Administration 

Blogger: Den dag min kollega blev stukket ihjel

Mia Kristina Hansen er kollega til Vivi Nielsen, der blev stukket ihjel af en psykisk syg beboer i marts. Hun fortæller her om hendes oplevelse af den tragiske dag.

Jeg har været udannet som pædagog i snart 20 år. På min nuværende arbejdsplads, som er et socialpsykiatrisk bosted, blev en af mine kollegaer stukket ihjel med en kniv af en beboer. Det var et chok, men desværre også noget, vi havde talt om kunne ske. Det fik mig til at fortælle min mening offentligt, fordi min oplevelse er, at politikere og embedsmænd ikke ved nok om virkeligheden. Jeg har igennem årene arbejdet både inden for handicapområdet, daginstitutionsområdet og nu i socialpsykiatrien. Jeg ønsker åbenhed om vilkårene i det offentlige, for jeg oplever at nedskæringer har forringet vores arbejdsvilkår og muligheden for at hjælpe samfundets svageste. Jeg håber også, at min blog kan inspirere andre offentlige ansatte til at åbne op og fortælle deres historier fra virkeligheden.

DEN 25. MARTS mistede jeg en kollega, hun blev stukket ihjel med en kniv af en beboer.

 

Jeg blev vækket klokken 01.00 ved lyden af min søn, der talte med en person uden for vores vindue. Jeg blev forvirret og bekymret over at blive vækket på den måde, og jeg kaldte på min søn, for at spørge ind til hvad der skete. Min søn kom ind til mig i soveværelset, og han sagde: ”naboen ville høre om du havde det godt, hun siger, der er en der er blevet dræbt på dit arbejde.”

 

Da jeg blev ansat på Center Lindegården, vidste jeg, at der cirka et år forinden var blevet slået en ansat ihjel på bostedet Ringbo, et bosted som kunne sammenligenes med Center Lindegården. På opslagstaven på vores kontor, hang der et notat omkring Ringbo-sagen.

Jeg lod mig ikke skræmme, fordi jeg tænkte, at Ringbo nok var et specielt farligt sted, og at selv om der var beboere på Center Lindegården, som kunne være voldsomme og truende, så oplevede jeg, at et flertal af beboerne var rolige, og at jeg kunne bruge min faglighed.

 

Jeg havde nogle veninder, der havde arbejdet inden for socialpsykiatrien. De frarådede mig at søge jobbet, da de hørte, at det var på et socialpsykiatrisk bosted. En tidligere kollega sagde direkte: ”Jeg ville aldrig turde arbejde på et bosted. I har ingen muligheder for at gøre noget, hvis en beboer bliver voldelig eller til fare for sig.”

 

MIN OPLEVELSE var nu, at min nye arbejdsplads var et godt sted at være. Jeg havde nogle rigtig gode kollegaer, som var fagligt dygtige, og der var et godt arbejdsmiljø mellem os kollegaer. Der var mulighed for at få efteruddannelse, og vi fik interne kurser, der klædte os på til at kunne varetage vores arbejde bedst muligt. Det gjorde mig rigtig glad for mit nye arbejde, og jeg lod mig ikke skræmme af de historier, jeg hørte om socialpsykiatrien.

 

Som tiden gik, blev det dog tydeligere og tydeligere for mig, at der faktisk var situationer, som var farlige i hverdagen.

 

Der var beboere, der i perioder næsten dagligt blev voldsomme. Og der var situationer, hvor jeg og mine kollegaer endte med at ringe til politi og vagtlægen. Situationer hvor jeg sammen med mine kollegaer måtte låse mig inde på vores kontor og vente på, at politiet kom.

 

Der var dage hvor alarmen lød, og jeg måtte løbe andre kollegaer til undsætning. Disse situationer satte en følelse af afmagt i gang hos mig, fordi jeg oplevede, at det handlede om en lille gruppe beboere, som ikke fik den behandling, de havde brug for.

 

Jeg oplevede, at når beboere havde været til fare for sig selv og andre og blev hentet af politiet, så blev de typisk indlagt i knap et døgn for så at komme igen. På det døgn får folk typisk noget beroligende medicin. Når de er tilbage og virkningen aftager – måske efter et halvt døgn – kan den voldsomme adfærd vende tilbage.

 

DEN AFTEN min kollega blev stukket ihjel med en kniv af en beboer, havde jeg været på arbejde om dagen. Det var påske, så vi var ikke mange på arbejde, da der altid i weekender og på helligedage er så lidt personale på arbejde som muligt. Om formiddagen løber jeg til alarm. En af mine kollegaer er blevet slået i hovedet af en beboer. Bagefter spørger man hinanden om, ”hvad skal der til, før der bliver gjort noget.”

