Administration 

Bolignyheder fra Home: Salgsboom i vente // Færre forældrekøb // Grønt det nye sort

Sommerhus: Ny planlov vil aktivere en ny kundegruppe, forudser Home // Lejligheder: Færre mødre og fædre på studieboligjagt i år, spår økonom // Bolig-projekter: Grønne boliger er det nye sort // Priser og rente: Vores boligforventninger bygger på fortiden

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Til redaktionen,

Ugens bolignyheder fra os i Home. Denne gang med:

Sommerhus: Ny planlov vil aktivere en ny kundegruppe, forudser Home

Lejligheder: Færre mødre og fædre på studieboligjagt i år, spår økonom

Bolig-projekter: Grønne boliger er det nye sort

Priser og rente: Vores boligforventninger bygger på fortiden

Billeder til frit redaktionelt brug - foto: home/Palle Skov

----

SALGSBOOM i VENTE:

Spar en bolig i syv år og scor en halv mio. kr.

Ny planlov: Flere seniorer får råd til at bo helårs i sommerhus. Det vil aktivere en ny kundegruppe, forudser Home

Fra 8 til 1 år kan betyde en hel del for sommerhusmarkedet. Siden 15. juni har pensionister, efterlønnere eller lignende kunnet flytte i sommerhus hele året efter blot ét års ejerskab i stedet for 8 år.

Det åbner muligheder for en ny gruppe af sommerhuskøbere, nemlig dem, der hidtil ikke har haft råd til en længere årrække med udgifter til to boliger - eller kunnet overskue to boliger. Nu kan de udleve drømmen om at bo i sommerhus hele året, lyder det fra Homes sommerhus-mæglere.

Et sommerhus til 1 mio. kr. koster i snit 5-6.000 kr. om måneden i renter og afdrag på lånet og ejerudgifter - det løber op i over 500.000 kr. på 7 år. Fremfor at være en ekstra udgift bliver det nu den eneste udgift, når adressen i helårsboligen skiftes ud med sommerhuset.

Oven i det vil der være en del boligejere, der med salget af villaen får frigivet friværdier, så de reelt kan sidde gældfrit i det nyerhvervede sommerhus, eller med en væsentlig lavere boligudgift, oplyser Home.

"Der er en gruppe af danskere med helt almindelige indkomster, der drømmer om at leve deres pensionistliv i et sommerhus, men de har ikke kunnet udleve drømmen, fordi de 8 år med udgifter til to boliger har været en uoverkommelig økonomisk hurdle," forklarer Mads Ellegaard, relationschef i Home-kæden til business.dk.

"De kommer på banen nu, forventer vi, og det betyder et langsigtet løft til sommerhussalget foruden det boom, vi ser i øjeblikket" siger Home-chefen.

Ejendomsmægler Simone Madsen, daglig leder af home-butikken på Nordfyn, er en af de Home-mæglere, der forventer at se en effekt over de kommende par år.

"Mange har haft lyst til et sommerhus, men de har ikke kunnet overskue at have to boliger i en årrække - eller de har ikke haft råd. Jeg tror, at flere seniorer vil sælge villaen og vælge sommerhuset som deres fremtidige bolig, fordi de kan få noget friværdi med eller en lavere boligudgift i et sommerhus," siger Simone Madsen til business.dk.

"Mange af nutidens seniorer er 'unge ældre' i fin fysisk form, der ønsker at dyrke en aktiv livsstil i deres sommerhus og nærheden til vandet," lyder det fra den lokale Home-mægler.

Samtidig er det ofte er mindre krævende at passe et sommerhus, hvilket giver bedre tid til venner og familier, rejser osv.

FAKTA: Eks. på udgift til et sommerhus til 1 mio. kr.:

Nettoydelse pr. måned: 3.790 kr.

Ejerudgift pr. måned: 1.875 kr.

I alt pr. måned: 5.665 kr.

Med et afdragsfrit lån kan den månedlige udgift reduceres.

