Breiviks angreb smadrer for 10 milliarder
Genopbygningen af regeringskvarteret i Oslo efter Breiviks massakre kan koste op mod 10 milliarder kroner.

10 er både antallet af milliarder danske kroner, det kommer til at koste at genopbygge regeringskvarteret i Norge efter Breiviks massakre og antallet af år, der kommer til at gå, før arbejdet med det er færdigt.

Det siger den norske fornyelses- og administrationsminister Rigmor Aasrud.

- Fra bomben eksploderede til regeringskvarteret igen er færdigt og indflytningsklart, tror jeg, der kan gå 10 år, siger hun til den norske Dagsavisen.

Hun understreger dog, at tallene er et foreløbigt skøn, og at genopbygningen både kan vise sig at blive billigere og dyrere - og tage kortere eller længere tid at gennemføre.

- Men det tager normalt mellem 8 og 10 år at udføre sådan et stort byggeprojekt, siger Rigmor Aasrud.

Den 17-etager høje regeringsbygning, som blandt andet huser statsminister Jens Stoltenbergs kontor, blev hårdt medtaget, da Anders Behring Breivik kørte op ved siden at bygningen og lod en bombe eksplodere, der samtidig dræbte otte personer.

Både prisen og varigheden af genopbygningsarbejdet afhænger af, om højhuset skal rives helt ned, eller om det kan betale sig at reparere det og genopbygge fra ruinerne.

Rigmor Aasrud fortæller, at hensynet til sikkerheden får væsentlig indflydelse på afgørelsen. Ifølge ministeren har 22. juli-kommissionens rapport øget opmærksomheden omkring sikkerheden, når det nye regeringskvarter skal planlægges.

Rapporten, der blev bestilt af den norske regering for et år siden, har kulegravet de norske myndigheders håndtering af Breiviks angreb og sikkerhedsprocedurerne i regeringen.

- Vi er blevet mindet om, at det er meget vigtigt at tænke på sikkerheden også, siger Rigmor Aasrud.

En gruppe konsulenter vurderer nu de forskellige muligheder for at genopbygge regeringskvarteret.

/ritzau/NTB