Bøvl med feriepenge koster kræftramt 18.000 kroner i pension
Den kræftramte kunne ikke nå at holde al sin ferie fra arbejdet inden fratræden og overgang til folkepension. Derfor blev feriepenge først udbetalt senere. Det kostede 18.000 kroner. Arkivfoto. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix
Sen udbetaling af feriegodtgørelse kan blive dyr for nye folkepensionister, men nu vil minister have mere klar praksis og har sat undersøgelse i gang.

Sen udbetaling af feriepenge fra et job kan blive dyr for nye folkepensionister. De risikerer, at de får mindre udbetalt i folkepension, skriver Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Det har en kræftramt oplevet. Oveni kræftsygdommen skal den pågældende nu tilbagebetale 18.000 kroner i for meget udbetalt pensionstillæg.

Udbetaling Danmark stillede kravet, og det bakkes op af Ankestyrelsen. Det sker med den begrundelse, at feriepenge, som er beskattet efter overgang til pension, skal indgå ved beregningen af pension.

Men det kan sætte ældre i en urimelig situation, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Han har derfor sat gang i en undersøgelse af, hvor stort problemet er. Han satser på, at der foreligger et resultat inden udgangen af februar i år.

“Derefter vil jeg se på, om der er behov for yderligere tiltag,” meddeler Troels Lund Poulsen til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

I den aktuelle sag kunne den kræftramte ikke nå at holde al sin ferie fra arbejdet inden fratræden og overgang til folkepension. Det skyldtes sygdom og behandling. Derfor kom der i stedet feriegodtgørelse. Den var dateret efter overgangen til pension.

Den sygdomsramte frygtede problemer med pension og prøvede at få ændret det registrerede tidspunkt for udbetaling. Men det afviste arbejdsgiveren som muligt.

Personen fik i løbet af 2017 udbetalt 36.078 kroner i pensionstillæg. Men når feriepengene røg ind i beregningen, så var der kun krav på 18.078 kroner. Derfor krævede Udbetaling Danmark forskellen på 18.000 kroner retur. Det skete ved den årlige endelige regulering af udbetalt folkepension.

Fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer kritiserer Udbetaling Danmark for at “gå i meget små sko” og ikke tage hensyn i den enkelte sag.

- Den nidkærhed, der her er udvist overfor en kræftramt person, hører ingen steder hjemme. Naturligvis skal regler overholdes, men der må også være plads til at tage hensyn. Personen her har jo på ingen måde forsøgt at snyde og derfor burde Udbetaling Danmark have udvist et større hensyn, siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen oplyser, at han er af den opfattelse, at feriegodtgørelse i visse situationer ikke skal indgå i indtægtsgrundlaget for beregning af folkepension. Det skal den ikke gøre, hvis pensionisten kan dokumentere, at der er tale om feriegodtgørelse ved fratræden. Og hvis kvinden eller manden er fratrådt, før overgangen til pension.

Næste år i 2020 kommer der en ny ferielov. Så vil feriepenge blive opsparet og afviklet sideløbende. Det vil alt andet lige mindske faren for, at sen udbetaling af feriepenge kommer til at koste pension, oplyser Faglige Seniorer.

 

Faglige Seniorer
via Listen To News