Kilde: Home

--------

Forældre fylder mindre på trappeopgangene

Studiebolig: Færre mødre og fædre på trapperne i år, når der skal handles ejerlejligheder, spår Realkredit Danmark. August er fortsat absolut højsæson for forældrekøb, viser tal fra Home

Forældrekøb har i første halvår 2017 udgjort 11,9 % af det samlede salg af ejerlejligheder. Det svarer til, at hver gang der sælges 8,4 ejerlejligheder, er én af ejerlejlighederne et forældrekøb.

Det viser en analysen fra Realkredit Danmark på baggrund af det samlede antal forældrekøb via ejendomsmæglerkæden Home i årets første halvår.

I 2016 var andelen for hele året på 12,7 %, og andelen toppede i 2013 på 18,4 pct. I 2013 var det altså nærmest hver femte solgte ejerlejlighed, der var et forældrekøb.

"Meget tyder på, at forældrekøb fylder en stadig mindre andel af det samlede salg af ejerlejligheder for fjerde år i træk," siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig til finans.dk.

Selv om andelen af forældrekøb er faldende, er der faktisk udsigt til en mindre stigning på 0,3 pct. i antallet af forældrekøb fra 2016 til 2017, oplyser Home.

"Der er mere gang i lejlighedsmarkedet generelt, og derfor udgør forældrekøb trods lidt flere handler en mindre del af det samlede lejlighedssalg," forklarer Mads Ellegaard, der er relationschef i Home-kæden.

Han vurderer, at priserne på lejligheder i de største byer, nu er så høje, at flere forældre må opgive at være med i riften om de mindre lejligheder, som er egnet til studieboliger, der også er meget efterspurgte blandt andre købergrupper.

"Samtidig er der i de fire store studiebyer endelig kommet mere gang i opførelsen af studie- og kollegieboliger. Det er glædeligt, og det er med til at lægge en naturlig dæmper på forældrekøbene," siger Mads Ellegaard.

Tallene fra Home understreger, at august er den absolutte højsæson for forældrekøb. Her trækker sæsoneffekten aktiviteten op med godt 40 %, viser Realkredit Danmarks beregning.

Derimod giver studiestarten i februar ikke anledning til nogen positive sæsoneffekter på forældrekøbet.

-----

BOLIG-PROJEKTER:

Grønne boliger er det nye sort

Flere vil bo grønt og bæredygtigt - og også gerne betale for det. Men der skal helst være en god historie om boligen

Der er de seneste år blevet bygget flere hundrede lejligheder i bæredygtige byggerier i hovedstadsområdet.

Direktør i Dansk Byggeri Michael Nielsen bekræfter interessen.

"Der er en efterspørgsel på certificeret byggeri. Pensionskasserne har indtil nu drevet udviklingen. Når de stiller den slags krav og også er villige til at betale, hvad det koster, har det en afsmittende virkning. Også på byggebranchen, " siger Michael Nielsen til Politiken.

I mæglerbranchen oplever man også stigende interesse for bæredygtige boligprojekter - både blandt investorer og forbrugere.

"Grønt nybyggeri er det nye sort," lyder det fra vores ejendomsmæglere med fingeren på pulsen på hovedstadens projektmarked," fortæller relationschef i Home, Mads Ellegaard.

Ønsker grøn profil

At markedet for 'grønne' boliger spirer, ser home-mægler Lone Bøegh Henriksen, der pt. har to bæredygtige projektbyggerier på hylderne og et nyt på vej med 148 lejligheder på Polititorvet i Sorgenfri.

"Pensionsselskaberne ønsker en grøn investeringsprofil, og andre investorer har også fået øjnene op for bæredygtige byggerier, da lejen og dermed afkastet typisk er højere," siger Lone Bøegh Henriksen, indehaver af Home LBH Projektsalg A/S i Sydhavnen.

Interessen for de grønne byggerier vokser også blandt forbrugerne, oplyser hun.

"Lige nu har vi ca. 170 boliger til udlejning i Valby Maskinfabrik, og udlejningen går strygende - interessen er stor fra lejerne," fortæller Lone Bøegh Henriksen, der står for udlejningen for De Forenede Ejendomsselskaber A/S.

Når hele byggeriet står færdigt i 2020, vil Valby Maskinfabrik (foto) rumme ca. 1.000 moderne, bæredygtige boliger.

