Brandofre skal vente op til år på hjemkomst

Tagbranden på Ragnhildgade tirsdag aften kan få langstrakte konsekvenser for beboerne. De kan risikere først at komme hjem om et år.
Tagbranden på Ragnhildgade kan forhindre flere beboere i at komme hjem i helt op til et år.
Tagbranden på Ragnhildgade kan forhindre flere beboere i at komme hjem i helt op til et år. Foto: Polfoto, Kenneth Meyer

Mere end 100 beboere fik i går aftes deres livs chok, da en brand raserede deres ejendom på Ragnhildgade i København.

Ødelagte lejligheder og brændte minder er, hvad de fik ud af oplevelsen, og nu kan mange af dem oveni risikere at vente længe på at komme tilbage til deres hjem.

"Det afhænger selvfølgelig af, hvor omfattende skader der er, men nogle af lejlighederne er totalt udbrændte, og der er omfattende vandskader i andre. Så vi tale om måneder, og i nogle tilfælde op til et år," siger Kurt Erik Andersen, der er kriminalassistent i brandafdelingen hos Københavns Politi.

Beboerne i ni opgange blev evakueret, da branden tog fat i et hustag og fór videre over fem tage. De måtte alle finde nye steder at sove i går aftes. Og det var ikke alle, der kunne sove sig væk fra mareridtet i en blød seng.

"Nogle har nok overnattet i det fri, men de fleste har jo familie eller noget, de kommer hen til," forklarer Kurt Erik Andersen.

På længere sigt skal beboerne genhuses, enten af kommunen eller et eventuelt forsikringsselskab.

I kvarteret lyder forklaringen på branden, at en kvinde forsøgte at stoppe ilden i en gryde brændende olie ved at hælde vand over det. Men det afviser Københavns Politi.

"Det er et uheld i forbindelse med madlavning, hvor én kommer til at røre ved en touch knap. Så bliver en kogezone aktiveret, hvor der står en pande med svinefedt, og på et tidspunkt begynder det så at brænde, og det bliver suget op i emhætten," forklarer Kurt Erik Andersen.

"Det løber op i udsugningskanalen og op på loftet. Og så har man jo balladen," fortsætter han.

Flere af lejlighederne er fuldstændig nedbrændt, og der er stadig nedstyrtningsfare i ejendommen, hvor der er tre etager.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.