Brandmand på arbejde nytårsnat: Bindegalt at skyde fyrværkeri efter os
- Det er ærgerligt, at mandskab, der er der for at hjælpe borgerne, skal mødes med at blive beskudt med fyrværkeri, siger indsatsleder Lasse Clemensen. Foto: Privat
Lasse Clemensen var indsatsleder i Aarhus nytårsaften, hvor flere brandfolk blev beskudt af fyrværkeri.

Da brandfolk nytårsaften rykkede ud for at slukke brande, blev de flere steder mødt af bomberør og raketter

I Aarhus oplevede man syv tilfælde, hvor brandfolk blev mødt af fyrværkeri, da 2017 blev til 2018. Det skete primært i boligområderne Rosenhøj og Gellerup.

På vagt nytårsaften var indsatsleder ved Østjyllands Brandvæsen Lasse Clemensen. Til Avisen.dk fortæller han, at han er træt af, at brandfolkene ikke kunne udføre deres arbejde.

- Som brandmand er det mega frustrerende, at man ikke kan få lov til at passe sit arbejde i fred. Heldigvis reagerede brandfolkene professionelt, og som de skulle. De tog den med ro og kørte derfra igen, siger Lasse Clemensen.

- Det er ærgerligt, at mandskab, der er der for at hjælpe borgerne, skal mødes med at blive beskudt med fyrværkeri. Det er ikke retfærdigt, siger han.

De berørte medarbejdere har ifølge Lasse Clemensen været ved godt mod efter den begivenhedsrige aften. Men der bliver holdt godt øje med dem, hvis det skulle ændre sig.

- Der har ikke været nogen henne og sige, at de har det dårligt. Men vi går jo og holder øje med hinanden. Hvis nogen agerer anderledes, end de plejer, kan det være et tegn på, at vi så må trække dem til side og have en snak, siger Lasse Clemensen.

Det var primært deltidsansatte og frivillige brandmænd, der var udsat for at blive beskudt. Lasse Clemensen var ikke selv ude at køre, men stod for at have overblikket sammen med vagtchefen på brandstationen.

'Det er bindegalt'

Sidste år oplevede brandvæsenet i Aarhus kun en episode, hvor der blev skudt fyrværkeri efter dem. De syv episoder i år er flere end normen, og Lasse Clemensen har svært ved at forstå, at folk får ideen at skyde fyrværkeri efter andre.

- Om det er for at lave skæg og ballade og få lidt gang i gaden, det skal være usagt. I min verden er det at skyde fyrværkeri efter hinanden bindegalt. Når man ser dem på skadestuen, der er kommet til skade med fyrværkeri, er det helt vildt, at man skyder det efter hinanden, fortæller indsatslederen.

Det er langt fra første gang, Lasse Clemensen er på arbejde nytårsaften. Han har været ansat siden 2003, og for ham er nytårsaften på trods af travlhed lidt mere hyggelig end ellers.

- Der bliver gjort ekstra ud af maden, og man er meget sammen. Det er hyggeligt at se fyrværkeriet klokken 24. Men når folk de fester allermest fra 00.30-02.00, der har vi ekstremt travlt. Man håber bare, at man ikke er ude at køre under aftensmaden, og så fejrer man nytåret på forskud der, siger Lasse Clemensen.

Det er typisk ild i containere og skraldespande eller bål i gaden, brandvæsenet rykker ud til nytårsaften. I Aarhus har der i år ikke været brand i bygninger som følge af fyrværkeri.