Bondam er god til de ældre damer
Biografi ? Klaus Bondam og Ritt Bjerregaard er københavns politiks par nummer et. Bondam kunne allerede som 15-årig charmere damerne

I en ny biografi »Toastmasteren« fortæller journalisten Jacob Rosenkrands historien om Klaus Bondam. Og ja, det er den, hvor Bondam fortæller om sine mere end 100 erotiske eskapader ? blandt andet i buskadset i Ørstedsparken. Men den fortæller også historien om, hvordan det erfarne politiske dyr, Ritt Bjerregaard, og den politiske novice, Klaus Bondam, er kommet så godt ind på livet af hinanden, at de i dag fremstår som et ustoppeligt stærkt team på Københavns Rådhus. Igen slås det fast, at politik handler om gode personlige relationer.
Under valgkampen for et år siden valgte Klaus Bondam, at det Radikale Venstre i København ikke længere skulle støtte en borgerlig overborgmester.
Ritt Bjerregard og Klaus Bondam kom dog lidt skævt igang med samarbejdet. Både Venstres Søren Pind og Klaus Bondam gik med en overborgmester i maven, da Ritt Bjerregaard meldte sin ankomst i københavnsk politik. En frygtindgydende modstander, og de to herrer valgte den bryske linie fra begyndelsen.
»Der var, synes jeg, en karlekammeragtig stemning mellem Bondam og Pind. Det var meget Klaus og Søren sammen. Jeg tænkte: Nå okay, er dét, hvad jeg er oppe imod,« fortæller Ritt Bjerregaard om de første debatmøder.
Bedre blev forholdet ikke, da Ritt Bjerregaard inviterede Klaus Bondam hjem i privaten til en kop kaffe, og konsekvent kaldte Bondams mand Jacob for Peter. Til gengæld havde Ritt Bjerregaard noget, som Klaus Bondam altid har haft respekt for: stil.

Han hyggede sig

»Der er ingen tvivl om, at hun kan noget stilmæssigt. Nogen vil hade mig for at sige det her, men hun har da en ret sikker smag i sin påklædning og ikke mindst i sine smykker. Jeg er jo typen, der også kommenterer sådan noget, og det tror jeg ikke, at hun er helt vant til. Jeg kunne jo ikke drømme om at sige: Nej hvor ser du godt ud i den kjole. Men jeg kan godt finde på at sige: Hold kæft, det er en virkelig smart jakke,« siger Klaus Bondam i bogen.
Og sådan er det bare hele vejen med Klaus Bondam. At få damer til at føle sig godt tilpas er en af hans spidskompetencer. Allerede da han som 16-årig begyndte at gå til rullestolsdans med sin kørestolsbrugende søster, gav han prøver på sine evner.
»Jeg husker, hvordan han charmerede alle de voksne, hjælpende damer...De var vilde med ham. Nogle af dem havde selv handicappede sønner på den alder, som de ikke kunne få tre ord ud af. Og lige pludselig sad der sådan en ung mand og bare snakkede løs og var enormt sød ved alle de der damer. Han hyggede sig jo,« husker Bondams søster Janke.

Et Prins Henrik-skridt

Bondams tag på de ældre damer bliver bekræftet af Lane Lind, der var rektor på Statens Teaterskole, da Klaus huserede der i begyndelsen af 1990 erne.
»Han er opmærksom, og det er også vidunderligt som en ældre dame at få den der opmærksomhed og venlighed. Jeg blev glad af at være sammen med Klaus. Og så kan jeg i fjernsynet se Marianne Jelved komme hen og give ham et knus. Eller se ham komme gående med Ritt ? sådan et Prins Henrik-skridt bagved hende. Altså, han kan det knold. Når jeg ser det, kan jeg bare mærke, uden sammenligning mellem Jelved og Ritt og mig, den der følelse af Klaus som en støtte, der går lige bagved, og som er i godt humør. Det er fandeme fantastisk,« siger Lane Lind.
Ritt selv er blevet glad for samarbejdet med Klaus Bondam.
»Vi snakker faktisk meget godt sammen. Og i det forløb opbygges der ? fra min side i hvert fald ? en sympati for Klaus. Jeg synes, han klarer det godt. Han er umiddelbar. Jeg kan også godt lide hans humor, at han er i stand til at grine og give valgmøderne en god stemning. Og i modsætning til hvad andre har sagt om ham, så synes jeg udpræget ikke, han er selvhøjtidelig,« lyder skudsmålet fra den kvindelige halvdel af Københavns politiks par nummer et.

Toastmasteren-et portræt af Klaus Bondam Jacob RosenkrandsSchultz Forlag235 sider, 249 kronerEr udkommet