Bønder: Arla skal forklare prisfald på mælk
Arla-ledelsen skal forklare utilfredse mælkebønder, hvorfor de får færre penge for deres mælk.

Der er dækket op til stormøde i Messecenter Herning i aften, hvor Arla-ledelsen skal forsøge at berolige utilfredse mælkebønder.

Kravet fra landmændene er enkelt. De vil have svar på, hvorfor de får mindre for deres mælk end tidligere.

Næstformand i Dansk Kvæg Christian Lund har én klar forventning om, at Arla-toppen kommer med en god forklaring på, hvorfor mælkeprisen har fået et hak nedad i august og svarer på, hvad landmændene kan vente sig af prisudviklingen på længere sigt.

- Det er vigtigt, at vi får informeret landmændene om, hvad der sker ude på markederne. Er det et fald i forbruget, der gør, at priserne falder? Eller er det verdensmarkedet, der er overfyldt med mælk?, siger Christian Lund.

- Bønder er jo globale landmænd, som har meget gæld, de skal vedligeholde over for bankerne i Danmark. Derfor har de behov for at vide, om deres produktion er rentabel det næste års tid, tilføjer næstformanden.

Arla valgte i august at sænke mælkeprisen med fire øre. Samtidig er råvarepriserne steget markant, og det har skabt frustration blandt mælkebønderne, som nu er presset på økonomien.

Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har blandt andet krævet, at Arla trækker prissænkningen tilbage.

- Det her er ikke nogen anklage mod Arlas priser. Jeg er også imod protester og demonstrationer mod Arla, hvor man blokerer mejerier med traktorer, som man for eksempel har gjort i England, siger Christian Lund.

- Det vigtigste er, at landmændene bliver informeret om, hvad Arla ser i sigtelinjen fremadrettet, så bønderne kan lave nogle langsigtede strategier på deres ejendom, siger Christian Lund.

Stormødet finder sted fra klokken 19.00-21.30 i Messecenter Herning. Det er det første større krisemøde om mælkepriser for Arlas producenter siden sommeren 2009, hvor en stor del af landets mælkeproducenter var samlet i Agerskov.

/ritzau/