Børnehaver forbyder mælkesnitter
Sukker ¿ Skoler og børnehaver i rekordtal griber ind mod fede børn med regler for, hvad børn må have med i madpakken. Dårlig ernæring gør nemlig, at børn har svært ved at lære

Fireårige Andrea må ikke få sukker på sin havregrød.

»Det er vi strikse med. Har børn en Snickers med, tager vi den ¿ her må ikke være sukker,« siger pædagog Morten Knudsen fra institutionen Cismofytten på Nørrebro, der har forbudt sukker.

Og danske børnehaver er i stor stil gået i krig mod slik ¿ 38 procent har ifølge en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed en kostpolitik om, hvad børnene må spise. Samme undersøgelse foretaget på 1.323 institutioner viser, at cola-automater er forsvundet fra alle danske folkeskoler.

»Vi er kommet et stykke, men der langt igen,« siger Mette Juhl fra instittutet.

Børnehaver erstatter simpelthen saftevand med minimælk. Middelfart og Albertslund er blandt de kommuner, der har forbudt mælkesnitter og børneyoghurt på institutionerne. Hvidovre har udvidet en kostpolitik til at gælde til 10. klasse. Og forældre i Solbo i Solrød Strand bliver kaldt til samtale, hvis børnemadpakken er usund.

Ofte har de enkelte institutioner selv grebet ind mod børnenes sukkerspiseri. Børnehuset Møllehaven i Frederikssund har forbudt mælkesnitter og sodavand.

»Børnene fik derudover enorme mængder slik af forældre ved fødselsdage. Og så virvlede børnene rundt og røg i totterne på hinanden af al den energi, som de havde fået fra sukkeret,« siger pædagog Marianne Grøndahl.

Værst er det dog, at børnene bliver tykke af alt det sukker. En undersøgelse af københavnske skolebørn fra 2003 viser, at 21 procent af de seks- til otteårige piger og 15 procent af drengene er overvægtige. I en tilsvarende undersøgelse fra 1975 var der næsten ingen tykke.

Oven i det går dårlig kost ud over indlæringen, fortæller Anja Biltoft-Jensen fra Fødevareinstituttet. Hun peger på en hel stribe undersøgelser, om sammenhængen mellem kost og lærdom.

»Meget tyder nemlig på, at hvor meget børnene lærer af undervisningen, hænger sammen med kostvaner,« siger Anja Biltoft-Jensen, der peger på, at danske børn i dag spiser tre kilo chokolade årligt bare som pålæg.

Samme besked kommer fra Ordblinde Oplysningen, hvor 200 børn om året er i behandling.

»De er hyperaktive af al den sukker og har derfor svært ved at lære. Når jeg tager sukkeret fra dem, får de abstinenser, som man kan sammenligne med dem fra heroin,« siger leder Kaare P. Johansen.

Hos pædagogernes fagforening, BUPL, glæder man sig over, at det trods alt går i den rigtige retning nu.

»Det er jo rigtig godt. Vi mener ikke, man skal være fanatisk. Ting tager tid, og det er jo altså børn,« siger konsulent Suz Wang fra BUPL.