Borgmester til Skat: Gå ind i sag om Facebook-byggeri
Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix
Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel skruer op for kritikken af forholdene på dansk Facebook-byggeri og opfordrer Skat til at gå ind i sagen.

- Det er thumbs up og en stor, glad fynsk smiley herfra.

Der var næsten ingen ende for begejstringen hos Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), da det i januar 2017 blev bekræftet, at den amerikanske it-kæmpe Facebook ville opføre et 56.500 kvadratmeter stort datacenter i Tietgenbyen i Odense.

Men i dag, hvor byggemaskinerne har været i gang i knap to år, og de kæmpemæssige datahaller er ved at tage form, er smilet stivnet og tonen blevet anderledes skarp. Det skriver Fagbladet 3F.

- Var de her ting sket på en kommunal byggeplads, så var der nogle, der var røget ud på røv og albuer, siger borgmesteren om de seneste skandalesager på Facebook-byggeriet.

Reaktionen kommer på baggrund af en række artikler i Fagbladet 3F.

Senest er det kommet frem, at et dansk indregistreret byggefirma har snydt i skat ved at køre lønninger for millioner af kroner uden om det danske skattevæsen.

Hertil kommer sager om systematisk underbetaling af udenlandsk arbejdskraft og et længere forløb, hvor hovedentreprenøren på byggeriet, britiske Mace, er løbet fra løfter om at tage lokale håndværkerlærlinge ind på byggeriet.

Peter Rahbæk Juel understreger, at Odense Kommune ikke har mulighed for at opstille krav eller sanktionere på et privat byggeri, men opfordrer samtidig Facebook og hovedentrenøren Mace til at få ryddet op i forholdene.

- Situationen kalder på, at Facebook og Mace anstrenger sig ekstra meget for at sikre, at den danske lovgivning bliver overholdt, og at man ikke underbyder de lokale løn- og arbejdsvilkår på byggeriet. Det er deres byggeplads, så de må sørge for, at det bliver bragt i orden, siger borgmesteren.

Han opfordrer nu Skat til at gå ind i sagen.

- Jeg håber, at sagen bliver undersøgt. Vi kan ikke have, at der er virksomheder, der snyder i skat og unddrager sig vores overenskomster.

Facebooks datacenter i Odense bliver det tredje i Europa og skal stå færdigt i 2020. 

Fagbladet 3F
via Listen To News