Sygeplejersker forgiftes af brændt menneskekød
Efter en dag i operationsrøg går sygeplejersker og læger utilpasse hjem. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix (arkiv)
En hel dag på operationsstuen svarer til, at man har røget 25-30 cigaretter.

Hovedpine, træthed, røde øjne, løbende næse, dobbelt så stor risiko for KOL og andre luftvejslidelser og ikke mindst en risiko for kræft. Det er den risiko sygeplejersker og læger på operationsstuer lever med.

Det er røgen fra de operationer, hvor der anvendes el-kirurgi, som er giftig. Her skærer kirurgerne igennem væv ved at brænde det over, skriver DR.

- Undersøgelser peger på, at der er samme indholdsstoffer i kirurgisk røg som i cigaretrøg. Så en hel dag på operationsstuen svarer til, at man har røget 25-30 cigaretter, fortæller forskningssygeplejerske på Regionshospitalet Viborg, Susanne Friis Søndergaard, til DR.

Ifølge DR er der flere end 80 sundhedsskadelige stoffer i røgen, og der findes ikke en metode til at opfange alle stofferne. Så selvom sygeplejersker og læger anvender masker, og der er udsugningssystemer på operationsstuerne, er det ikke nok.

- Vores medarbejdere går hjem med hovedpine, er ukoncentrerede, har allergisymptomer, røde øjne og løbende næse. Generelt er de utilpasse efter en hel dag i røgen, siger Susanne Friis Søndergaard.

På hospitalet i Viborg testes i øjeblikket 300 masker af fem forskellige typer, og det forventes inden sommer, at nå frem til en anbefaling af, hvilke masker der giver den bedste beskyttelse.

Ifølge DR udsættes patienter kun kortvarigt for røgen og er derfor ikke i fare.