TRADS: Khader er vores Kennedy!
Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

 

Naser Khader er noget så sjældent som en rigtig politiker – han har holdninger og langsigtede mål, han evner både at have skarpe meninger og dernæst indgå kompromiser, men han svigter aldrig sine ypperste demokratiske idealer.

 

Det er derfor en stor gevinst for Danmark, hvis Khader – som meget tyder på i disse timer – vitterligt stifter sit eget parti, der måske kommer til at hedde Demokraterne. Khaders nye bevægelse vil appellere til tænksomme og realistiske vælgere, som reelt ønsker at skabe politik hen over midten – og der er al mulig grund til at tro, at den 43-årige Khader vil kunne vende op og ned på styrkeforholdene på Christiansborg.

 

Khader er det tætteste, vi i Danmark er på en ny Kennedy – med et smittende engagement, stærke værdier, ægte følelser og frem for alt med et kolossalt drive i forhold til at løse den afgørende politiske kamp i de kommende årtier:

 

Nemlig at vinde kampen om unge muslimers sjæl – så de lander i vores demokratiske lejr.

 

Khader er en fundamentalistisk tilhænger af demokratiet – såvel i Danmark som i resten af verden – men han er en hardliner med et humanistisk mål.

 

Khader er et ikon – en politisk sværvægter, som spiller på den store bane, fordi han forstår de store dagsordener. Der findes dem, der ikke bryder sig om ham – ud over islamistiske ekstremister,der fysisk jagter Khader, så han må have politibeskyttelse, er det i en mærkværdig alliance også dagbladet Politiken, hvis nedladende facon er dybt elitært – typisk fordi hans klarsyn ikke harmonerer med deres cafe latte-indtryk af verden.

 

Jeg er derimod dybt imponeret over Naser Khader – og har været det siden jeg første gang mødte ham til en frokost på Café Norden i København for ti år siden. Hans første bog – Ære og Skam – er en fænomenal introduktion til den type islam, som de fleste muslimer praktiserer, baseret på de konkrete erfaringer, som flere års arbejde som tolk i asylsager havde givet ham. Khader forstår dybden i integrationsdebatten på en måde, der gør ham til en statsmand – og til den politiker, som bedre end nogen anden kan sikre den sammenhængskraft i samfundet, der er behov for også i de kommende årtier.

 

Den indflydelse, som Khaders kommende parti vil få, kan næppe overvurderes. Med sin enorme folkelige popularitet vil Khader kunne hente stemmer fra alle fløje i dansk politik - og der er stor grund til at tro, at han efter næste folketingsvalg vil kunne være tungen på vægtskålen. Med sin tro på det samarbejdende folkestyre vil han utvivlsomt udnytte den situation til at gøre op med de seneste års tendens til blokpolitik – hvilket vil være en gave til dansk politik.

 

Det skal blive dybt spændende at følge to udviklinger i de kommende dage og uger:  For det første hvem der umiddelbart vælger at følge med Khader – og for det andet hvilken politik det nye parti vil forme.

 

Vi ved allerede, at Anders Samuelsen, nuværende radikalt medlem af Europa-Parlamentet, er en drivende kraft. Samuelsen, der i sin tid kæmpede sig ind i Folketinget mod alle odds og dernæst erobrede en fremtrædende position i partiet, er en stærk politiker. Han er er terrier, som bider sig fast i de politiske dagsordener – og som ikke mindst var drivkraften bag de stærkt liberale radikale bud på reformer af arbejdsmarkedet og skattesystemet. Her har vi også et vigtigt signal om den politiske retning – Khaders nye parti vil helt sikkert basere sig på en mere liberal økonomisk politik.

 

Med Khaders politiske initiativ kan dansk politik se frem til en udvikling, der har potentialet til at ændre samfundet ligeså meget, som da Dansk Folkeparti blev stiftet i 1995 – eller da Fremskridtspartiet, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti kom i Folketinget i 1973. Det kan blive et jordskred.

 

David Trads

Chefredaktør

 

Dette er et uredigeret blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Om

- Født 1967, gift med journalist Rikke Viemose, har to børn - Uddannet journalist i 1994 - Moskva-korrespondent for Jyllands-Posten, 1994-97 - Politisk redaktør for Jyllands-Posten, 1997-2000 - Indlandsredaktør i DR Nyheder, 2000 - Redaktionschef på metroXpress, 2001 - Chefredaktør på Information, 2002-2004 - Klummeskribent på Politiken, 2005-2006 - Lektor på Syddansk Universitet, 2005-2006 - Chefredaktør på Nyhedsavisen, 2006-2008 - Redaktionel projektleder i Berlingske Officin 2008- - Forfatter til flere bøger, senest 'Klimatruslen' fra efteråret 2007 - Foredragsholder og debattør i ind- og udland

Medier, kommunikation og demokrati

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.