Børn må gerne sidde tæt på tv et

AppleMark

Det passer ikke, at børn får dårlige øjne af at sidde tæt på tv et, fastslår formanden for de danske børnelæger.

»Du må ikke sidde lige foran tv et, for så får du dårlige øjne.« Det var ganske vist sandt da de første tv-apperater rykkede ind i de danske familiers hjem. Men det er det ikke længere. Alligevel får forældre stadig bekymrede panderynker, når deres små børn vælger at sidde klæbet op af tv et.

Men det behøver de altså ikke, fastslår overlæge og formand for de danske børnelæger.

»Det er en myte, at det er dårligt for børns syn at sidde tæt på et fjernsyn,« siger overlæge på børneafdelingen på Hvidovre Hospital Klaus Børch.

Så forældre kan tage det helt roligt, når deres to til tre-årige barn, ligesom de fleste andre børn i den alder foretrækker at sidde tæt på tv et.

Tæt på figurerne

Ifølge Klaus Børch skyldes små børns forkærlighed for at rykke helt hen foran skærmen, at de har svært ved at skelne tv og virkelighed.

»Derfor går de hen til tv et, sætter de sig helt tæt på det og rører ved det i et forsøg på at komme tæt på figurerne,« forklarer Klaus Børch.

Overlægen opfordrer dog forældre til at være opmærksomme på, om deres børn konsekvent vælger at sidde klæbet op af tv et, og om de bliver ved med det, når de er blevet tre til fire år. For i den alder begynder børn at kunne skelne tv og virkelighed, og så plejer behovet for at være tæt på skærmen at aftage.

»I så fald kan det være et tegn på, at de er nærsynede, og så er det bare om at komme til øjenlægen,« siger overlægen.

På Bellas tid

Klaus Børch mener, at myten kan være opstået af, at datidens første fjernsyn i 1950 erne og 1960 erne afgav langt mere UV-stråling, end nutidens apparater gør.

»Hvis børn på Bellas tid sad længe og tæt på en skærm, så kunne UV-strålingen godt give dem irritation på hornhinden i øjet, hvilket kan resultere i øjenbetændelse,« forklarer Klaus Børch.

Det gælder ikke for nogle af de tv-apperater, der er på markedet i dag.