Boligejere seks gange rigere end lejere

Familier i ejerboliger er steget voldsomt i forhold til lejerne. Lejernes Landsorganisation undrer sig over fokus i valgkampen.
"Det er meget kedeligt, at man ikke kan trænge igennem med bedre vilkår for lejerne. Men det kan være, fordi der ikke er særlig mange folketingspolitikere og journalister, der bor i lejebolig," siger SF-boligordfører Nanna Westerby.
"Det er meget kedeligt, at man ikke kan trænge igennem med bedre vilkår for lejerne. Men det kan være, fordi der ikke er særlig mange folketingspolitikere og journalister, der bor i lejebolig," siger SF-boligordfører Nanna Westerby. Foto: Colourbox

Hver gang en familie i egen bolig sætter 600 kroner ind på bankbogen, sætter familien i lejebolig kun 100 kroner ind.

Det viser en opgørelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget for Lejernes Landsorganisation.

Fra 2002 til og med 2009 er formuen efter gæld for familier i ejerboliger steget med 297.100 kroner, mens familier i lejebolig samtidig kun har fået 55.300 kroner mere mellem hænderne.

Den store stigning i forskellen mellem ejere og lejeres formue får sidstnævntes interesseorganisation, Lejernes Landsorganisation LLO, til at undre sig over, at politikerne på begge sider af partiskellet.

To millioner danskere bor nemlig til leje og tæller 40 procent af vælgerne.

"Lejerne har været nærmest totalt fraværende i debatten og i valgkampen. Det undrer mig, for flere og flere må flytte, fordi huslejen ikke er til at betale. Vi oplever, at der forsvinder boliger, der er til at betale, og at flere og flere lavindkomstgrupper og studerende kan komme ind på boligmarkedet," siger formand Helene Toxværd til Newspaq.

Partierne i Folketinget har både før og under valgkampen haft travlt med at forsikre boligejerne om, at skatter og grundskyld ikke kommer til at stige. Og forleden vakte Enhedslisten opsigt ved at forlange tvangsauktioner afskaffet.

Hos SF undrer boligordfører Nanna Westerby sig også over fraværet af debat om landets lejere under valgkampen.

Sammen med Socialdemokraterne lancerede partiet for nylig et udspil, der skal sikre lavere priser i både almene boliger og på lejemarkedet. Men det har ikke sat lejerne på dagsorden under valget.

"Det er meget kedeligt, at man ikke kan trænge igennem med bedre vilkår for lejerne. Men det kan være, fordi der ikke er særlig mange folketingspolitikere og journalister, der bor i lejebolig," siger hun til Newspaq.

Hun kalder det et "massivt svigt", at ejerbolig-familiernes formuer er steget seks gange så meget som lejernes.

"Mens ejerne har fået friværdier til at lave samtalekøkkener, spa og welness-badeværelser er lejeboligerne sakket bagud. Og det er kommet en kæmpe renoveringskø i den offentlige sektor, som regeringen i mange år ikke har gjort noget for at få nedbragt. Og så er det klart, at lejeboligerne bliver mindre attraktive, og at værdierne i samfundet bliver skævvredet," sige Nanna Westerby.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.