til netop den diskussion. Det er smag. Og stil. Og så kan man lægge faglige nuancer ind imellem dem, når præstationer skal vurderes.

Fodbold er lidt på samme måde. Jeg kan efterhånden lide at se både Island og Horsens spille fodbold, fordi de gør noget konsekvent, tydeligt og kraftigt. Men jeg kan også lide at se Kroatien og Nordsjælland spille, når der er fart og fantasi i spillet.

Men jeg har nogle pointer, når du nu har været så flink at læse med hele vejen herned, som jeg gerne vil slå til lyd for.

1 De danske spillere og Åge Hareide bør acceptere, at man løber en risiko for et skidt eftermæle. Hvor fedt er det for eksempel for Polen, Adam Nawalka og hans spillere at være fra en fremragende generation af spillere, som verden og Europa bare aldrig kom til at elske. Som aldrig fik rigtig succes med landsholdet. Som aldrig begejstrede nogen. Og som forhåbentlig godt ved, at det kunne være blevet til mere. Polen røg lidt videre fra EM, blev slået ud til VM. Og verden var i bedste fald ligeglade.

2 At det er meget forskellige kampe, der er spilelt af Danmark under VM hidtil. Stram og konsekvent kamp mod Frankrig, let rystende og heldig kamp mod Peru og en fesen mellemvej mod Australien. Det dækker over en faglig vurdering, som i diskussion ofte bliver rodet sammen til en grå gryderet.

3 At vi husker, at regnestykket først kan gøres op, når det hele er slut. Tænk på 1998, et humpende gruppespil og en begejstrende forløsning mod Nigeria og Brasilien.

4 Og så, at vi danskere godt må tappe galden ud, inden vi går i krig med hinanden. Danmark er med til VM. Danmark er videre. Vi har noget at samles om. Og så kan vi vælge den lyse grå eller den lidt mørkere grå – og give rum til hinanden.

Livet er ikke så slemt.

Min egen personlige tone på gråskalaen i det hele: Jeg vil så gerne begejstes – uanset hvor langt det her hold når. Jeg nærmede mig i 20-25 minutter mod Australien. Jeg rejste mig i sædet i nogle minutter mod Frankrig. Men egentlig begejstret har jeg ikke prøvet at være af at se Danmark til dette VM. Endnu.

Nyheder

Kulturminister: Ønsker opgør med kønsfordeling

krig tank i ukraine
Nyheder

Vestlige våben ødelagt af russisk missil

fyldt tagrende
Nyheder

Kom i gang nu: Få styr på tagrender og utætheder

Kulturminister Ane Halsboe
Nyheder

Radio får dødsstødet

Mascha Vang
Kendte

Mascha Vang:

Rykker brylluppet

Russiske Gazprom, skilt
Nyheder

Rusland lukker for gassen til Finland

   Natasja Crone og Rasmus Tantholdt
Nyheder

Rasmus Tantholdt hædret

Vicki Berlin
Film og TV

Vicki Berlin: 

Indtager Cannes

Elon Musk
Nyheder

Elon Musk anklaget for sexchikane

ukraine
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

En tornado har fredag aften bevæget sig vest over den tyske by Paderborn,
Nyheder

Vildt: Tornadoer kvæster 40 mennesker

Nyheder

Zelenskyj: De sidste soldater må overgive sig

barn med abekopper
Nyheder

WHO: Hastemøde om abekopper

statue uden for  Lagos High Court.
Krimi

Skal hænges:

Dansker dømt til døden

Sidney Lee
Kendte

Sådan skal Sidney Lee begraves

lotto kupon udfyldes
Nyheder

Eurojackpot: Vild rekord

hænder med abekopper
Nyheder

FAKTA: Abekopper stammer ikke fra aber

skilt ved retten på Frederiksberg
Krimi

Sigtet for voldtægt af tre kvinder

bus i grøften
Nyheder

Dramatisk bus-ulykke:
Væltet med 36 passagerer

sanger på scenen
Kendte

I Helmigs fodspor:

Basim står derude

og banker på 

politibil holder på havn
Krimi

Hvem er den døde mand?

mand med kufferter i lufthavn
Rejser

Pas på pengepungen:

Det skal du have styr på

før ferien

racerkører står og kigger
Sport

Risikerer millionbøde: Må ikke køre med vielsesring 

skjern kirke set udefra
Krimi

Kvinde tømte dødsboer

mens familien var til

begravelse 

tre personer i sammenklippet foto
Film og TV

Forskere angriber DR:

Spreder fake news

Nyheder

Coronakur i Nordkorea:

Te og saltvand

kommunekontor set udefra
Nyheder

Kommune politianmeldt

for kidnapning

mand smiler
Kendte

Hemmelig graviditet:

