Britisk lejesoldat risikerer henrettelse

Verden
Lejesoldaten Simon Mann risikerer at blive henrettet for at ville kuppe afrikansk oliestat.

Simon Mann levede af at sælge sine dræbende evner som lejesoldat iAfrika. Nu risikerer han dødsstraf for at ville kuppe en afrikansk stat.

Det lyder som plottet i en actionfilm fra Hollywood. Men for Simon Mann er historien ganske virkelig og skræmmende.

Lejesoldaten Simon Mann kom tirsdag for retten i Ækvatorial Guinea – anklaget for intet mindre end at ville kuppe det lille korrupte, men olierige afrikanske land med en mindre hær af lejesoldater. Han risikerer dødsstraf for forbrydelsen, men de fleste regner med, at han slipper med en årelang fængselsdom.

Sagen kom frem i marts 2004, da Mann blev arresteret i en lufthavn i Zimbabwe, hvor han angiveligt skulle hente våben. Om bord på hans fly var 66 lejesoldater, som ifølge anklagerne var på vej til Ækvatorial Guinea for at omstyrte den korrupte præsident Teodoro Obiang.

På det tidspunkt var Mann allerede en berømt lejesoldat i Afrika. Som britisk søn af en god familie havde han gået på den prestigefulde skole Eton og militærakademiet Sandhurst, inden han blev elitesoldat og kæmpede i Golfkrigen for briterne.

»Forbandet dumt«

Efter militærkarrieren blev han lejesoldat i Afrika – blandt andet i det sydafrikanske firma Executive Outcomes, der nedkæmpede oprørere i Angola. Senere startede Mann sit eget lejesoldat-firma, Sandline International.

Men i lufthavnen i 2004 sluttede karrieren brat, og Simon Mann risikerer nu at ende sin dage i et af Ækvatorial Guineas forfærdelige fængsler. Han blev i februar udleveret til landet og har tidligere indrømmet, at han var involveret i kup-plottet. Dog siger han, at han var »udfører, ikke arkitekt« i kuppet, som forretningsfolk og en eksilpolitiker beskyldes for at stå bag.

»Jeg bebrejder mig selv for ikke at have sagt 'stop' to måneder før, vi blev arresteret,« sagde Mann i marts i et interview med Channel 4 fra Black Beach-fængslet i Ækvatorial Guinea.

»Det var, hvad jeg skulle have gjort, og der var jeg forbandet dum. Mea culpa (skylden er min, red).«

faktaboks

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet