Blogindlæg Chefredaktør: Børn skal folde den røde fane ud

I DENNE WEEKEND afholder Socialdemokratiet sidste kongres inden det kommende folketingsvalg.

Trods god gejst er den parlamentariske situation knoklet før den kommende kamp.

Siden Mette Frederiksen i juni opsagde det tætte samarbejde med de radikale, er den røde blok nærmest brudt sammen. Det synes S selv at græde tørre tårer over. Uffe Elbæk og Pernille Skipper har lanceret sig som statsminister kandidater, og Morten Østergaard taler krav til en S-regering op og ned  - frem og tilbage.

LARS LØKKE har fiffigt – og det kommer vi sikkert til at høre igen og igen – konstateret, at Mette Frederiksen vil lede landet, men kan ikke samle oppositionen.

Han får nok selv et hyr med at samle LA og Nye Borgerlige om en regering med DF og K, men de stålsatte øjne i blå blok er før løbet i vand, når ministerbilerne kom trillende!

Hvorom alting er: Det er op til Danmarks største parti og dets leder at fortælle, hvordan kursen bliver anderledes med Mette Frederiksen som statsminister.

I sin tale til kongressen tonede hun markant frem og definerede som ikke set før hendes succes som mulig statsminister: Børn med en socialt belastet baggrund skal løftes.

- Der er stadig for mange børn, der vokser op med alkohol, misbrug og vold. Når forældre ikke kan finde ud af at tage sig af deres børn, så skal samfundet tage over. Og vi skal gøre det hurtigere. Alt for mange forældre får chance på chance. Og børnene betaler prisen, sagde Mette Frederiksen.

DET ER BÅDE en svær ambition at være uenig med hende i  - og så er det enormt ambitiøst!

Trods mange gode ord og viljer i mange år er vi elendige til at bryde den sociale arv. Det er en kerne socialdemokratisk ambition at løfte bunden og især de børn, der vokser op uden større chance for at leve det liv, de fleste af os andre har eller kan forvente.

Det danske samfund er stadig skævt. Det er glædeligt, at en socialdemokratisk formand vil sætte sin personlige prestige ind på at ændre det billede.

MEN DET BLIVER SVÆRT, meget svært! Tvangsfjernelser af børn er kontroversielle og vurderingen af, at samfundet skal være på barnets side er i de enkelte sager meget komplekse.

Der er nogle retsstillinger, som politikere på Christiansborg skal være meget omhyggelige med ift. forældre og de børn, som Mette Frederiksen gerne vil hjælpe.

Det er Socialdemokratiet classic. Mette Frederiksen vil sikkert få skudt i skoene, at hun tager positionen for at opfriske en afbleget rød profil. Men hendes engagement for sagen, bør man ikke beklikke. Ligesom jeg er overbevist om, at Lars Løkke føler stærkt for psykisk belastede unge.

Mette Frerderiksens største indsats hidtil som socialdemokratisk leder har været at flytte linjen i udlændingespørgsmålet. Den hårdere kurs har massiv opbakning blandt medlemmerne.

MEN DET PROVOKERER de radikale, Alternativet og i nogen grad Enhedslisten så meget, at de forbløffende nok tager afstand fra at støtte den leder, der vil lave et nyt medieforlig (apropos nedskæringen af Public Service), øge indsatsen for vores klima indsats og forstærke indsatsen på uddannelse og det sociale område.

Socialdemokratiets tidligere leder ville gå ”reform amok”. Under Helle Thornings ledelse solgte vi ud af DONG, fik lavere selskabsskat og forringede dagpengene.

På centrale områder er Mette Frederiksen en klassisk socialdemokrat, når det gælder velfærd, ulighed og tillid til de offentligt ansatte. Derfor står hun ganske stærkt blandt egne vælgere og medlemmer – og derfor er mange af Dansk Folkepartis vælgere åbne over for den tilnærmelse, der er sket de senere år mellem S og DF.

METTE FREDERIKSEN vil samarbejde med de partier, der vil støtte hende og anerkender, at der skal gives indflydelse, hvis hun skal lede en ny regering. Det lyder ikke super forfærdeligt. Snarere ganske pragmatisk.

Set i et europæisk perspektiv, hvor Socialdemokratiet har tabt både størrelse og regeringsmagt i en stribe lande, er det spændende, om denne linje vil føre frem.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News