Britiske medier erfarer: Theresa May bliver siddende
Der spekuleres i, om May træder tilbage, efter at hendes parti står til at miste sit flertal i parlamentet.

De to britiske tv-stationer BBC og Sky News erfarer, at Storbritanniens premierminister, Theresa May, ingen planer har om at træde tilbage oven på torsdagens parlamentsvalg.

Ingen af de to medier angiver kilder til historien.

Theresa May og partiet De Konservative står fredag morgen til at miste flertallet af mandaterne i parlamentet.

Men hun vil alligevel forsøge at danne en koalitionsregering. Det erfarer både BBC og Sky News, hvis politiske reporter Beth Rigby siger:

- En konservativ kilde fortæller mig, at "premierministeren arbejder på at danne en regering, fordi vi har det største antal sæder og stemmer", skriver tv-stationen på sin hjemmeside.

Premierminister Theresa Mays konservative parti drøfter angiveligt allerede muligheden for at danne et flertal med det nordirske parti Det Demokratiske Unionistparti (DUP) fredag morgen.

Det er en unavngiven kilde fra DUP, som har lækket oplysningen til Sky News, og det er altså ikke bekræftet officielt af partierne.

Begge partier er enige om brexit, Storbritanniens skilsmisse fra EU. Men det er fortsat usikkert, om de to partier tilsammen kan nå op på et flertal af parlamentets 650 mandater.

DUP overvejer ifølge unavngivne kilder en såkaldt "confidence and supply"-ordning med De Konservative.

Det erfarer Sky News på baggrund af unavngivne kilder, skriver tv-stationen på Twitter.

Ordningen vil sikre en konservativ mindretalsregering, hvis de to partier altså sammen får et flertal af de i alt 650 mandater i det britiske parlament.

"Confidence and supply" er et særligt, britisk princip, forklarer Stuart Wilks-Heeg. Han er leder af det politiske departement på Liverpool Universitet.

- Det medfører to ting: At der skal være en afstemning i parlamentet om tillid til regeringen - det er confidence-delen, siger han til Ritzau.

- Der skal altså være nok parlamentsmedlemmer fra partierne, som har tillid til en mindretalsregering.

- Og supply betyder, at der er støtte i parlamentet til det finansielle budget, så regeringen rent faktisk kan regere, tilføjer han.

Premierminister May har ifølge LBC Radio varslet, at hun vil holde en tale klokken 11 dansk tid.

Der spekuleres i, om hun vil trække sig som leder af De Konservative og premierminister.

Da valget blev udskrevet 18. april, havde De Konservative en føring over arbejderpartiet Labour i meningsmålingerne på omkring 20 procentpoint.

Meget tyder dog på, at Labour har halet voldsomt ind på De Konservative i løbet af valgkampen.

/ritzau/