Lige som med økologi...

Ejendomsmægler Henrik Bengtson, der er medindehaver af Home Nordhavn og Home Projektsalg, v/ Bengtson & Frydendall A/S, ser også en stigende efterspørgsel fra forbrugerne på bæredygtige byggerier, men han oplever, at det er nærhed og den gode historie i de 'grønne' byggerier, der tænder lejlighedskøbere og -lejere.

"Jeg oplever ikke, at lejlighedskøberne går så meget op i genbrugsmaterialer og teknikaliteter i selve byggeriet, men at mange, lige som de vælger økologiske varer, når de køber ind, her vælger at bo i et område, hvor man for eksempel samler regnvand op til at vande de grønne områder med, til toiletskyl og vask eller får strøm fra solceller på taget til lys i opgange og andre fællesarealer. Det giver god samvittighed i hverdagen, og det er nærværende og noget, man kan fortælle til venner og bekendte," siger Henrik Bengtson.

FAKTA: Hvad er bæredygtigt byggeri?

Bæredygtigt byggeri er en betegnelse for byggeri, der lever op til FN's kriterier for bæredygtighed. Det vil sige, at et byggeri er bæredygtigt i både miljømæssig, økonomisk og social forstand.

Kort fortalt betyder det, at et byggeri belaster miljøet mindst muligt, at byggeriets samlede økonomi fra opførelse til nedrivning er så god som muligt, og at byggeriet er så godt som muligt at opholde sig i for mennesker.

I Danmark er det tiltagende udbredt, at større byggeriers bæredygtighed certificeres.

Der findes flere certificeringssystemer. Det mest brugte i Danmark er DGNB, hvis kriterier stammer fra den tyske organisation DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen). Kriterierne er tilpasset til danske forhold.

Svanemærket er en nordisk ordning, som tager man udgangspunkt i udvalgte indeklima-punkter.

Kilde: Wikipedia.org , Politiken m.fl.

-----

Vores boligforventninger bygger på fortiden

Rekord få danskere ser faldende huspriser forude - og renten forbliver også lav, tror vi

Sommeren byder på boblende boligoptimisme. Det viser homes Køberbarometer for årets 2. kvartal og en helt ny Greens-måling for Realkredit Danmark, der samtidig viser, at en relativ lille andel af danskerne ser stigende renter forude.

Hele 64 % af danskerne venter stigende huspriser over det kommende år, mens kun 5 % ser faldende huspriser forude. Dermed tangerer vi den laveste andel med negative prisforventninger i perioden siden 2005, hvor der er blevet indsamlet data.

Det paradoksale ved disse målinger af folks forventninger er ifølge Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig, er at de bygger på fortiden.

"Der er et element af, at den faktisk observerede prisudvikling på boligmarkedet efterfølgende påvirker danskernes prisforventninger," siger han.

Det samme gælder for forventningen til renten:

"Danskernes renteforventninger afspejler en forsinket reaktion på den faktiske renteudvikling," konstaterer cheføkonomen.

Kun omtrent hver fjerde dansker venter rentestigninger over det kommende års tid, hvilket er et ganske lavt niveau historisk set, men danskerne venter dog ikke i større omfang yderligere rentefald. De fleste tror på omtrent uændrede renter over det kommende års tid, oplyser Realkredit Danmark og Greens Analyseinstitut.

Home Køberbarometer for juli udarbejdet af analyseinstituttet YouGov for Home, viser danskernes planer om boligkøb de næste 6 måneder. Og også her er der optimisme at spore.

Hele 13 % af danskerne svarer i den repræsentative spørgeundersøgelse med godt 2.000 besvarelser, at de har planer om at købe bolig frem mod årsskiftet.

"Det er fortsat højt niveau og stort set uændret i forhold til april-målingen," siger relationschef i Home Mads Ellegaard og understreger, at det ikke alle, der siger i undersøgelsen, at de har boligplaner, der ender med at købe bolig det næste halve år, lige som besvarelserne ikke giver indblik i, hvor seriøse og fremskredne planerne er. Målingen dækker altså over boligkøbsplaner i forskellige stadier.

