Børn bliver lokket på diskotek
Når juletræet og flæskestegen er fortæret, bliver forældrene lagt i seng, og børnene tager i byen. Diskoteker lokker unge under 18 år i byen i juledagene, for at øge omsætningen.

Julen varer lige til påske, eller i hvert fald til langt ud på natten for mange unge under 18. For når landets unge er kommet igennem juleaften erstattes julesalmerne og familien med diskoteker og jævnaldrende. Diskotekerne holder ekstra åbent i juledagene, og nogle sætter aldersgrænsen ned til 16, i jagten på større omsætning. Diskotek Ritz i Køge er et af de steder, hvor aldersgrænsen nogle gange bliver sat ned til 16 år. Det handler kun om, at tjene penge.
»Vi skal jo have folk i forretningen. Derfor sætter vi aldersgrænsen ned til 16 år, når vi skal have fyldt op. Det er blevet udbredt i hele landet. Problemet er, at årgangene er små. Det er ikke noget, jeg synes er fedt, men vi skal jo overleve, og så bliver man nødt til at gøre det,« siger Bjarne Nielsen, der ejer diskotek Ritz.

De er ligeglade

Medejer af diskotek Luux og bestyrelsesmedlem i HORESTA Natteliv, brancheorganisation for hotel- og restaurantbranchen, Bo Sandby, er utilfreds med de af hans kollegaer, der prøver at tjene penge på de helt unge.
»De gør det i skolernes ferie for at lokke de unge ind. Det er måske folk, der er pressede og ligeglade med, hvad de gør for at lokke de helt unge ind. Jeg tror, det må hænge sammen med, at de har en dårlig økonomi, og gerne vil tjene nogle lette penge. Jeg vil gerne have det til livs, at helt unge tager i byen. Jeg synes, det er ret skidt,« fortæller Bo Sandby. Juledagene er blevet nogle af de dage på året, hvor der bliver omsat flest penge, på landets diskoteker.
»Det handler simpelthen om økonomien. Vi skal overleve. Det er udelukkende et økonomisk spørgsmål, når vi lukker unge under 18 år ind. Jeg tror, det er mere end halvdelen af alle diskoteker, der gør det,« forklarer Bjarne Nielsen fra Ritz.

Det er ikke ulovligt at lukke børn under 18 år ind på diskoteker, hvis bevillingen tillader det, og de unge under 18 år ikke får serveret alkohol i baren. Men ifølge Bo Sandby er dette forbud yderst svært at overholde i praksis.

Ingen garantier

På diskotek Ritz giver man de unge over 18 år et armbånd på, som er påkrævet for at købe alkohol. Men man kan ikke forhindre, at de helt unge ikke får fat i alkohol.
»Jeg kan ikke garantere, at de unge under 18 år ikke får noget at drikke hos os. Men jeg tror ikke, at de unge har råd til at drikke sig fulde her. Det kan de jo gøre hos købmanden. Og de fleste unge mennesker har trods alt en økonomisk begrænsning,« siger Bjarne Nielsen. Han tror ikke de unge tager skade af, at tage i byen. Den opfattelse deler Bo Sandby ikke.
»Der er en grund til, at man har lavet loven. Jeg synes, det er forkert, at de unge under 18 færdes i diskoteksmiljøet. Der er både vold og voldtægt, og hvad der ellers foregår. Jeg er ikke psykolog, men man må have lavet loven, fordi man har vurderet, at de unge kan tage skade,« siger Bo Sandby.