Administration 

Bosted under anklage: Anne-Lise lå 10 timer på toiletgulv

Nyheder
Anne-Lise Madsen i hospitalssengen. (Foto: TV2 Østjylland)

Søster til udviklingshæmmet beskylder bosted for omsorgssvigt. Norddjurs Kommune svarer igen på kritikken.

Min søster var udsat for omsorgssvigt de sidste år af hendes liv.

Sådan lyder det fra Margit Madsen, hvis storesøster var beboer på bostedet Skovvang i Ørsted på Djursland. 

Kritikken kommer nu, fordi hun ikke føler sig hørt - hverken af politikere eller den øverste ledelse af socialområdet i Norddjurs Kommune. 

- Jeg har fortalt dem, hvad der skete med min søster, men de har ikke handlet på det. Og jeg mener, at problemerne stadig er de samme, siger Margit Madsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Margit Madsen har i detaljer beskrevet, hvordan hendes storesøster Anne-Lise Madsen falder en aften på bostedet i 2017.

Hun ender med at ligge alene på sit badeværelsesgulv op til ti timer med en brækket hofte - uden at nattevagten opdager det.

- Det er forfærdeligt at tænke på, siger Margit Madsen.

En måned senere dør Anne-Lise Madsen efter et sygdomsforløb, hvor komplikationerne efter faldet er en udløsende faktor.

Tre års deroute

For Margit Madsen er faldet afslutningen på tre års deroute for sin søster på bostedet Skovvang.

Før var Skovvang ifølge Margit Madsen et fantastisk sted for hendes storesøster.

- Med den nye ledelse har alt ændret sig, og der har været stor udskiftning af medarbejdere. Det gjorde min søster utryg i den sidste tid, siger hun og uddyber:

- Og man kunne høre angsten og desperationen i hendes stemme. Hun kendte ikke dem, der var der til sidst.

Den kritik mener socialdemokraten Lars Møller er skudt ved siden af.

Han er formand for voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune, og han har fulgt udvikling på begge bosteder i Område Ørsted tæt.

- Jeg kan bestemt ikke genkende billedet af, at ledelsen skulle modarbejde de pårørende, skriver han i en mail, da han ikke ønsker at stille op til interview hos TV2 ØSTJYLLAND.

Andre pårørende oplever det samme

Han holdt et møde sammen med Margit Madsen og Norddjurs Kommunes socialchef tilbage i 2017.

- Jeg har stor forståelse for, at det er en voldsom sorg og en svær situation at miste et familiemedlem. Samarbejde, dialog og kontakt til de pårørende er generelt et stort fokusområde hos os, og som vi løbende arbejder med, skriver han.

TV2 ØSTJYLLAND har talt med andre pårørende, som oplever, at problemerne på Område Ørsted stadig er de samme.

De ønsker dog ikke at udtale sig. Familierne frygter, at det kan få repressalier for deres familiemedlemmer.

- Det er dybt bekymrende, at mennesker ikke tør stå frem med deres kritik, selvom den er berettiget eller uberettiget, siger formand for LEV Anni Sørensen.

LEV er en organisation for udviklingshæmmede og deres pårørende.

Formanden Anni Sørensen er blevet forelagt kritikken af bostederne i Ørsted. Hun ønsker, at flere pårørende frit kunne stille sig frem.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt, at vi i samarbejde for at sikre mennesker, der er særligt sårbare, at man ikke anser kritik eller konstruktive forslag som en hjælp til, at vi kan skabe bedre liv for denne sårbare gruppe, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Søsteren til afdøde Anne-Lise Madsen står ikke alene med sin kritik af ledelsen på bostedet.

Tidligere medarbejdere har beskrevet et betændt og utrygt arbejdsmiljø skabt af stedets nuværende ledelse.

- Jeg var til tjenstlige samtaler på latterlige ting, som jeg intet havde med at gøre. Og jeg sov ikke om natten, så det var med sovepiller, sagde Jens Ole Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND i februar i år.

Han er tidligere ansat i Område Ørsted, men valgte at forlade stedet, fordi han ikke længere kunne klare arbejdsmiljøet på stedet.

- Der var gamle kolleger, der gik tudende hjem og pludselig var væk. Og hvis der var nogen, der blev fyret eller holdt, så fik man ikke noget at vide, siger han.