 

Desværre sker der noget afgørende om aftenen. Jeg sidder i min stue og hører sirenerne. På det tidspunkt ved jeg ikke, hvad der er sket, men tænker: ”Bare det ikke er noget på Lindegården.”

 

Som mange gange før fik beroligede mig selv og tænkte ikke mere over sirenerne, før jeg blev vækket af min søn, og hørte ham fortælle: ”Der er en, der er blevet slået ihjel på dit arbejde.”

Aldrig har mine tanker arbejdet så hurtigt, og følelserne væltede op i mig. Følelsen af, at det ikke kan passe, han må have hørt forkert. Så jeg skyndte mig at tjekke nyhederne på min mobil og på tekst-tv. Samtidig fløj tanker rundt i hoved om, hvem kan det være?

Uvisheden var næsten ikke til at holde ud, jeg kunne læse at det var en kvinde på 57 år, og kunne lave udelukkelsesmetoden. Jeg skrev til en kollega, som havde været på aftenarbejde for at høre, om hun var ok.

 

INDTIL JEG blev ringet op af min leder den næste formiddag, var det som et mareridt, og jeg havde svært ved at tro på, at det virkelig var sket. Det var uvirkeligt for mig, det allerværste, der kunne ske, var sket.

 

Det, som alle havde talt om, men som vi alligevel aldrig i vores vildeste fantasi havde forstillet os kunne ske, var sket. En kollega mistede livet, en familie mistede en, de elskede højt, en beboer blev drabsmand og en arbejdsplads mistede en medarbejder.

 

Denne oplevelse har fået mig til at handle. Jeg skrev et opslag på Facebook to dage efter min kollegas død, et opslag som blev delt 20.000 gange og fik 1.000 kommentar. Det viste mig, at jeg er ikke alene med min følelse af afmagt og min oplevelse af, at der findes mennesker, der ikke får den behandling i psykiatrien, som de har brug for og som derfor bliver til fare for dem selv og andre. 

 

Der skal gøres noget, så de mennesker der har behov for at blive indlagt, kan blive indlagt når de blive så syge, at de er til fare for dem selv og andre.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

kro ved landevej
Nyheder

Slotskro havde ekskrementer i baglokale

tra mænd i uniform
Film og TV

Jægersoldater presser kendisser i hårdt program

udrykningskøretøjer på landevej
Krimi

Motorcyklist dræbt i tågen - overså lastbil under overhaling

mand med cykel
Nyheder

Dansk cykelproducent
meldt konkurs

Nyheder

Nogle har uberettiget
fået en varmecheck

person sidder med mobiltelefon
Nyheder

Lottovinder: - Jeg sendte et billede til min mand

fans og politi
Krimi

Fans tilbageholdt

efter FCK-kamp

betjent med hund
Krimi

Betjente afsøgte

klub med hunde

person bruger mobiltelefon
Nyheder

Kvinde på ferie sendes 34 år i fængsel - brugte Twitter

mand slår ud med armene
Sport

Morsom Elon Musk:
Jeg køber

Manchester United

væltet lastbil i rundkørsel
Nyheder

DØGNRAPPORTEN: Døde grise, fodboldfans og markbrande

mand smiler
Nyheder

Stjerneinstruktør død 

folk på strand
Krimi

Kvinde fundet druknet

banner med ekstra bladet hænger på bygning
Krimi

Pædofili-tiltalt var ansat

på Ekstra-Bladet

to personer taler sammen i folketinget
Nyheder

Støjberg henter Espersen

kvinde smiler
Kendte

Kræftsyge Ilse

Jacobsen indlagt

Nyheder

Mette F. om valgtrussel:

Selvfølgelig har jeg hørt

hvad de har sagt

betjente på grisejagt
Krimi

Væltede i rundkørsel:

Betjente på grisejagt

En fransk bulldog med store øjne
Dyreliv

Hunden ‘ser’

med snuden

kvinde poserer
Kendte

DR-vært gifter sig

Jonas Vingegaard i den gule trøje på sin cykel han står op i sadlen
Sport

Afstemning: Vingegaard

dropper Danmark Rundt og VM

– hvad mener du?