Verdensstjerne er blevet

far

boligblok set udefra
Krimi

22-årig kvinde

dræbt 

fodboldspiller på banen
Sport

Vild afskedsgave:

33 Rolex-ure

gammel mercedes vises frem
Helt vildt

Mercedes solgt

for en milliard 

ødelagt bil holder på vej
Nyheder

OVERBLIK: Det skete

i Ukraine-konflikten

bjergområde i norge
Nyheder

Overlever fald på

flere hundrede meter

en gravid kvinde vinker
Kendte

Rihanna er blevet mor

Storebæltsbroen i skumring
Nyheder

Storebælt lukker for trafikken 

En flot mand og en sportsvogn
Biler

James Bonds bil til salg

En mand med skæg og briller
Kendte

Verdensberømt komponist død

Rejsende i en lufthavn
Rejser

Medarbejdermangel i lufthavn: Kom i god tid 

En glad forfatter
Bøger

Her er topscorerne af bibliotekspenge

Et par med en chek
Helt vildt

De vandt 1.6 milliarder

en brunette smiler
Kendte

Le Gammeltoft stopper med øjeblikkelig virkning

En hvidhaj og en dykker
Dyreliv

Denne monsterhaj er verdens største

en dame med briller
Kendte

Tine Bryld kommer på frimærke

mand kigger ind i kameraet
Helt vildt

Negle løser 34 år gammel mordsag

udsnit af stole
Nyheder

Ambitiøs

møbelforhandler

konkurs

villa i solskin
Livsstil

Trods millionrabat: Her er landets absolut dyreste håndværkertilbud

mand tæt på
Nyheder

Folketinget freder Hjort Frederiksen i lækagesag

person med statuette
Film og TV

Ny film med Anders Matthesen får hug

billede fra matador
Kendte

Matador-stjerner

samles i talkshow

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Stormomsust:

Harry og Meghan
har fireårs bryllupsdag

billede af politibil
Krimi

Lastbil taber hjul
og kvæster cyklist

to mænd hilser på hinanden
Kongelige

Skandale-kongen
vender kortvarigt hjem

flag hejses
Nyheder

OVERBLIK: Det skete natten til torsdag i Ukraine-konflikten

En puma på en klippe
Dyreliv

Puma angriber kvinde og hendes hund

Jagerfly på himmelen
Kendte

Tom Cruise hædret med jagerfly i Cannes

Sport

Esbjerg ned i 2. division

Mænd prøver at køle sig af
Nyheder

Indien risikerer 100 gange flere hedebølger i fremtiden

en gråhåret mand i jakkesæt
Nyheder

Tesfaye afviser at give Folketinget indsigt i Hjort-sag

Et par på den røde løber.
Kendte

Sidney Lees ekskæreste taler ud

En mørk mand med en taske
Krimi

Denne mand er farlig:

Skar øret af sit offer

En karton mælk
Mad og drikke

Mælkepriser kan stige 50%

Dronning Elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har spist disse sandwiches hele sit liv

En barmfager blondine i en sofa
Film og TV

Pluto-tv er landet:

Se Familien fra Bryggen hele døgnet

en ung mand
Krimi

Russisk soldat om krigsforbrydelse:

Jeg er skyldig

En masse flasker på et samlebånd
Nyheder

Flaskemangel truer

bryggerier

Et villa kvarter
Nyheder

Spår markant fald

i boligpriser 

Billede taget udover Prag man kan se de mange broer.
Helt vildt

Vanvittig billigt: 

Flyv til Prag

for 66 kroner

En politibil med udrykning.
Krimi

Ung mand anholdt

for hotel-drab 

Portræt af Anders Matthesen
Kendte

Anders Matthesen som

førsteelsker: Der er

intet at gemme sig bag

Timm Vladimir sidder i en bar og kigger ind i kameraet.
Kendte

Timm Vladimirs

sommerhus

solgt under prisen

Picasso maleriet
Helt vildt

Picasso solgt

for 477 millioner

En kvinde ligger og sover på en sofa.
Nyheder

Danskerne bruger for

meget tid på sofaen

Steve Wynn set i profil nedefra
Nyheder

Kasinokonge mistænkt

for at være hemmelig agent

Norsk politi på gade på gerningsnatten
Nyheder

Dræbte med bue

og pil: Nu begynder

retssagen

Vragresterne fra flystyrtet
Nyheder

Styrtede flyet ned

med vilje

brand i ejendom
Krimi

Voldsom brand i København 

Nyheder

Høring om ufoer i USA's Kongres

Glas med bebymos
Sundhed

Babymad tilbagekaldes:

Kan indeholde bly

Politibil med udrykning
Nyheder

22-årig død:

Klemt ihjel af

gulvvaskmaskine

Børsen i København
Nyheder

Ikonisk bygning skal renoveres for trecifret millionbeløb