Birthe Rønns krav kan vælte grænsekontrol
Birthe Rønn Hornbech er tilbage. I weekenden rasede hun mod Pia Kjærsgaard (DF) - nu kommer hun med hårde udfald mod sit eget regeringsparti. Foto: BUBANDT JENSEN MARTIN / POLFOTO
Det er et ømt punkt, Birthe Rønn sætter fingeren på med sit krav om en garanti for, at grænsekontrollen er lovlig, mener Hans Engell.

I dag kræver Birthe Rønn Hornbech (V) en garanti for, at regeringens grænsekontrol er lovlig. Og det er en stor, fed torn i øjet på regeringen, mener politisk kommentator og tidligere justitsminister Hans Engell.

"Hvorfor har man ikke fået et stort gennemarbejdet juridisk notat? Det er der, Birthe Rønn Hornbech sætter fingeren. Og der må være noget galt. Om ikke andet har regeringen også brug for det selv. En af forklaringerne kan jo være, at juraen ikke er så skarp, som regeringen har givet udtryk for. At problemerne er langt, langt større, end regeringen har givet udtryk for," siger Hans Engell til Newspaq.

Han vurderer, at Birthe Rønn sagtens kan finde på at stemme nej til grænsekontrollen, selvom det vil få store konsekvenser for regeringen.

"Nu er det jo ikke sådan, at vi vil tabe en masse penge eller starte en krig. Det, vi taler om, er, at man simpelthen ikke ville kunne etablere grænsekontrollen på det niveau, som regeringen har lagt op til. Så større er katastrofen ikke. Men politisk vil det være et kæmpe nederlag," påpeger Engell.

Birthe Rønn Hornbech er kendt for at gå sine egne veje og sige, hvad der passer hende. Og nu, hvor hun ikke længere er minister, kan hun genoptage sin gamle bane med at genere sin egen fløj, mener Hans Engell.

"Hun mener formentligt ikke, at hun skylder Lars Løkke eller andre ret meget," siger han med hentydning til Rønn Hornbechs fyring tidligere på året.

"Hvis hun endelig skal tage det helt store opgør med regeringen og sit eget parti - så er det her jo en sag, som jeg tror, hun vil kunne stå inde for. Man skal også tænke på, at der er flere, som støtter op om hendes synspunkt."

Hans Engell har selv undret sig meget over, at regeringen ikke fra start af har haft udarbejdet netop den garanti, som Rønn Hornbech nu efterlyser.

"Det er meget underligt, at regeringen, både til eget brug og til brug for forhandlinger i Finans- og Europaudvalget, ikke har haft et ti eller tyve siders notat, hvor man i den grad fejer alle de juridiske indvendinger, der kunne være, af bordet," siger han.