Se Realkredit Danmarks analyse 'Rekord få danskere ser faldende huspriser forude':

https://umbraco.home.dk/media/370752/30-17-boligoptimismen-i-top.pdf

Se home Køberbarometer, 2. kvartal 2017:

https://home.dk/bolignyt/
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

fest
Nyheder

Åbning: Fest i gaden igen

corona
Nyheder

USA runder 600.000 corona-dødsfald

bramsen
Nyheder

Forsvarsminister: Rusland provokerer Danmark

Jan Schou
Kendte

Revy-kæmpen: Savner at have børn

sommerhus
Nyheder

Sommerhuse: Har aldrig været dyrere

Hvam
Kendte

Frank Hvams corona-år: Million-overskud

corona
Nyheder

Corona i Nuuk: Fly og skibe stoppes

En flot terrasse med smagfulde møbler
Advertorial

Annonce

Få den flotteste terrasse i nabolaget

en ung pige jubler foran skærmen
Advertorial

Annonce

4 grunde til at benytte online auktioner

en sparegris spiser penge
Advertorial

Annonce

Dét skal du huske, når du har oliefyr

Dronningen
Krimi

57-årig kvinde: Anholdt for at true kongehuset

krybskytter
Nyheder

Krybskytter: Dyr led smertefuld død

En mand taler på en gårdsplads
Nyheder

TV 2-chef er sygemeldt efter kritik af falsk historie

En sæk kokain
Krimi

Syv frifundet i historisk kokainsag får nej til erstatning

Kinesiske forskere i et labaratorium
Corona

Virolog i Wuhan afviser laboratorielæk

Et gult palæ med Dannebrog ude foran
Krimi

Mistænkelig pakke var ufarlig

En fyr i hospitalssengen
Sport

Christian Eriksen: Jeg har det okay

En smilende midaldrende kvinde
Kendte

Hollywoodstjerne dræbt i trafikulykke

Et mundbind og en politimand
Krimi

Skændtes om mundbind:

Dræbte ekspedient og sårede to andre

En fartkontrol
Nyheder

Fartbøder er styrtdykket

en lystavle på et hospital med kræftadgang
Corona

1.600 færre kræftdiagnoser efter coronaen 

Joe Biden på talerstolen
Nyheder

Biden lover at forsvare Ukraine mod russisk aggression

hund
Nyheder

Varmebølge: Tænk på vovsen

wozniacki
Kendte

Wozniacki er blevet mor

mad
Nyheder

Dansk restaurant Europas bedste

nato
Nyheder

Nato i krig med klimaforandringer

mord
Krimi

Mor anklaget: Slog sine fem børn ihjel

bombe
Krimi

Unge mænd dømt: Truede skoler med bomber

brudekjole
Kendte

Sarah Grünewald: Brudekjolen er solgt

død
Krimi

 12 års fængsel: Dødelig påkørsel i bandekonflikt

Underholdning

Godfather til Danmark

Løver
Dyreliv

Skal du af med hesten: Løvemad

linse kessler i regnbuefarvet outfit
Film og TV

Linse afslører:

Nyt program på vej

tre danske pas ligger på et bord
Nyheder

Nyt pas inden ferien?

Så skal du skynde dig

hjertestarter i boks
Sundhed

Efter Eriksens kollaps:

Flere vil være hjerteløbere

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen

kvinde i rød t-shirt
Nyheder

Sygeplejersker siger nej:

Strejke på vej

kasper schmeichel taler på pressemøde
Sport

Besøgte Eriksen:

- Det var sgu dejligt

at se ham

folk bader ved havnebad
Nyheder

Op mod 33 grader: 
Nu kommer varmen

fodboldspillere står omkring christian eriksen der bliver behandlet
Sport

Eriksen: Jeg har

det bedre 

motorvej set fra bro
Krimi

Dansk kvinde 
mister livet i Tyskland

martin braithwaite står i træningstrøje
Sport

Braithwaite:

Vi er stadig rørt

af situationen

to mænd står og smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

er død

mundbind ligger på gaden
Corona

Endelig: I dag kan

du droppe mundbindet 
i butikkerne

vej i lunderskov
Krimi

30-årig i kritisk tilstand

efter soloulykke 

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer