Bøsser og lesbiske: En ny lov er tiltrængt
Homoseksuelle er begejstrede for De Radikales forslag om, at fire forældre kan dele forældremyndigheden.

Et barn har brug for at kende både sin biologiske mor og far, og det er ulykkeligt for alle parter, når forbindelsen brydes.

LGBT Danmark, som repræsenter bøsser og lesbiske, har længe efterlyst muligheden for, at et barn kan have op til fire forældre.

- I dag er der kun to "billetter" i loven. En til faderen og en til moderen, men hvis der er tre eller fire forældre, så er der altså nogen, som ikke er beskyttet af loven.

- De risikerer at miste kontakten til barnet, og det er ulykkeligt - også for barnet, siger Søren Laursen, retspolitisk talsperson i foreningen.

Han skønner, at flere hundrede familier vil blive omfattet af loven, fordi mange lesbiske foretrækker en kendt donor og vælger en bøsse, måske i omgangskredsen, i stedet for en anonym donor.

Barnet vokser typisk op hos det lesbiske par og har kontakt med sin biologiske far og hans partner.

- Vi møder familier, hvor det i begyndelsen går godt, men efter nogen tid bliver man uenige, og dem, som taber, mister kontakten med barnet. Det kan være den biologiske far eller den kvinde, som den biologiske mor levede sammen med, da barnet blev født, Søren Laursen.

Foreningen er derfor begejstrede for De Radikales forslag om, at fire forældre skal have ret til forældremyndigheden.

Ifølge partiets ligestillingsordfører, Sofie Carsten Nielsen, er lovgivningen i dag for firkantet og baseret på gamle familiemønstre med mor, far og børn, siger hun.

I oppositionen vækker forslaget kritik fra De Konservative, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti, hvor ligestillingsordfører Hans Kristian Skibby siger, at han ikke ved, om han skal grine eller græde:

- Med den slags lovgivning gør man reelt børnene til en genstand, som op til fire forældre har rettigheder overfor. Det er ikke i barnets tarv, siger han.

/ritzau/