Borgerlige er mere lykkelige end socialister
Borgerlige kan godt leve med, at der er ulighed i samfundet, og at nogle mennesker derfor har det dårligere end andre. Evnen til at retfærdiggøre ulighed gør dem gladere.

Solen skinner, fuglene fløjter, og livet er lykkeligt. Sådan tænker borgerlige oftere end socialister.

En ny undersøgelse viser, at borgerlige er mere tilfredse med livet end socialister. Det skyldes, at de borgerlige bekymrer sig mindre om de fattige, syge og hjemløse i samfundet.

»Vores undersøgelse viser, at ulighed er en større psykologisk belastning for venstreorienterede end højreorienterede,« skriver Jaime Napier og John Jost, der står bag undersøgelsen, fra New York University, i næste måneds udgave af Psychological Science.

Bortforklarer ulighed

Grunden til, at borgerlige er mere lykkelige, er, at de er bedre til at rationalisere; at finde argumenter, der retfærdiggør – eller bortforklarer – ulighed i samfundet.

I undersøgelsen har de borgerlige forklaret, at det er i virkeligheden ikke så stort et problem, hvis nogen har flere chancer i livet end andre .

Og undersøgelsens resultat kan fint overføres til danskerne, mener Christian Bjørnskov fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, der har forsket i, hvad der gør danskerne lykkelige.

»Stemmer man tilstrækkeligt langt til venstre, opfatter man samfundet som mere uretfærdigt, specielt når det gælder økonomisk ulighed. Det har stor indflydelse på, hvor tilfreds man er med livet og samfundet som helhed,« siger Christian Bjørnskov.

Lykken i hverdagen

Følelsen af at være lykkelig er højere hos de borgerlige, uanset hvor meget de tjener, om de er gift eller går i kirke.

»I lykkeundersøgelser fanger man den brede lykke, lykken i hverdagen. Der overvejer man også, hvorfor nogle er meget fattige, og hvad der er uretfærdigt,« siger Christian Bjørnskov.

Johanne Schmidt-Nielsen, politiker i det mest venstreorienterede parti i Folketinget, Enhedslisten, føler sig ofte lykkelig, men hun tror, at hun ville blive lykkeligere, hvis uligheden i samfundet forsvandt.

»Det tror jeg, der er mange, der ville være. Ikke kun ville dem i bunden få det bedre, men vi ville også få et mere sammenhængende samfund,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti er ikke overrasket over, at de borgerlige er mere lykkelige.

»Jeg er så lykkelig. Det bliver jeg af at have en fantastisk kæreste, solen skinner, ja, det kan være mange ting. I det politiske handler det om, at jeg er sikker på, at jeg har ret, og det gør mig glad. Det nemmeste for de venstreorienterede ville være, hvis de holdt op med at være venstreorienterede, og ellers må de tage konsekvensen og forblive ulykkelige. De borgerlige lever i virkeligheden, mens socialister drømmer om en utopi, og så bliver man bare mere vrissen.« 

via Listen To News