Ellen Hillingsø i rollen det ligner hun skal til at kysse en ung mand
Underholdning

Ellen Hillingsø: Scorer

søns bedste ven

En gammel slidt gul kuffert står alene på et fortov.
Helt vildt

Finder ligdele i kuffert

købt på auktion

Et par briller ligger på et havebord
Nyheder

Dansk familie scorer

2,5 milliarder

En telefon med apps som facebook og Instagram
Nyheder

Sådan gennemskuer du

med det samme om 

billedet er redigeret

En række lejligheder set i skumring
Nyheder

Regeringen vil stoppe

huslejestigninger

Politiskilt
Krimi

13-årig forsvundet

pige fundet

En togkabine
Krimi

Smuglede heroin

med toget

Skibet "Razoni" på havet
Nyheder

Det første skib med

korn fra Ukraine

er blevet væk

Stor markbrand
Nyheder

DØGNRAPPORTEN: Ferrari-hærværk, tysker i havsnød og brande

Søren Gade
Nyheder

Søren Gade gør comeback

Politibil med udrykning
Krimi

Påvirket spøgelsesbilist fængslet

Lottokupon
Helt vildt

Vinderkupon til 5,3 mio:

Lå i baglommen i en uge

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen om Pape-kandidatur: Forvirring i blå blok

Billede fra strand
Nyheder

Kraftige byger på vej:

Undgå stranden

Egan Bernal
Sport

Superstjerne gør comeback i Danmark 

Prinsesse Nathalie bliver gift
Kongelige

Skilsmisse i kongehuset

 Kwamie Liv
Kendte

X Factor-dommer: Nu begynder cirkusset igen

Jakob Kjeldbjerg
Film og TV

Robinson:

Første smugkig 

billede af motorvej
Nyheder

67-årig spøgelsesbillist ramte patruljevogn

Nyheder

Du får for lidt i løn

en mand taler
Nyheder

Afstemning: Søren Pape vil være statsminister - hvem vil du vælge?

Søren Pape portræt
Nyheder

Søren Pape:

Vil være statsminister

sammenstyrtet bro
Nyheder

Biler styrtet i vandet

kornmark
Nyheder

DMI: Vådt og varmt

tampax pakke
Nyheder

Nu er bind og

tamponer gratis

 Anders Wolf  Andersen portræt
Nyheder

Borgmester: Udvid særlov

skovbrand
Nyheder

Spanien:

1500 er evakueret

Lisbet Dahl med udspredte arme.
Kendte

Overrasker alle: 

Lisbet Dahl tilbage i 

Cirkusrevyen

Krimi

Varetægtsfængslet i

fire uger efter brande 

Julie Berthelsen på den røde løber.
Kendte

Julie Berthelsen med

bikini-bølgen

Sport

Jonas Vingegaard

vinder nyt løb

Manu Sareen til biografpremiere han smiler til kameraet.
Kendte

Manu Sareen

forelsket igen

Politibiler der holder parkeret ved siden af hinanden.
Krimi

12-årig forsvundet

pige fundet i god behold

Mickey og Lone Pless.
Kendte

Chok i revyen

badepiger
Nyheder

DMI: Udsender advarsel

Nyheder

Hvalrossen Freya er aflivet

Thomas Eje
Kendte

Thomas Eje:

Tvunget til at sælge

skoleelever
Nyheder

Tvungen 

seksualundervisning

sas haleror med sas logo
Nyheder

SAS: Låner 5,1 milliarder

Josephine park
Kendte

Dansk stjerne: Humor og smerte lever side om side

gastanke
Nyheder

Gaslagre foran tidsplan

Hvalrossen Freya
Nyheder

Kendt hvalros risikerer aflivning

Salman Rushdie
Nyheder

Rushdies bøger på himmelflugt

Brændende traktor
Nyheder

Døgnrapporten: Masser af brande, en fastlåst lift og en lidt for stor bus

Christian Eriksen slår ud med armene
Sport

Eriksen ydmyget i gensyn med gammel klub

REjsekort checker ind
Nyheder

Bruger du rejsekort? Få opklaret tre typiske misforståelser

Spar butik
Sundhed

Disse pandekager kan gøre dig syg

J.K. Rowling
Kendte

Dødstrussel mod Harry Potters mor

betonklods i gade
Krimi

Sigtet for terrorforsøg i Aarhus

Personer på balkon
Krimi

Efter familiestrid:

11 personer dræbt

en radiator
Nyheder

Rekord:
Dobbelt op for gaskunder

en hund
Krimi

Hundeejer efterlyses:
Er det en tysker?

skinker hænger
Helt vildt

Stjal skinker for
millioner
- nu er han dømt

kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Revy-konkurs rammer Kirsten Siggaard

oversigt over festivalplads
Nyheder

En død og 17
kvæstede i scenekollaps

mand smiler
Film og TV

Christian Degn:
- Det sker virkelig
sjældent på tv

Nyheder

Voldsom fiskedød rammer stor europæisk flod

mark i brand
Krimi

Her er der
ekstrem høj brandfare

Olivia newton john
Kendte

Olivia Newton-John:

Hyldes af ABBA