Brande tættere på opklaring
Brandstiftelse ? To unge blev i går varetægtsfængslet i forbindelse med flere brande i Gellerup. Politiets efterforskning har nu ført til 11 anholdelser af såkaldt utilpassede unge i Gellerup, og den langstrakte sag nærmer sig en opklaring

I tre måneder har den ene påsatte brand efter den anden spredt frygt i Gellerup. Antallet af ildspåsættelser rundede 60, før politiet i sidste uge fik det første gennembrud i sagen og fængslede tre unge drenge. Nu ser det ud til, at politiet for alvor har fået fat i den lange ende, da der i går blev varetægtsfængslet yderligere to unge på henholdsvis 16 og 19 år.Århus Politi holder fortsat kortene helt tæt ind til uniformen af hensyn til den videre efterforskning i sagen. Derfor foregik grundlovsforhøret af de unge også bag dobbeltlukkede døre, så sagens detaljer forbliver skjult for offentligheden. Sikkert er det dog, at dommer Anne-Mette Gedbjerg fandt det tilstrækkeligt bevist, at drengene har været involveret i brandene, idet de blev varetægtsfængslet. Den 16-årige blev fængslet i fire uger og den 19-årige i 14 dage. Samtidig blev de tre unge, der blev fængslet i sidste uge, løsladt en uge før tid. Efter onsdagens afhøringer stod det nemlig klart, at de ikke var så involveret i brandene som først antaget.

11 anholdt

De to unge blev anholdt onsdag, da politiet i en nøje planlagt aktion hev i alt syv drenge med på stationen. Af de resterende fem er to blot 14 år, og de er efter afhøringer blevet overdraget til de sociale myndigheder. De sidste tre er blevet løsladt, da de spiller en mindre rolle ved brandene.Politiet har nu haft i alt 11 formodede brandstiftere med på stationen. De er ifølge kriminalkommissær Jørn Andersen sigtet for flere påsatte brande, hvoraf de har erkendt en del af dem.»Efter politiets opfattelse er der tale om et antal utilpassede unge, som indgår i forskellige strukturer på kryds og tværs, uden at det kan karakteriseres som bander,« fortæller Jørn Andersen.

Godt samarbejde

Onsdagens aktion udsprang af et intenst efterforskningsarbejde af politiets brandgruppe, som har fået tilført ekstra medarbejdere for at få stoppet brandene. Jørn Andersen fremhæver desuden samarbejdet med beboere og foreninger i Gellerup samt de sociale myndigheder som »forbilledligt«.Efterforskningen fortsætter med uformindsket styrke, og politiet vil ikke afvise, at der er flere anholdelser i vente de næste dage.