56 procent af medarbejderne udskiftet

Margit Madsen ser sin søsters død som en trist slutning på nogle hektiske år på bostedet Skovvang.

Gennemstrømningen af medarbejdere har været så stor, at personalet ikke længere kunne støtte hendes udviklingshæmmede søster ordentligt.

Socialtilsyn Midt besøger har løbende ført tilsyn med Område Ørsted. De har blandt konstateret, at i 2018 blev 56 procent af medarbejdere udskiftet. Det viser en rapport fra oktober 2019.

Udvalgsformand Lars Møller hæfter sig dog ved, at Socialtilsyn Midts seneste tilsynsrapport fra april 2020 noterer en fremgang på medarbejdersiden.

Der står blandt andet:

- Medarbejderoversigterne... beskriver, at gennemstrøm af medarbejdere er mindsket siden sidste års tilsynsbesøg.

Den udvikling skyldes flere tiltag for at få fastholde medarbejdere, skriver udvalgsformand Lars Møller også til TV2 ØSTJYLLAND.

- Den nye rapport viser, at tiltagene virker, og at der er sket klare fremskridt. Voksen-og plejeudvalget følger fortsat arbejdet nøje, står der i mailen, som kan læses i sin helhed i bunden af denne artikel.

Ifølge Anni Sørensen fra foreningen LEV er det også nødvendigt, fordi en konstant udskiftning af ansatte går ud over beboerne.

- Man kan ikke sikre den rette faglighed i arbejdet med de udviklingshæmmede, hvis der er en massiv udskiftning. Det er dybt problematisk, siger Anni Sørensen.

Selvom der i 2020 ikke er lige så stor udskiftning af medarbejdere som tidligere, er der stadig medarbejdere, som stopper eller bliver fyret.

5 ud af 14 medarbejdere er stoppet på det ene af bostederne - Skovvang - mellem de seneste to tilsynsbesøg.

For søsteren til den afdøde beboer er der ingen tvivl om, at den nuværende ledelse ikke anerkender de udviklingshæmmede som ligeværdige mennesker.

- Til sidst i min søsters liv oplevede vi, at beboerne bliver betragtet pa° samme ma°de som i 1950’ernes institutioner, hvor man ikke troede, at udviklingshæmmede havde et følelsesliv, siger Margit Madsen.

For hende peger pilen på den nuværende ledelse.

- Alle dem, som Anne-Lise er vokset op med og har boet sammen på stedet, sidder stadig i samme klemme, siger hun.

Hvad kunne du ønske dig?

- Det er, at den leder forsvinder, og at der kommer en ny leder til, som har et andet menneskesyn. Og at man så igen arbejder på at give trivsel og glæde på stedet.

FAKTA:

Her er svarene fra udvalgsformand Lars Møller på de spørgsmål, som journalisten fra Tv2 Østjylland sendte:

 

Spørgsmål: ”Dels vil jeg høre, hvad du siger til kritikken af, at ledelsesstilen i Område Ørsted har modarbejdet i stedet for samarbejdet med de pårørende”.

Svar: ”Jeg har stor forståelse for, at det er en voldsom sorg og en svær situation at miste et familiemedlem. Samarbejde, dialog og kontakt til de pårørende er generelt et stort fokusområde hos os, og som vi løbende arbejder med, og derfor har vi også lavet en pårørendepolitik. Som Margit Madsen har fortalt dig, havde jeg og socialchef Hanne Nielsen et møde med hende efter Anne-Lise Madsens død, så vi kunne drøfte forløbet og drage læring af det. Så jeg kan bestemt ikke genkende billedet af, at ledelsen skulle modarbejde de pårørende”.

Spørgsmål: ”Vi kan forstå på Margit Madsen, at I har hørt hendes historie før og holdt et møde med hende. Hvilke erfaringer fra historien har I gjort jer? Hvis I ikke vil udtale jer i den konkrete sag, så I generelle vendinger”

Svar: ”Jeg kan ikke gå ind i de dele af sagen, som handler om borgerens personlige oplysninger og sygdomsforløb. Dog vil jeg gerne sige, at i sagen her har vores evaluering i 2017 efterfølgende vist, at der var eksempler på, at kommunikationen og samarbejdet med de pårørende skulle have været bedre. Det var f.eks. uheldigt, at det kortfattede nyhedsbrev om Anne-Lises død ved en fejl blev sendt til de pårørende. Det kan jeg godt forstå, at de blev kede af, og det er naturligvis en fejl, som ikke bør ske, og som også blev beklaget dengang. Generelt ift. procedurerne på stedet har sagen ikke givet anledninger til ændringer. Generelt er det sådan, at nattevagterne runderer, og at de går kun ind i en borgers bolig om natten, hvis det er en del af aftalen omkring den konkrete borger”.

