Børnehaver holder fast i udskældte lukkeuger
52 kommuner har mindst en lukkeuge. Foto: Colourbox.com
Flertallet af landets kommunale institutioner holder fast i lukkeuger til trods for hård kritik fra forældre.

Børnehaver og vuggestuer i flertallet af Danmarks kommuner holder lukket i en til tre uger denne sommer. Det viser en undersøgelse, Politiken har lavet.

Undersøgelsen, der omfatter 79 af landets kommuner, viser, at 27 kommuner ikke har faste lukkeuger, mens 52 kommuner har mindst en lukkeuge. Kun seks kommuner har helt afskaffet lukkeugerne siden sidste år.

Ifølge Fola, Forældrenes Landsorganisation, burde endnu flere institutioner droppe lukkeugerne, sådan som Københavns Kommune har valgt at gøre det - blandt andet efter protester fra børneforældre:

- Forældre ønsker ikke sampasning, siger Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Fola, til Politiken.

- Vi vil aflevere vores barn i kendte, trygge rammer, og selvfølgelig kan børnene tilpasse sig, men jeg synes, at vi har spillet fallit, hvis vi har dagtilbud, hvor målet er, at børnene tilpasser sig, siger hun.

Institutionerne holder sommerlukket, fordi kommunerne skønner, at det kun er få børn, der har brug for at blive passet. I den forbindelse bruger kommunerne betegnelser som sampasning, samdrift, sommerdrift og fælles behovpasning.

Ifølge Landsorganisationen Danske Daginstitutioner er der imidlertid lysere tider forude for forældrene. Næste år vil endnu flere daginstitutioner droppe lukkeugerne:

- Der er meget lidt eller intet at spare. Hvis man lukker 14 dage, er det kun lidt vand og el, man sparer, siger direktør Palle Woss til avisen og fortsætter:

- Det er lidt teoretisk, for selv om der er bestemte uger, hvor der er få børn, så har institutionerne længe spurgt forældrene, hvornår de holder ferie, og forsøgt at tilpasse personalestabens ferie til det.