Bomberyddere har rygende travlt
Ikke tidligere har forsvarets bomberyddere været tilkaldt for at fjerne ueksploderet fyrværkeri så mange gange. Siden nytår har de været tilkaldt over 80 gange alene på Sjælland.

Læs også: Endnu en dreng i ulykke med fyrværkeri
Læs også: Gratis at fyre raketter ulovligt af

Søndag måtte bomberydderne nok engang rykke ud til en ueksploderet bombe eller raket. Denne gang i det indre København, hvor en kugleraket var i fare for at eksplodere.

Ueksploderet fyrværkeri er et stort problem, og ikke tidligere har bombeholdet fra Dragør været så meget på arbejde i forbindelse med nytåret. Det siger ammunitionrydder Jens Block, der alene efter nytår har været tilkaldt over 80 gange på Sjælland for at fjerne gammelt fyrværkeri, der var i fare for at eksplodere.

»I de 14 år, jeg har været med til at rydde bomber, har jeg ikke oplevet noget ligende. Og de fleste gange handler det om krysantemumbomber,« siger Jens Block fra forsvarets ammunitionsrydningstjeneste.

Men det er ikke fordi, at danskerne har fået mere krudt mellem hænderne, vurderer han.

»Folk er blevet meget mere opmærksomme på fyrværkeri efter Seest-katastrofen og eksplosionerne i Thisted. Desuden plejer sneen på dette tidspunkt af året at skjule det ueksploderede fyrværkeri, men nu finder man alt på grund af det varme vejr,« siger Jens Block.

Søndag fandt to 13-14-årige drenge et kanonslag ved Fakse Ladeplads. Det gik galt, da kanonslaget eksploderede og forvoldte store skader på den ene drengs ene hånd.

Heller ikke Michael Schou, den centrale vagtleder ved København Politi, har aldrig tidligere oplevet så meget farlig fyrværkeri ligge på gaderne som denne vinter.

»Jeg var også på arbejde sidste år ved denne tid, og der er helt klart sket en stigning. Jeg synes, det er sindsygt, at folk har med sådan noget at gøre. For det første er det farligt at fyre af, og for det andet er det i ueksploderet tilstand farligt, hvis eksempelvis børn finder det,« siger Michael Schou, der otte gange efter nytår har tilkaldt eksperterne for at fjerne bomber.

Kaptajn ved Ammunitionsrydningstjenesten Michael Engaard mener også, at problemet er stigende. Samtidig peger han på, at fyrværkeriet er farligere end tidligere.

»Det er krysantemumbomber, vi finder, og de er meget kraftigere end tidligere og giver større brag,« siger han.

Når bomberydderne bliver tilkaldt, tager de to mand afsted for enten at destruere bomben på stedet ved at skyde med en hård stråle eller tage bomben med til destruktion. Og det sker forsvarligt, lover Jens Block.

»Bomben bliver transporteret i en boks, der er lavet af ubådsstål. Og her kan bomben sprænge stor set uden, at vi kan høre eller se det,« siger han.