Spørgsmål: ”Og dels vil jeg spørge ind til, hvad I har gjort og hvad I gør fremadrettet for at sikre mere stabilitet i medarbejderstaben. Senest har jeg kunnet læse i handicaprådets årsberetning 2019, at de stadig mener, at fastholdelse af kvalificerede medarbejdere på bostederne er et problem”

Svar: ”I Socialtilsyn Midts nyeste tilsynsrapport beskrives, hvordan Område Ørsted arbejder med en handleplan, som både skal øge fastholdelsen af medarbejderne og øge den faglige kvalitet på arbejdspladsen. Det er et af mange tiltag, som skal være med til at mindske personalegennemstrømningen på stedet. Den nye rapport viser, at tiltagene virker, og at der er sket klare fremskridt. Voksen-og plejeudvalget følger fortsat arbejdet nøje”.  

meghan og harry på bryllupsdagen
Kendte

Ekspert: Meghans plan var ægteskab med prins Harry

Alica Schmidt
Sport

2,1 mio. følgere kan ikke tage fejl: Mød Alica Schmidt - og ni andre sexede OL-atleter

Scarlett Johansson
Kendte

Scarlett Johansson sagsøger Disney

billede af osten
Mad og drikke

Speciel ost kaldes tilbage: Risiko for influenzalignende symptomer

mobiltelefon med coronapas på skærmen
Corona

Coronapas: 
Stor ændring om få dage

Leonora Christina Skov
Kendte

Leonora Christina Skovs svære kærlighed: - Vi skændtes som ind i helvede

sundhedsperson i hospitalsstue
Nyheder

Dansk barn er død med coronavirus

billede af politibil
Krimi

Derfor styrtede toårig ti meter ned

Strand
Nyheder

Vi bliver smittet på ferien

modeshow
Kendte

Ny video:

Janni går catwalk

Lunte
Underholdning

Klar til ikonisk rolle:

Jeg er bevidst om forventningerne

vejr
Nyheder

Sommeren på pause:

Temperaturerne falder

ressourcer
Nyheder

Klodens ressourcer er brugt for i år

Vanvidsbilist
Krimi

Vanvidsbilist:

Mercedes beslaglagt

Blume
Sport

Trodsede træner: Blume svømmede semifinale

ZZ Top
Nyheder

Dusty Hill er død:

Verdensstjerne blev 72 år 

OL
Sport

Dansk duo vinder OL-bronze

lort
Nyheder

Advarsel:

Hop ikke i vandet

hængt
Nyheder

Fanger hængt i kraner og lygtepæle

Kirsten Birgit
Podcast

Kirsten Birgit:

Tilbage bag mikrofonen 

skybrud
Nyheder

Skybrud vælter ned over Danmark

Philine
Kendte

Bendtners eks:

Scorer ny fodboldspiller

England
Nyheder

England:  Åbner for vaccinerede turister

Per Wimmer
Nyheder

Impulskøb:

Ø til 7,3 millioner

dressur
Sport

Cathrine Dufour:

Må nøjes med 4.pladsen

danseren asta björk smiler
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Mit travleste efterår

nogensinde 

blommer på træ
Livsstil

Haven i august:

Derfor mugner dine

blommer

person med bue pg pil
Krimi

Mand fængslet:

Truede politi med

bue og pil

tre danske pas
Nyheder

Lang ventetid

på nyt pas

biler på motorvej
Nyheder

Her kan du køre

hurtigere på motorvejen

plæneklipper står på græsplæne
Livsstil

Pas på i haven:

Her er sommerens 
skøreste skader

dansere i aktion
Film og TV

Stor overraskelse:

