Blogindlæg Blogger: Fire alternativer til nytårsforsættet om at tabe sig

Jonathan Løw er iværksætter, foredragsholder og rådgiver indenfor innovation, iværksætteri og ledelse. Du kan følge Jonathan Løw’s arbejde på LinkedIn og Facebook.

EN DANSK avis har opgjort danskernes mest populære nytårsforsætter for 2018. Topscorerne er i nævnte rækkefølge at tabe sig, dyrke mere motion og stoppe med at ryge.

Selvom alle tre ting er gode for folkesundheden, og selvom jeg personligt ville have godt at det førstnævnte ud fra et forfængelighedssynspunkt, så synes jeg, at tallene er dybt bedrøvelige. De er udtryk for en samfundskultur, der kigger indad frem for udad.

De fortæller om et samfund, hvor sociale medier og hele sundhedsbølgen har gjort os så danskere optaget af, hvordan vi ser ud, og hvor korrekt vi skal leve, at det er blevet ét af vores afgørende succesparametre i livet.

Men frem for at bruge spalteplads på en sådan samfundskritik, der meget hurtigt bliver bedrevidende og negativ, hvilket som bekendt aldrig flytter holdninger, men kun skaber konflikt og modsætninger, så lad mig i stedet præsentere fire alternativer til nytårsforsættet om at tabe sig i vægt.

Min påstand er den, at alternativerne både vil gøre den enkelte, samfundet og verden bedre og lykkeligere, end hvis vi går til endnu en yoga-time i Fitness World for at smide bildækket, eller helt kvitter smøgerne, selvom de måske hidtil havde bidraget en smule til vores samlede livskvalitet.

Gør en forskel for andre

Herhjemme og ikke mindst i udlandet har mennesker brug for din hjælp og nærhed. Det gælder ikke kun dine nærmeste, men ensomme ældre, psykisk sårbare og frivillige foreninger.

Al forskning peger på, at hvis du engagerer dig i agendaer og projekter som disse, så vil det også øge din egen følelse af livsglæde og mening markant mere end en time i træningscentret. Det kan godt være, at det ikke slår igennem på antallet af likes på din Instagram-konto, men det tæller mere i dit nok så væsentlige lykkeregnskab.

Lyt højere

Til daglig arbejder jeg ud fra filosofien ’at lytte højere’, som handler om at lytte for at lytte frem for at lytte for at tale. Det er en svær øvelse, og den kræver træning, for mange af os har en tendens til at afbryde andre for at komme igennem med vores egne budskaber.

Konsekvensen af det er bl.a., at dialogen bliver dårligere, og forståelsen imellem mennesker mindre. Der er også evidens for, at vi reelt bliver mere ulykkelige af blot at stå fast på vores egne holdninger og virkelighedsopfattelse frem for løbende at udfordre disse og blive klogere livet igennem.

Men det kræver træning og et bevidst valg, for når du eksempelvis er på Facebook, så gør Facebooks algoritmer alt for, at du bliver præsenteret for holdninger og historier, som  bekræfter dit eksisterende syn på verden.

Træn din nysgerrighed

Jeg tror på, at fremtiden tilhører de nysgerrige. Som børn går vi igennem et skolesystem, hvor vi bliver trænet i at lære de korrekte svar på en lang række spørgsmål. Vi bliver altså skolet i, at svarene er de væsentlige – ikke spørgsmålene.

Men som iværksætter ved jeg, at intet nyt nogensinde er opstået af at være sikker på svarene. Det er opstået af en nysgerrighed og en undren over, hvorfor tidligere generationer har skabt samfundet på den måde, de har.

Det kan være en nysgerrighed i forhold til de helt små frustrationer i hverdagen, eller det kan være en undren over organiseringen af vores demokrati og offentlige organisering.

Du kan sætte ind præcis der, hvor din nysgerrighed er størst. Det vigtigste er egentlig, at du sætter ind frem for at sætte dig tilbage og brokke dig. Vi må blive forandringsskabende frem for blot forandringsparate.

Træn din både-og-tænkning

Der er alt for meget enten-eller tænkning i verden. Meget få ting her i livet har et simpelt svar.

Uanset om vi taler flygtningekriser, miljøudfordringer eller tillidskriser, så er løsningen sjældent ligetil og enkel. Derfor må debatten heller ikke blive det. Træn din evne til at udfordre argumenter, når de bliver for ensidige. Ofte er det ensidigheden, der fører til konflikter, modsætninger og i sidste ende had og et ’dem og os’, eller ’du tager fejl, og jeg har ret’.

JEG ARGUMENTERER ikke for ikke at tro på de ting, du gør, men for at have modet til at nuancere dem og træne det ligeså meget, som du måtte have planlagt at træne dine overarme eller mavemuskler i 2018.

Din krop og ikke mindst dit sind har godt af det og af disse fire alternative træningsformer og nytårsforsætter.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.