Hvis du er nervøs for, om din udlejer snyder dig i husleje, er det en god idé at undersøge, hvad din husleje burde ligge på.
Men det er ikke en beregning, som er særlig nem at lave for den almindelige lejer.
- Udfordringen er, at lejen på forskellige lejeboliger bliver fastsat efter forskellige regler, fortæller chefjurist Anders Svendsen fra Lejernes Landsorganisation.
- Og der er ikke særlig stor gennemsigtighed for lejerne på det her punkt.
Derfor er det ifølge juristen en svær opgave for den almindelige lejer selv at beregne, hvad der er en passende husleje.
Samme melding kommer fra Mads Klokkerholm Nielsen, som er medstifter af virksomheden Digura, der rådgiver lejere i en række lejeretlige spørgsmål.
- Som lejer har du ikke en ærlig chance, fordi der er så mange faktorer, som spiller ind. Det er en jungle, fortæller Mads Klokkerholm Nielsen.
Huslejen kan fastsættes efter forskellige regler, og en række faktorer har betydning for, hvilke vilkår der aftales i lejen.
Det kan eksempelvis være ejendommens alder, hvor den ligger, hvilken type bolig det er, samt om ejendommen før har været brug til erhverv.
Desuden kommer det også an på, hvilken kommune du bor i, da der både findes regulerede og uregulerede kommuner, og det har indflydelse på, hvilken del af lejeloven der regulerer netop din husleje.
Puha.
Så for at kunne navigere i den jungle kommer Mads Klokkerholm Nielsen her med fem gode råd til den fortvivlede lejer, der vil undersøge, om udlejer skummer for meget fløde med huslejen.
1) Tjek paragraf 11 i din lejekontrakt
Find din lejekontrakt frem, og slå op på paragraf 11.
- Er der aftalt fri lejefastsættelse her, er der med stor sandsynlighed ikke meget at gøre, siger Mads Klokkerholm Nielsen.
Hvis ejendommen er taget i brug efter 31. december 1991, vil lejemålet også være omfattet af reglerne om fri lejefastsættelse.
Det betyder, at udlejer selv fastsætter huslejen, så længe den ikke er urimelig høj.
- Hvis lejen er fastsat efter regler om gennemgribende forbedrede lejemål eller det lejedes værdi, så er det en god idé at forhøre sig hos andre lejere i området eller kvarteret, foreslår Mads Klokkerholm Nielsen.
Det betyder nemlig, at lejen fastsættes efter en sammenligning af lignende lejemål i området, hvor der kigges på elementer som beliggenhed, stand og størrelse.
2) Tal med din udlejer om lejens størrelse
Der er intet i vejen for, at du tager fat i din udlejer med spørgsmål om, hvordan din husleje fastsættes, fortæller Mads Klokkerholm Nielsen.
- Husk på, at udlejer agerer i en professionel henseende og i erhvervsøjemed. Derfor er det selvfølgelig helt legitimt, at man som lejer stiller sig nysgerrig efter lejefastsættelsen, der jo netop er reguleret af lejelovgivningen for at beskytte lejere.
- Det vil nok være i de sjældnere tilfælde, at man opnår et resultat. Men om ikke andet vil du få indblik i lejesammensætningen og på denne måde få indsigt i, om huslejen eventuelt skulle være fastsat for høj efter de specifikke regler.
3) Din husleje kan godt være for høj, selv om Boligportalen eller andre siger noget andet
- Vi ser i flere tilfælde, at lejemål – på eksempelvis Boligportalen og lignende hjemmesider – er udbudt til en højere husleje, end hvad huslejenævnet har vurderet til en acceptabel husleje ved deres vurdering i tidligere sager.
- Det er derfor altid en god idé at søge juridisk assistance, hvis du har en mavefornemmelse af, at din husleje skulle være fastsat for høj, siger Mads Klokkerholm Nielsen.
/ritzau fokus/
Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus