Mette F. får høvl: Du pynter dig med lånte fjer
Børns Vilkår mener foreløbig, at der flere ord end reel handling fra Mette Frederiksens side. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix/arkiv
Manglende løfter om at afskaffe kontanthjælpsloft og integrationsydelse får nu flere børneorganisationer til at kritisere statsministerkandidaten.

Socialdemokratiets statsministerkandidat, Mette Frederiksen, pynter sig med lånte fjer, når hun siger, at hun vil være børnenes statsminister. Det mener organisationen Børns Vilkår.

- Børnenes statsminister er en meget ædel titel. Jeg synes ikke, at den er helt retvisende i forhold til Mette Frederiksen, siger direktør Rasmus Kjeldahl til DR Nyheder.

Det var på Socialdemokratiets kongres i september - og på forsiden af en valgbrochure, der er blevet husstandsomdelt til flere hundrede tusinde danskere, at Mette Frederiksen bekendtgjorde:

- Jeg vil være børnenes statsminister.

Både Børns Vilkår, Red Barnet og Mødrehjælpen roser Mette Frederiksen for hendes ambition om at ville være børnenes statsminister.

Men de efterlyser især, at den socialdemokratiske statsministerkandidat inden det kommende folketingsvalg fremlægger en plan for, hvordan hun vil nedbringe antallet af fattige børn i Danmark.

- Jeg kritiserer Mette Frederiksen for, at hun ikke lægger en plan frem. Hvis Mette Frederiksen vil være børnenes statsminister, så er hun nødt til at fortælle, hvordan hun vil nedbringe antallet af fattige børn. Det skylder hun de fattige familier, og det synes jeg faktisk også, at hun skylder vælgerne, siger Ninna Thomsen, der er direktør i Mødrehjælpen.

Børns Vilkår mener foreløbig, at der flere ord end reel handling fra Mette Frederiksens side.

- Jeg synes, at Mette Frederiksen pynter sig med nogle lånte fjer. Der mangler i hvert fald nogle fjer, før hun kan kalde sig børnenes statsminister. Der er brug for nogle udspil på nogle meget vigtige områder, før hun i vores øjne er fuldt ud berettiget til den titel, siger Rasmus Kjeldahl.

Ifølge Børns Vilkår er der flere konkrete områder, hvor Mette Frederiksen ikke lever op til at være børnenes beskytter.

Først og fremmest handler det om, at Mette Frederiksen indtil videre har fredet det omstridte kontanthjælpsloft og de lave ydelser for folk på integrationsydelse.

Socialdemokratiets statsministerkandidat fastslog tidligere på året klart, at selv om hun skulle vinde det kommende folketingsvalg, så vil hun først lade en såkaldt ydelseskommission se på reglerne, inden hun vil tage stilling.

Så længe integrationsydelsen eksisterer lægger Socialdemokratiet op til at supplere med en såkaldt børnepakke, der har til formål at afbøde konsekvenserne for børnene.
Samtidig skuffer det Børns Vilkår, at Mette Frederiksen ikke vil love at forbedre forholdene for asylbørnene på Sjælsmark, som ifølge organisationen lever under ’forfærdelige kår.

Og endelig har Socialdemokratiet indgået en aftale med regeringen og Dansk Folkeparti om en strammere kurs over for unge kriminelle.

Ifølge Børns Vilkår er den aftale ’et afgørende brud med en social indsats, der virker’, når man lægger op til, at stille 10-årige, der begår kriminalitet, foran et ungdomskriminalitetsnævn.

- Mette Frederiksen har nogle pletter på den titel. Man kan kun blive børnenes statsminister, hvis man gennem de handlinger, man rent faktisk gør som politiker, forbedrer situationen for de børn, der har det svært herhjemme, siger Rasmus Kjeldahl.

Den socialdemokratiske statsministerkandidat affejer dog kritikken og fortæller, at der er under hendes ledelse vil være et særligt fokus på børns forhold og vilkår.

- Jeg synes, at det er en fejlagtig kritik. For det afgørende må være, om vi i Danmark får en statsminister, som har tænkt sig at gøre noget ved børnefattigdommen eller ej, siger Mette Frederiksen til DR Nyheder.

DR