Brøndby skal tilbage til de gamle dyder
Tom Køhlert, der overtager trænersædet i Brøndby fra hollanske René Meulensteen, vil betale gælden til de mange, loyale tilhængere tilbage med resultater og fight.

Han har endnu ikke haft tid til at kigge i Superligatabellen, men har ladet sig forstå, at FC København er langt, langt foran, og at selv trediepladsen ligger over ti point væk. Truppen er heller ikke nærstuderet eller fintalt, men den skulle ifølge den nye Brøndbytræner, Tom Køhlerts, informationer tælle omkring 30 spillere. Mandag leder han træningen for første gang, når spillerne vender tilbage fra vinterpause.

Det er gået stærkt for 59-årige Tom Køhlert, siden han torsdag fik et ultimatum af Brøndby-direktør Per Bjerregaard ovenpå René Meulensteens afgang: Overtag styringen i det næste halve år eller forsvind – og snup to år mere, hvis du har lyst.

Køhlert valgte det sidste. For han syntes ikke, at hjerteklubben skulle på trænerjagt igen om et halvt år. Og med en fortid som Brøndbyspiller i 1960’erne, tre tidligere trænertjanser i Brøndby og en årrække som talenttræner i klubben var han i Brøndby-ledelsens øjne den rette til stabilisere den synkende skude.

»Ledelsen har følt, at vi skal tilbage til rødderne, og det er jeg enig i. Vi skal tilbage til de gamle dyder på og uden for banen. Det er Brøndbys eneste redning, ellers bliver det ved med at sejle,« siger Tom Køhlert.

De gamle dyder tæller blandt andet det familiære sammenhold, siger Tom Køhlert. Og det er ved at blive genskabt med de tidligere spillere Kim Vilfort, Bent ’Turbo’ Christensen, Søren Colding og Henrik Jensen i forskellige trænerfunktioner.

»Det begynder at tegne sig, som jeg godt kan lide det. Vi skal have de af vores tidligere topspillere, der har trænerevner og lyst, tilbage til klubben,« siger han.

Selv om søndag var den sidste rigtige fridag, inden toptrænerlivet begynder, er Køhlert i gang med at lave træningsplaner, da DNY fanger ham på telefonen. For mandag begynder forårstræningen, og om en uge drager førsteholdet til Gran Canaria for at spille en træningsturnering. Ville han gerne have haft mere tid?

Nej, for Tom Køhlert er ikke ked at af have travlt, og så er der jo naturlige grænser for, hvor succesfuld denne sæson kan blive. »Vi ligger jo nummer syv, så der er jo en form for forberedelse til de næste to sæsoner i det,« siger han.

Det kommer dog så absolut ikke til at betyde eksperimenter og satsninger. For klubben står i gæld til de mange trofaste fans, der hungrer efter fight og resultater. Modsat talenttrænerjobbet handler topfodbold udelukkende om at vinde – alt andet er kosmetik, forsikrer Køhlert.

»Vi skal vinde tilhængerne tilbage. Det kan godt være, at vi taber nogle kampe, men man skal dø med støvlerne på. Nu er det vores tur til at give noget tilbage. Det kan jeg garantere,« siger han.

Tom Køhlert vil endnu ikke tale om til- og afgange i vinterpausen. For alle i truppen skal have en frisk chance for at bevise, at de hører hjemme i Brøndbyfremtiden. Men ligesom René Meulensteen ønskede det, mener Køhlert, at den 30 mand store trup er alt for bred.

»Det er logik. Vi behøver ikke mere end 22, men det må vi kigge på. Man skylder spillerne at starte på en frisk, for der vil være spillere, der vågner op til dåd, når der kommer en ny træner,« siger han.