Boligprisfald var overdrivelse
Realmæglerne melder om prisdyk på op til 20 procent på boliger i København. Men det passer ikke, det er kun de kunstigt høje udbudspriser, der får et lille hak ned, siger Dansk Ejendomsmæglerforening. De reelle salgspriser falder ikke

Det lød som verdens bedste nyhed for de københavnske boligkøbere, da Realmæglerne fredag meldte om prisfald på boliger på op til 20 procent.

»Vi oplever prisfald på op til 20 procent i forhold til den udbudte pris,« sagde ejendomsmæglerkædens administrerende direktør Niels Brandt.

Men cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening, Thomas Torp, må skuffe boligkøberne.

»Der er ikke belæg for mediernes skarpe overskrifter i retning af, at vi nu står over for store fald i salgspriserne på boliger. Niels Brandts udtalelser er ikke ukorrekte, men der er kun tale om, at ejendomsmæglerne nu i gennemsnit må slå fem til 10 procent af de udbudspriser, som blev skruet for højt op for et halvt år siden. Dengang håbede mæglerne nemlig stadig på, at boligpriserne ville fortsætte opad,« forklarer Thomas Torp.

Han forventer ikke markante prisfald i 2007.

»Der foreligger ikke statistikker, der kan dokumentere faldende salgspriser. De ligger omtrent, hvor de lå på samme tid sidste år, og jeg forventer heller ikke prisfald af betydning i år. Maksimalt små sæsonudsving,« siger Thomas Torp.

 

En lille bobbel
Kommunikationschef i Danmarks største ejendomsmæglerkæde, Home, Niels Carstensen, er enig. Det er kun sælgerne og ejendomsmæglerne, der må indstille sig på at tjene lidt mindre, siger han.

»Allerede i foråret 2006 forsøgte vi på pædagogisk vis at overbevise vores mæglere om, at de skulle skrue ned for forventningenerne til boligpriserne. Og jeg er glad for, at vores kollegaer nu gør det samme. Der var tale om en lille bobbel i foråret, der nu er væk og har sendt os tilbage til 2005-niveauet, men vi ser stadig sælgere, der ikke piller ved de kunstigt høje udbudspriser,« siger Niels Carstensen og tilføjer:

»På det her grundlag er der overhovedet ikke belæg for at spå om store prisfald i år.«