Borgmester-kontor med puslebord?
Portræt ? Nicolai Wammen har siddet et år i den varme borgmesterstol. Nyhedsavisen har interviewet den unge borgmester om året, der gik, og om fremtiden, der måske byder på babygråd på borgmesterkontoret

Nicolai Wammen tager imod i hjørnekontoret på rådhuset, hvor blafrende stearinlys i vindueskarmen forsøger at sprede hygge. Han trykker hånd, så det kan mærkes og siger velkommen. Den 35-årige socialdemokratiske borgmester har sagt ja til at fortælle om sine oplevelser som borgmester indtil nu og afsløre lidt af sine tanker om fremtiden. Han lægger hårdt ud med en detaljeret opremsning af omstændighederne omkring budgetforliget, da han får serveret spørgsmålet om, hvad han først tænker på, når han ser tilbage på året som borgmester. Han taler hurtigt og tydeligt om sin kamp mod regeringen, der ikke ville give Århus penge under spareforliget. Detaljerede visioner for Campus Århus klemmer sig også ind i talestrømmen, og det bliver nødvendigt at bryde venligt ind og minde ham om, at interviewet gerne skulle handle om ham og hans tanker. Han stopper kun modvilligt. Det lyder som om sætningerne omkring sparerunden ligger på rygraden.

Personligt berrt

I talen om spareforliget siger han, at han blev personligt berørt over alle de mennesker, der protesterede. Det kunne være interessant at vide, hvordan det føles. Hvad oplevede mennesket Nicolai Wammen?»Jamen, det påvirker mig da, når jeg gennem flere uger hver dag møder mennesker, der demonstrerer og råber Nicolai Wammen, tag dig sammen . Det er da klart, at det gør et indtryk, men jeg vidste med mig selv, at jeg ville kæmpe med regeringen for, at vi fik flere penge. Men det ville de ikke give,« siger borgmesteren og ser bedrøvet ud. Han tilføjer, at han som kaptajn på skibet blev nødt til at lave besparelserne, og at han har haft ro i sjælen, fordi han mener, han har truffet de rigtige beslutninger. »Personligt har det ikke været sjovt. Og jeg har da haft dage, hvor jeg har tænkt, er det det rigtige, du gør? Og der er jeg kommet frem til, at under de omstændigheder, så er det,« siger Nicolai Wammen bestemt.

Glad og vred

Måske er det muligt at liste ham til at tale om noget andet end spareforliget. Det er svært. Han vil gerne understrege, at han kæmper for sin elskede by. I en sætning siger han, at han går glad på arbejde og kommer glad hjem. Mon han altid er glad?»Jeg har et positivt og glad sind. Og en jysk psyke. Det betyder, at både når folk giver én roser, og når man er ude i hård modvind, så hviler man i sig selv. Jeg går hverken helt i selvsving, når jeg får skulderklap, eller ned i det sorte hul, når jeg får tæsk i medierne. Det, tror jeg, er nogle gode kvaliteter at have,« smiler han og understreger, at han godt kan blive vred.»Jeg har i hvert fald et meget heftigt temperament, og jeg er nødt til at styre det rimeligt godt i det her job. Engang imellem bag lukkede døre, bliver der talt med store bogstaver,« forsikrer Nicolai Wammen glad.Han siger, han er ligeglad med, at hans politiske modstandere har kaldt ham teflonagtig og bange for at få skæld ud.»Både når der bliver sagt pæne ting, men også mindre pæne ting, så ved jeg, hvem jeg er. Det, jeg vil sige til dig, er, at jeg tager de slagsmål, der er vigtige at tage,« siger han og taler lidt mere om spareforliget.»Jeg går også ind og kan tage de politiske slagsmål i Århus Byråd, men jeg ser det som min vigtigste politiske rolle at løse konflikter i stedet for at lave dem,« siger Nicolai Wammen.

Vi skal have brn

Borgmesteren vil gerne tale om, at han arbejder hårdt for at være en god borgmester for Århus, og at han super gerne vil vælges igen i november 2009, men hvad med forholdet til folketingspolitiker Kirsten Brosbøl, som han forelskede sig i, da hun stillede op som hans afløser i Skanderborgkredsen? Måske hun har kun taget ham, fordi han blev borgmester? Han griner højt af spørgsmålet.»Jeg ved, det ikke er derfor. Jeg skulle fortælle hende, hvad jeg havde lavet som folketingsmedlem, og så sagde det pling . Hun er klog og smuk og har et stort hjerte. Og et brændende engagement, som jeg synes, er utroligt flot,« fortæller Nicolai Wammen om sin kæreste gennem lidt mere end et år. Mon de skal have børn? Ligesom Louise Gade.»Det er klart, at Kirsten og jeg gerne vil have børn på et tidspunkt. Når det sker, så skal der være et lille puslebord heroppe på borgmesterkontoret, og jeg har tænkt mig at tage barselsorlov i en periode. Det vil jeg nok blive den første borgmester, der har gjort,« siger Nicolai Wammen smilende. Han vil ikke give et bud på, hvor mange de skal have, men ti børn bliver der nok ikke tid til, mener han.

Ingen branderter

Nu da det med børnene er slået fast, kunne det være interessant at vide, om Århus borgmester virkelig kan fyre den af. Fester han for vildt eller er det udelukket som byens førstemand?»Der skal være plads til at drikke noget rødvin og lidt julesnaps sammen med gode venner og familie, men du ser mig ikke vælte rundt nede ved åen. Som byens førstemand har man et ansvar for, at man ikke tåger rundt. Men det er ikke sådan Anders Fogh-agtigt, at jeg ikke kan finde på at drikke mere end ét glas rødvin,« ler Nicolai Wammen og griner, mens han siger, at han nok ikke ville lægge alle de billeder, der findes af ham fra hans studietid på sin hjemmeside. I dag gør han, som andre unge gør, siger han. Går til koncerter, hører musik. Får en enkelt fadøl, men ikke det vilde. Sådan gør en borgmester ikke.

Folk kigger

Wammen begynder at tale hurtigere. Tiden er ved at være gået, så han vil gerne sige, at århusianerne er søde til at skelne mellem borgmesteren og privatmanden Nicolai Wammen. »Når jeg går i Brugsen eller Føtex, så bliver der kigget lidt ekstra i min indkøbskurv, og hvis Kirsten og jeg er ude og spise, så kigger folk, men de er gode til at give plads til, at vi er to almindelige mennesker. Det synes jeg er rart, siger han og nikker lidt for sig selv. Hvad mon det mest ubehagelige er, han har oplevet som borgmester?»Det er yderst sjældent, at folk bliver aggressive eller skælder ud. Det kan tælles på to fingre. Jeg har ikke oplevet noget af truende karakter, der kunne gives videre til politiet,« slår han fast og tilføjer, at han altså ikke er en iskold mand, selvom han bliver nødt til at træffe svære beslutninger. Tiden på borgmesterkontoret er ved at slippe op, så hvad mon han gerne vil huskes for, når de fire år er gået?»Jeg vil gerne have, at vi får sat nogle positive ting i gang i Gellerup oven på alle de brande og uroen. Jeg har en vision om Campus Århus og de bynære havnearealer som en ny bydel, der er levende og spændende for alle århusianere. Det er tre konkrete ting,« siger han glad og slutter interviewet.