Vender tilbage til

Vild med dans 

skuespiller poserer
Kendte

Tv-stjerne kollapser

under optagelser 

politibil med påskriften politi
Krimi

Tragedie: Hustru

kørte manden ihjel 

Ghita Nørby portræt
Kendte

Ghita Nørby efter shitstorm:

Det har været grusomt

Personer ved bil
Krimi

Efter gaderæs:

Muskelbil beslaglagt

betjent undersøger kørestol
Nyheder

Mand i kørestol kørt ned

Nyheder

Optagelsestal: Langt de fleste får deres førsteprioritet

Ny besked på iPhone
Nyheder

Advarer mod svindel-SMS’er

Det tyske flag udenfor Rigsdagen
Corona

Frygt for fjerde smittebølge breder sig i Tykland

Hest og rytter på banen ved OL
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL tirsdag

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

En ung fyr i køredragt
Kendte

Kevin Magnussen sælger luksuslejligheden

Nyheder

Fem er savnet efter kæmpe eksplosion i Tyskland

Dressurrytter på hest
Sport

Dansk dressurhold misser lige akkurat OL-medaljerne

En ældre mand med skæg og pibe
Film og TV

Her er Søren Ryges arvtager 

En kæmpe komet i rummet
Helt vildt

Gigantisk komet på vej

Et Nybolig-skilt bliver plantet i en have foran et hus
Livsstil

Danske boligpriser amok

En tøjbutik med jakker etc. hængende udenfor
Livsstil

Salg af tøj og sko giver rekordstigning i detailsalget

et lyn flænger himmelen
Nyheder

SKYBRUD:

Skynd dig op af vandet 

En blond kvinde
Kendte

Britney vil erstatte sin far som værge med revisor

En blå Tesla og en mørk himmel
Biler

Tesla tidobler overskuddet 

Nyheder

Hedebølger bliver hyppigere og mere ekstreme de næste årtier

soldater ved tank
Helt vildt

Gemte tank fra 2. Verdenskrig i kælderen

Tre ketchupflasker
Mad og drikke

Lad være med at spise den:

Ketchup kaldes tilbage

jesper Hansen med sølvmedalje
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL mandag

Retten i Aalborg
Krimi

Par fængsles for trusler og vold mod tre betjente

Portræt Joan Ørting
Kendte

Joan Ørting:

Min seksualitet

har ændret sig

Mads Langer til premiere
Kendte

Langer langer 26 mio. over disken for nyt hus

collage med Seren Williams, Usai Bolt, Lionel Messi og Michael Phelps
Sport

Top 10: Her er de rigeste

OL-atleter gennem tiderne

Rengøring af bord
Nyheder

Undgå dyr flytteregning: 

Sådan sikrer du dit depositum

Degn
Kendte

TV2-vært:

Afslører kæresten

Pink
Nyheder

Verdensstjerne:

Blander sig i trusse-gate

Sport

Dansk Svømmeunion:

Løn til atleter på barsel

Casper c
Kendte

Casper Christensen:

Nu er huset solgt

astralis
Sport

Astralis: Køber 18-årigt dansk talent

Gøhler
Kendte

Skøn video:

Mathilde viser babybulen

græs
Nyheder

Sådan får du liv i din gule græsplæne

ol medalje
Sport

Sådan:

Danmarks første OL-medalje i hus

brande
Nyheder

Skovbrande smelter sammen - folk på flugt

uvejr
Nyheder

Trist sommervejr:

Skybrud og store regnskyl truer

OL
Sport

OL-medaljer

til to 13-årige

Vejarbejde på villavej
Nyheder

Kritik fra flere sider:

Danmark er ikke sikret

mod oversvømmelser

Nyheder

Voldsomt uvejr:

Dele af London

oversvømmet

Portræt Jackie Mason
Kendte

Simpsons-stjerne død

Britney Spears vinker til fans.
Kendte

Britney chokerer igen-igen:

Nyt topløst billede

Jeanette Ottesen i bassinet
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL søndag

en kaffebonde filtrerer kaffebønner
Mad og drikke

Prisen på kaffe stiger drastisk 

Rodney Alcala i håndjern og fangedragt
Nyheder

Amerikansk seriemorder dør naturligt - og undgår dødsstraf

Annemiek van Vleuten jubler
Sport

OL-sølvvinder troede,
hun havde vundet:
Jeg følte mig dum