Breivik tog anabole steroider op til angreb
Massemorderen var påvirket af stimulerende stoffer, da han begik terrorangrebet den 22. juli sidste år.

Massemorderen Anders Behring Breivik var påvirket af stimulerende stoffer, da han udførte det blodige terrorangreb den 22. juli sidste år, hvor 77 mennesker mistede livet i Oslo og på øen Utøya.

I en grundig gennemgang af forberedelserne til angrebet beskriver retten fredag, hvordan Breivik handlede i tiden op til angrebet.

Forberedelserne indebar systematisk indtagelse af stimulerende stoffer, som skulle gøre ham psykisk rustet til angrebet. I tre omgange tog han også anabole steroider.

De sidste tre dage op til den 22. juli indtog han ligeledes en blanding af stimulerende stoffer, som skulle virke opkvikkende.

Efter angrebet blev der taget prøver af Breiviks blod. Prøverne viser, at han var let til moderat påvirket af stoffer, som ifølge læger kan øge risikoen for aggressiv og voldelig adfærd.

I den sidste tid op til angrebet spillede Breivik ligeledes voldelige computerspil i 130 timer for at simulere angrebet.

Breivik slog til den 22. juli sidste år - først i regeringskvarteret i centrum af Oslo. Otte mennesker døde, mens ni andre blev alvorligt såret.

Efter aktionen i Oslo kørte højreekstremisten i bil til Utøya 40 kilometer vest for Oslo. Forklædt som politimand sejlede han over til den socialdemokratiske ungdomslejr og skød og dræbte 69 mennesker, inden han overgav sig.

Fredag er han blevet idømt en forvaringsstraf.

Dermed har dommerne efter to måneders votering valgt at følge anklagemyndigheden, som krævede en forvaringsdom. Den type dom anses for den strengeste straf, da han i princippet kan holdes indespærret resten af livet.

/ritzau/