Boligejere knækker halsen på afdragsfrie lån
- Markant flere danskerne får svært ved at betale afdrag på deres boligkreditlån, når vi nærmer os 10-året for boligmarkedets boom i 2015/16 - især i en situation med uændrede boligpriser, siger Inge Lindeer, boligrådgiver i Ret&Råd Foto: Colourbox
Over halvdelen af danske boligejere har afdragsfrie lån. Det kan blive et problem, når lånet skal betales.

Lån penge og betal kun renterne. De afdragsfrie lån så dagens lys i 2003 - og i dag er det 56,3 procent af danske boligejere, der har et sådant lån, viser tal fra Realkreditrådet.

Og det kan gå hen og blive et problem for mange, når lånet skal til at betales tilbage. Især for de boligejere, der købte, da boligpriserne var på deres højeste. Det vurderer Ret&Råd, der rådgiver tusindvis af danskere om privat- og boligøkonomi.

Det er især de boligejere, der købte på toppen af boligmarkedet, lige inden boligboblen brast, der kan få det svært.

- Markant flere danskerne får svært ved at betale afdrag på deres boligkreditlån, når vi nærmer os 10-året for boligmarkedets boom i 2015/16 - især i en situation med uændrede boligpriser, siger Inge Lindeer, boligrådgiver i Ret&Råd og fortsætter:

- De lavere huspriser i dag betyder, at en sælger ikke kun kommer ud af salget med et underskud, men også risikerer at skulle tage boligens gæld med sig.

Problemet er, at boligejerne i stor grad har brugt de afdragsfrie lån til at øge forbruget. Og markant flere danskere vil få svært ved at betale afdrag på deres boligkreditlån, påpeger Ret&Råd.

Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe siger, at mange danskere har netop brugt penge frem for at spare op:

- Afdragsfriheden har helt klart øget danske boligejeres forbrug. De har følt sig rigere de seneste par år, hvilket vi både ser i forbruget og på boligmarkedet, siger han om problemet og fortsætter:

- Mange har endda taget forskud på den afdragsfri glæde og har også taget penge fra deres formuer og opsparinger til merforbruget.

I 2011 var det under halvdelen af boligejere med et afdragsfrit kreditlån, der brugte besparelsen til at betale af på en anden gæld.

via Listen To News