4H Bonderøven: Fantastisk at 4H nu skaber haver for bybørn
Frank Erichsen var selv meget aktiv i 4H som barn, og glæder sig over, at bybørn nu får samme muligheder for at dyrke haver, som han selv fik som barn.
Børne- og ungdomsorganisationen 4H igangsætter et nyt stort projekt under overskriften 'Fælleshaver i byen - 4H haver for alle'. Nordea-fonden har støttet projektet med 4,6 millioner kroner, og allerede i 2015 vil børn i 11 danske byer få mulighed for at fordybe sig i havearbejdet. Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven, kalder projektet fremragende.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Frank Erichsen er selv gammel 4H-barn, og han kalder 4H's nye projekt for en nødvendig udvikling for Danmark.

"For mig at se har 4H's aktiviteter altid kredset meget omkring børn og unge på landet, og sørget for at skabe aktiviteter, hvor der var et umiddelbart behov. At 4H nu er gået endnu mere ind i kampen for at formidle haver og mad til bybørn, synes jeg er fantastisk. For at vi kan få et bæredygtigt Danmark, så er det afgørende, at børn i byerne også får fingrene i jorden og på egen krop oplever, hvordan fødevarer dyrkes. For hvordan skal børn og unge kunne løfte ansvaret for bæredygtighed, når de ikke aner, hvordan tingene hænger sammen? Derfor er det utrolig interessant, at 4H nu bringer deres kerneværdier med ind til byen, og gør deres aktiviteter og viden tilgængelig for bybørn," siger Frank Erichsen, der også selv prioriterer at have sine børn med i haven.

Haver skaber viden og sunde vaner

Fælleshaverne skal øge børn og unges kendskab til naturen og give dem lyst til at leve bæredygtigt og deltage i meningsfulde fællesskaber. Børn, der tit opholder sig i naturen, får ifølge forskning bedre koncentrationsevne, motorik og helbred. Men i mange byer mangler der adgang til grønne områder. Med 'Fælleshaver i byen' vil 4H skabe gode rammer for læring og trivsel i naturen til gavn for børn, unge og deres forældre. Projektet skal skærpe børnenes interesse for madens oprindelse og bidrage til at grundlægge sunde vaner.

"I haven skal børnene eksperimentere og lære ved at udføre. Det udvikler deres nysgerrighed og kreativitet, og det ruster dem samtidig til at tage ansvar og træffe beslutninger - både i haven og i andre sammenhænge. Vi kender vist alle til, hvad der sker, hvis vi 'glemmer' at passe køkkenhaven, så vinder ukrudtet hurtigt over grøntsagerne. Det bærer bogstaveligt talt frugt, at børnene oplever, hvordan de kan få et frø til at blive til en lækker grøntsag," fortæller projektleder Jytte Brokholm fra 4H.

4H har erfaringen

4H har i 90 år lavet aktiviteter for børn og unge på landet med udgangspunkt i dyr, haver og natur, så projektet er i meget trygge hænder. I 4H glæder man sig over, at deres aktiviteter her i 2015 stadig er yderst relevante, og endda er de blevet totalt trendy.

"Alle taler jo om sunde fødevarer og om vigtigheden af at vide, hvordan fødevarerne produceres, og det har vi jo arbejdet med i 90 år i 4H. Det er et af vores kerneområder, og med 4H klubber og frivillige i alle dele af Danmark kan vi løfte så stor en opgave, som Byhave-projektet er. Vi har erfaring med at afholde Madskoler, som blev opfundet af 4H, i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, for 10 år siden. Dengang startede vi også op med nogle få Madskoler, og i dag har vi 126 Madskoler rundt i hele Danmark, hvor børn kommer og lærer at lave mad og endnu vigtigere, lærer de om, hvor maden kommer fra. Derfor er jeg også glad og stolt over vores nye Byhave-projekt, som ligger i rigtig god tråd med Madskolerne, da vi her går et skridt bag om maden, og lærer børnene selv at dyrke fødevarerne. Det viser også, at 4H forstår at udvikle sig, og jeg er sikker på at vores mange engagerede frivillige ledere vil kunne løfte opgaven," fortæller Henrik Dalum, formand for 4H.

Nordea-fonden har tidligere støttet projektet 'Madskoler', som nu er udbredt til 126 steder i landet med 2.000 deltagere og over 500 frivillige, og forventningerne til 'Fælleshaver i byen' er ligeledes høje.

"4H har et solidt netværk og relevant erfaring med at udvikle holdbare samarbejder mellem konsulenter, frivillige og aktører. Vi tror derfor, at 'Fælleshaver i byen' lige som 4H's madskoler vil leve længe og gøre en sundhedsmæssig og social forskel for rigtig mange mennesker i de danske byer," siger Henrik Lehmann Andersen, som er direktør i Nordea-fonden.

Fællesskab på tværs af køn, alder og etnisk oprindelse

'Fælleshaver i byen' skal med 20 fælleshaver styrke grønne nærmiljøer, som binder beboere sammen på tværs af alder, etnisk oprindelse og social baggrund. I haverne skal der dyrkes afgrøder og laves mad af råvarerne. Og der inviteres til fællesspisninger og inspirationsture, så havens brugere lærer hinanden at kende på kryds og tværs.

De første 11 haver etableres i 2015 og de næste i 2016. Haverne skal ligge i byer af forskellig størrelse og organiseres som samarbejder med lokale aktører som kommuner, biblioteker, uddannelsesinstitutioner og boligsociale helhedsplaner. Samarbejdspartneren stiller jord og i nogle tilfælde lokaler til rådighed for 4H's frivillige og brugerne.

Fakta - Om projektet

â? Bag projektet står 4H, som er en børne- og ungdomsorganisation, der har rødder i landbruget.

â? Projektets primære målgruppe er børn i byen i alderen 7-13 år uden egen have, deres forældre samt lokale frivillige.

â? Gennem 20 byhaver skal projektet involvere 1.250 deltagere og 200-250 frivillige i løbet af projektperioden på 2 år og 4 måneder.

â? 4H har foreløbig tilsagn om haveprojekter i Ikast, Brørup, Roskilde, Brønderslev, Kalundborg, Hjørring, Næstved, Pedersker, Østermarie, Aarhus (Viby) og Aarhus (Skejby).

Fakta om 4H

â? 4H er for alle engagerede børn og unge med interesse for natur, dyr, haver og madlavning. 4H giver dig fællesskab gennem praktiske og kreative aktiviteter i din fritid

� 4H har 97 klubber fordelt over hele Danmark

� 4H har 4.525 medlemmer

â? De 4 H'er står for hånd, hoved, hjerte og helbred.

â? Se mere på www.4h.dk

Fakta: Det gode liv i byen

â? Nordea-fonden støtter aktiviteter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur.

â? I 2014 har Nordea-fonden søgt projekter, som fremmer det gode liv i byen.

â? Nordea-fonden har modtaget 603 projektforslag og udvalgt 13 projekter, som er nytænkende, aktivitetsbaserede og involverende.

â? Læs mere om de projekter, fonden har valgt at støtte på http://nordeafonden.dk/i-byen
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.