Birthe Rønn skal forklare udvisninger
(Foto: Foto: Avisen.dk)
Integrationsministeren skal i dag gøre rede for, hvorfor hun har godkendt udvisningen af 11 kriminelle irakere fra Danmark stik imod FN's anbefaling.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) bør åbent fremlægge grundlaget for at udvise en gruppe kriminelle irakere.

Det mener Enhedslisten, som er skeptisk over for, om udvisningerne er forsvarlige, når både FN og menneskerettighedsorganisationen Amnesty International stærkt fraråder udvisningerne, da man ikke kan garantere for irakernes sikkerhed.

Derfor kalder de i dag klokken 15 ministeren i samråd.

»Hvis Birthe Rønn Hornbech kan garantere deres sikkerhed, så må hun også ligge det åbent frem. Uanset hvor kriminelle irakerne er, skal vi overholde det, når FN vurderer, at det er for farligt at sende dem tilbage til Irak,« siger ordfører for udlændinge og integration Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun opfordrer til at følge praksis i Sverige, som ifølge hende har offentliggjort landets udvisningsaftale med Irak.

Danmark går imod FN

Seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Kim U. Kjær har tidligere sået tvivl om, hvorvidt Danmark har en formel aftale, eller om der blot er tale om en indrejsetilladelse.

»Forholdene i den centrale og sydlige del af Irak er så kaotiske, at de udviste irakere, ifølge FN, risikerer tortur, forfølgelse og fængsel,« siger han og fortsætter.

»Det er dybt problematisk, at Danmark har fravalgt at efterkomme FN's retningslinjer. Ifølge FN burde vi i stedet anerkende irakerne som flygtninge og give dem opholdstilladelse i Danmark som FN-flygtninge,« siger Kim U. Kjær.

Han mener, det er en illusion, hvis den danske regering forestiller sig, at de udviste irakere kan undgå overgreb i hjemlandet.

Aftale med Irak

Henriette Kjær, politisk ordfører for de Konservative, mener ikke, at Birthe Rønn Hornbech skal fremlægge udvisningsgrundlaget.

»Der er ikke noget at diskutere, for vi har en aftale med de irakiske myndigheder, som har sagt ja til at modtage deres statsborgere,« siger Henriette Kjær, der dog ikke ved, om der er tale om en formel udvisningsaftale eller blot en indrejsetilladelse.

Enhedslisten mener dog, at offentligheden har krav på at vide, hvad der ligger til grund for regeringens udvisninger.

»Jeg vil gerne vide, hvad det er for nogle oplysninger, som Danmark åbenbart har om sikkerheden i Irak, som FN ikke har,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

faktaboks

For udvisning

De udviste irakere er dømt efter udlændingeloven. Ingen af afgørelserne strider mod loven.

Flygtningenævnet har vurderet, at det er sikkert at sende de udviste irakere til hjemlandet.

Imod udvisning

Irakerne risikerer tortur, fængsel ogforfølgelse. I den sydlige og centrale del af Irak er der desudenborgerkrigslignende tilstande.

Det vurderer FN, Amnesty International og Dansk Flygtningehjælp.

Danmark har ikke lavet en aftale, der garanterer for irakernes sikkerhed, mener ekspert i menneskerettigheder.

via Listen To News