Breivik føler sig sikker på fængselsstraf
Anders Breivik er overbevist om, at han bliver idømt fængsel og ikke behandling, når han dømmes fredag.

Dagen inden dommen falder i sagen mod Anders Behring Breivik, føler han sig sikker på, at han vil blive kendt tilregnelig og dermed vil blive idømt en fængselsstraf.

Det siger hans forsvarer Geir Lippestad, som torsdag mødtes med sin klient i Ila-fængslet lidt uden for Oslo.

- Han mener, at han har begået disse grusomme handlinger ud fra et formål og et motiv, og ikke ud fra en gal mands tankegang, siger Lippestad til den norske tv-station NRK.

Han tilføjer, at Breivik vil acceptere dommen, hvis han bliver kendt tilregnelig, men at han vil anke, hvis domstolen kender ham utilregnelig i gerningsøjeblikket.

Lippestad og en anden forsvarer, Vibeke Hein Bæra, mødte Breivik for at forberede ham på, hvad han kan vente sig i Oslo Byret fredag.

Dommen mod ham falder fredag klokken 10.00, hvor det vil blive afgjort, om han var tilregnelig eller utilregnelig, da han den 22. juli sidste år dræbte 77 mennesker under angrebene i Oslo og på Utøya.

Lippestad siger, at den terrortiltalte Breivik er rolig og opfører sig på samme måde, som da han mødte op i retssalen før sommeren.

- Jeg tror, han er spændt, men når jeg spørger om akkurat det, siger han, at han ikke er spændt, og at han er rimelig sikker på, hvordan det går, siger forsvarsadvokaten.

- Men det er selvfølgelig en vigtig dag. Ikke bare for ham, men for hele nationen. Det bliver spændende at læse præmisserne og begrundelsen for dommen, siger Lippestad.

Anklagemyndigheden har talt for, at Breivik skal idømmes tvungen psykiatrisk behandling, mens den tiltalte selv har påberåbt sig nødværge og mener, at han skal frifindes.

/ritzau/NTB