Børn skal selv aflive myte om julemanden Julemanden
Nyd det, så længe ungerne tror på Julemanden. Allerede i fem-årsalderen mister børnene troen på, at han findes

Bjældeklang, flyvende rensdyr i glitrende sne og en kane med en tyk, rødklædt julemand, der julenat deler gaver ud til alle verdens børn.
Fortællingen om Julemanden er eventyrlig og fuld af magi.
Men børnene er ikke mere end fem år gamle, før deres tro på Julemanden forvitrer.
For forældrene gælder det derfor bare om at nyde tiden, hvor den naive barnetro har overtaget, fortæller børnepsykolog John Halse.

Eventyret slutter

»Du kan få børn til at tro på Julemanden op til to-tre-årsalderen. Når de bliver fem-seks år, så er historien om Julemanden, som en der faktuelt lever på Grønland og fiser rundt i en kane oppe i luften, overstået. Op igennem børnehavealderen indser børnene, at det er for langt ude,« siger John Halse.

Hvad tror du selv?

Troen på Julemanden fader altså bare ud, i takt med at barnets kritiske sans udvikles.
»Du skal ikke være bange for, at du tager barnetroen fra barnet. Når børnene spørger, om han findes, skal du svare, måske ved at stille spørgsmålet hvad tror du selv? « lyder rådet fra John Halse.
Grunden til, at vi voksne forsøger at binde ungerne historien om Julemanden på ærmet er, at der er en masse gode historier i julemænd og nisser.
»Børnene kan også fabulere videre i deres fantasi med disse ting. Man skal bare ikke bilde børnene ind, at historien om Julemanden er hårde facts,« siger John Halse.

Morfar med skæg

Men du skal heller ikke sætte dig ned og sige til børnene, at Julemanden overhovedet ikke findes. For selvom børnene bliver lorne over for Julemanden, betyder det ikke, at de vender ham helt ryggen.
»Han får bare en symbolsk betydning i stedet for. Børnene er fuldt ud klar over, at det kun er skæg og ballade, og at det er morfar, der kommer ind og er klædt ud,« siger John Halse.
Michael Low har været professionel julemand til juletræsfester de seneste seks decembermåneder.
Han oplever også, at det kun er de helt små, der er ukritiske.
»Når de er omkring syv år, bliver de skeptiske og siger, at jeg ikke er den rigtige julemand. Men jeg bibeholder dem i troen om, at Julemanden findes ved at sige, at Julemanden har travlt på sit værksted med at lave julegaver, og at jeg er en af hans hjælpere. Så tror de på dét,« siger Michael Low.

En uhyggelig bussemand

Helt forkert er det ifølge John Halse at fortælle børnene, at det kun er artige børn, der får gaver af Julemanden, og at han holder øje med, hvordan de opfører sig.
»Så bliver Julemanden bussemand eller Den Store Bastian, der overvåger dig. Det skaber nogle frygtelige fantasier hos børnene,« fortæller John Halse.