Kommune: Få 100.000 kroner for at flytte i bofællesskab
Familien Svinth er i fuld gang med at renovere deres nykøbte bolig. Et projekt, der har fået økonomisk hjælp fra Syddjurs Kommune. (Foto: TV2 ØSTJYLLAND/)
Det er igen blevet populært at flytte i bofællesskab, og det er der god mulighed for på landet.

 

Familien Svinth har netop købt et parcelhus, der skal istandsættes fra kælder til kvist. Det projekt har Syddjurs Kommune valgt at give 100.000 kroner til.

Familiens nye hjem i landsbyen Rosmus på Djursland skal være en del af et større bofællesskab.

I landsbyen står der, ligesom i mange andre landsbyer, flere huse til salg, som ingen står i kø for at købe.

Landsbyfællesskabet Østdjurs har været med til at udvikle ideer til at lave de tomme ejendomme om til bofællesskaber.

Mod de 100.000 kroner, som alle købere i Rosmus får til at istandsætte en bolig, følger et krav om at indgå i fællesskab med andre tilflyttere.

Det vil familien Svinth hellere end gerne.

- Bofællesskabet kan være et sted, hvor mennesker får lov at være en del af noget sammen og får lov til at høre til. Det er noget grundlæggende, vi mennesker har brug for, siger Frederik Svinth, der til dagligt arbejder som foredragsholder og iværksætter.

Frederik og familien håber, at de kan være med til at gentænke den ’gammeldags’ landsby, hvor der typisk var en følelse af mere sammenhæng.

- Men nu er alle de gamle strukturer opløst, siger Frederik Svinth til TV2 ØSTJYLLAND.

Projektet om at skabe bofællesskaber hedder Nyboskab. Projektleder Alette Skov-Hansen fra Syddjurs Kommune mener også, at det kan have store fordele at bo i et bofællesskab.

Gennem netværksmøder har kommunen fundet ud af, at det ikke handler om infrastruktur, når få unge vælger at flytte ud i landsbyerne.

- De unges største frygt ved at flytte herud er at blive ensomme, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Syddjurs Kommune får i forbindelse med projektet hjælp fra et arkitektfirma, der har specialiseret sig i at skabe nyt liv i gamle huse.

Hos Landdistrikternes Fællesråd ser man en klar tendens til, at folk gerne vil flytte ud på landet, men samtidig være tæt på andre.

- Der er øget efterspørgsel efter, hvordan man kan anvende nedlagte landbrugsejendomme til bofællesskaber. Vi ved, at det er fællesskab, sammenhold, tillid, tryghed og nærvær, folk søger, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Projektet i Rosmus er ikke det eneste af sin art. Få kilometer derfra planlægger man at ombygge en trelænget gård til et bofællesskab med 10-12 lejligheder og fællesrum.

 

TV2 ØSTJYLLAND
via Listen To News