Blogger: Ja tak til mindre DR - nej tak til mindre public service

Edris Qasimi er født i Afghanistan og har haft en opvækst gennem tre verdner fra Kabul over Teheran til det kolde nord. I Danmark har han de sidste 11 år været en engageret debattør om dansk politik herunder især Danmarks udenrigspolitik i Mellemøsten. Som tidligere redaktør for et studieblad på SDU, elev i Politikens kritikerskole, redaktionsassistent på TV2 og ikke mindst som nuværende researcher hos UgebrevetA4 vil Edris skrive om dansk indenrigs- og udenrigspolitik, religion, multikulturalisme og ikke mindst terror og krig.

REGERINGEN OG Dansk Folkeparti har annonceret, at man vil skære 20 procent i DR over de næste fem år. Samtidig skal licenspengene opkræves gennem skat og ikke direkte af DR, som det hidtil har været kutymen.

Modsat mange i min omgangskreds, og folk som jeg plejer at være enig med, synes jeg, at regeringens forslag kan være både sundt og fornuftigt for den danske public service.

Jeg er vild med tanken om et kæmpe stort statsejet medie i et lille land som Danmark. For vi skal da ikke lade små kreative hjerner have mulighed for at udvikle sig, nytænke eller prøve at diskutere, hvad vi skal vide. Nej Nej. Vi samler det hele et sted, giver en flok gamle ræve masse af penge, så de kan ansætte helvedes mange chefer, ledere, underledere, afdelingsledere og jeg skal komme efter dig. De skal også have tårnhøje bonusser, for nogle skal jo have råd til at købe de mange Teslaer og de fine lejligheder på Islands Brygge. Jeg håber, du har fanget ironien nu. DR har længe været en uduelig institution, som er blevet kedelig, uopfindsom, hamrende dyr og alt for politisk korrekt.

Vidste du f.eks, at det er dobbelt så dyrt at drive P1 sammenlignet med Radio24syv, som i øvrigt producerer mere originalt indhold end P1? og hvorfor det? Det er der ikke nogle, der snakker om.

NYE TALENTER er heller ikke noget, man efterhånden interesserer sig for i DR, ser det ud til, for man ser dem sjældent. Det sidste talent, der blev udviklet i DR var Wulff og Morgenthaler, som jo ikke længere passer rigtigt ind i DRs nye public management filosofi.  Til gengæld er man rigtig gode til at lade kedelig ansigter, med trivielle dagsordner køre det ene fiasko program efter det andet. Nu siger ledelsen så, at rigtig mange programmer vil lukke på grund af besparelserne. Men mon ikke en del af de 4 procent om året kan klares ved nedskæringer i antallet af chefer og afskrivninger på de eksisterende tårnhøje bonusser?

MEN, og det en stor et af slagsen. Det er en umålelig stor katastrofe at tage penge fra DR for at give det til pensionister. Hvad i helvedes navn har man tænkt? Hvordan skulle det løse problemerne hos DR? Hvorfor skulle DR lige pludseligt blive en effektiv og kreativ organisation, fordi nogle pensionister får lidt flere penge i lommerne? Eller hvordan bidrager det til den samlede publicservice situation i Danmark?

Nej, vi skal ikke spare penge hos DR, fordi nogle skal kunne opgradere deres charterrejser sydpå. Krone for krone skal penge, der bliver sparet i DR placeres i en pulje, som alle kan søge. Individuelle talenter, små kreative studenterorganisationer, civilsamfundet osv. skal få mulighed for at kunne bidrage til en blomstrende public service i Danmark. Og hvorfor skulle de være bedre end DR, får man lyst til at spørge. Jo, det er de, fordi beslutningskæden er kort, og de kaster ikke millioner efter ubrugelig chefer og ledere. Sidst men ikke mindst vil det være en demokratisk opdatering i samfundet, hvor befolkningens kulturelle og politiske bevidsthed får lov til at folde sig ud, og vi bliver lidt klogere på hinanden helt fra bunden.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.