Brand på sydsjællandsk slot: Aflyser alt
Konferencer og årets julemarked er noget af det, der er aflyst på Næsbyholm Slot, der i slutningen af oktober blev ramt af en brand. Foto: Energi-, forsynings- og klimaminister.
- Det er ikke alle ting, der kan reddes, siger Morten Lund fra Næsbyholm Slot, der har været ramt af en brand.

På Næsbyholm Slot ved Glumsø har man valgt at rydde kalenderen for aftaler i de næste par måneder.

Det sydsjællandske slot blev den 31. oktober ramt af en brand, der især gik ud over den såkaldte spejlsal på slottet fra 1500-tallet.

Lige nu arbejdes der i døgndrift på at få gjort den historiske sal klar til brug igen, men renoveringen er så omfattende, at slottet har aflyst alt frem til nytår.

Dermed står det klart, at det årlige julemarked på Næsbyholm Slot ikke bliver til noget.

Morten Lund driver Næsbyholm Slot, og han forklarer til TV2 ØST, at ingen personer kom til skade ved branden, der skete om eftermiddagen, da der var gæster på vej til slottet ved Tystrup Sø.

- Der kom faktisk konferencegæster kørende ind ad indkørslen, netop som branden blev opdaget i spejlsalen. Heldigvis opdagede en hundelufter branden og slog alarm hurtigt, siger Morten Lund til TV2 ØST.

Han formoder, at ilden tog sit udgangspunkt i noget elektronik i den historiske spejlsal. Branden blev hurtigt slukket, men sod og røg har sat præg på andre dele af slottet.

- Det er ikke alle ting, der kan reddes. Der hænger blandt andet en flot, lysekrone i spejlsalen, som simpelthen er smeltet, fordi varmeudviklingen var så voldsom ved branden, siger Morten Lund til den regionale tv-kanal.

Han ser nu frem til at åbne slottet for offentligheden i det nye år.