Borgmester om afvisning af politikere: Uskreven regel i kommuner
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte virksomheden Baltic Shipping i Halsnæs Kommune i 2017 i forbindelse med et samarbejde mellem virksomheden og kommunens jobcenter om at flytte folk fra passiv forsørgelse til arbejde. Sådan et besøg bliver sandsynligvis umuligt under næste folketingsvalg. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Halsnæs Kommune vil ikke have folketingspolitikere til at føre valgkamp i de offentlige institutioner.

I Halsnæs Kommune skal det være slut med, at folketingspolitikere besøger eksempelvis folkeskoler og plejehjem, når de fører valgkamp.

Onsdag har økonomiudvalget i kommunen stemt nye retningslinjer for valgkampe igennem.

Det betyder, at lokalpolitikerne vil afvise folketingspolitikere, der vil besøge offentlige institutioner i de sidste tre uger inden det næste folketingsvalg.

Selv om det har vakt opsigt, er det ikke noget nyt, siger borgmester Steffen Jensen (S).

Han mener, at det er en uskreven regel i flere kommuner.

- Vi har diskuteret det her tema, fordi vi mener, at de uskrevne regler, der er i rigtig mange kommuner, måske lige så godt kan komme ud i lyset.

- Så vi kan få fortalt, hvordan det er smart at føre valgkamp, så man tager hensyn til kommunale medarbejdere og borgere, siger han.

Til TV2 siger folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF), at beslutningen gør hende "harm".

Chefforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch er også bekymret over kommunens nye retningslinjer.

- Det grundlæggende er, at man begynder at røre ved noget fundamentalt i demokratiet - ytringsfrihed og mødefrihed.

- Ytringsfrihed handler ikke bare om, at man for eksempel som folketingsmedlem har ret til at sige, hvad man vil. Det handler jo også om, at man må sige det, hvor man vil, siger Roger Buch til TV2.

Borgmesteren forstår godt, at det kan skabe debat, men det er ifølge ham umuligt for kommuner at gøre andet, hvis de skal sikre sig, at nogle partier ikke får større adgang og mere taletid end andre.

Han er en smule uforstående overfor forskerens kritik.

- Det er rigtig nemt at sige, når man ikke er ude i den praktiske virkelighed. Jeg er ikke sikker på, at han har læst de retningslinjer, vi har vedtaget.

- Det kræver ret mange kræfter at have et enkelt besøg. Hvis nu man siger ja til den første politiker, kan jeg så som borgmester sige nej til de næste 20, siger han.

Borgmester Steffen Jensen fortæller, at politikerne er meget velkommen inden valget, og hvis de offentlige institutioner under valget selv beder om, at politikerne kommer på besøg, er det også muligt.

- Det handler om, at have en fornuftig tilgang til det. Hvis en skole eller et plejehjem ønsker at arrangere et debatmøde med politikerne, så kan de frit gøre det.

Kalundborg, Køge og Mariagerfjord har tidligere meldt ud om lignende tiltag.

Tirsdag vedtog byrådet i Køge Kommune, at politikere ikke må besøge de offentlige institutioner, så snart folketingsvalget er udskrevet.

/ritzau/

/ritzau/
via Listen To News