Blachman før X Factor-finale: Jeg tænker ikke på sejren
Det er 11. gang, at Thomas Blachman er dommer i "X Factor". Han har vundet sangkonkurrencen to gange med grupperne Anthony Jasmin og Place on Earth. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Blachman tænker ikke strategisk i X Factor-finalen, og han ærgrer sig over, at Oh Land kommer uden deltagere.

Han er den eneste af de tre nuværende X Factor-dommere, der har stået i en finale. Han har sågar vundet, som han gjorde med gruppen Anthony Jasmin i 2014 og igen i 2018 med Place on Earth.

Fredag får Thomas Blachman så muligheden for at gøre det igen, når han tager sin 23-årige deltager Kristian Kjærlund med til Horsens for at deltage i årets X Factor-finale.

Selv om han er en erfaren herre med 11 sæsoner af den populære sangkonkurrence bag sig, så tænker han ikke på, om det er ham, der sammen med sin deltager fredag aften står med X Factor-trofæet.

- Jeg tænker ikke strategisk: "Hvad jeg nu kan gøre for at vinde" eller et eller andet. Det har jeg aldrig gjort.

- Selvfølgelig er der måske en pointe i, at erfaring gør et eller andet. Men jeg har det bedst, når jeg ikke er forberedt på, hvad der sker om et sekund og bare er til stede. Det kræver måske noget erfaring at komme dertil, siger Thomas Blachman.

Den erfarne dommer har noget på spil ligesom hans meddommer Lars Ankerstjerne, der både har 15-årige Live Vogel og 16-årige Benjamin Rosenbohm med i finalen. Tilbage sidder Oh Land, der måtte sige farvel til sin gruppe Echo i semifinalen og forinden mistede rapduoen Maria og Bea, der trak sig, efter at Beas far døde af en hjerneblødning.

- Nanna kommer til at sidde og savne sine artister, og det er ikke nogen særlig fed situation at være i. Jeg mener, Maria og Bea havde været fantastiske i finalen, så det er ligesom sådan øv-agtigt, siger Thomas Blachman.

Den 56-årige X Factor-dommer og jazzmusiker har undervejs været ude i en del mundhuggeri med Lars Ankerstjerne.

Thomas Blachman har flere gange kommenteret, at hans meddommer ikke har udviklet sine deltagere i tilstrækkelig grad. Han har til gengæld selv modtaget kritik for at styre sine deltagere med for hård hånd. Det er han dog ikke enig i.

- Jeg giver dem kæmpe frihed. Frihed til at samarbejde. Der er en grund til, at jeg er der, ellers kunne de lige så godt stå hjemme foran spejlet.

- Det er jo nogle vanvittige og privilegerede rammer, at jeg kan få lov til at kommentere ad libitum på et andet menneske. Det kan du jo ikke gøre i dit parforhold eller alle mulige andre steder, så ender det galt. Du kan ikke engang gøre det med dine børn, for så er man også et røvhul, siger han med et underspillet grin.

/ritzau/

Af Louis Beck Petersen, Ritzau Fokus