Nu står Bios-reddere frem: Der florerede vanvittige rygter om os
Danny Jensen er én af de to ambulancereddere, som Avisen.dk har været i kontakt med. Danny Jensen mener, at den største udfordring var, at de som Bios-reddere skulle overbevise patienterne om, at de rent faktisk kunne deres arbejde. Foto: Danny Jensen/Privat
Da Falck mistede ambulance-kørslen i Region Syddanmark, blev livet surt for medarbejdere i hollandske Bios, der havde vundet ordren.

- Det vigtigste for patienterne er den tryghed og den tillid, som ambulancefolk skaber. Og den underminerede Falck totalt.

Sådan siger tidligere Bios-medarbejder Danny Jensen om den hetz, som han og mange andre ambulancereddere blev udsat for fra Falck - orkestreret af kommunikationsbureauet, Advice. 

Det var i forbindelse med overdragelse af den omdiskuterede ambulancekontrakt til det hollandske selskab, Bios, i Region Syddanmark i 2014, at Danny Jensen og kollegerne oplevede presset i hverdagen. 

Danny Jensen arbejdede i Bios frem til selskabets konkurs og blev efterfølgende ansat i Ambulance Syd, der i dag står for ambulancedriften i regionen.

For den tidligere Bios-redder var det ikke de grove gloser, der florerede på Facebook, der var problemet. Problemet var, at de rent faktisk virkede efter hensigten.

- Den største udfordring var, at borgerne var skeptiske. Vi skulle jo overbevise dem om, at vi kunne vores arbejde, når vi var ude, siger Danny Jensen og fortsætter:

- Og med god grund. Der florerede jo vanvittige rygter om, at vi ikke engang var uddannede, og at Bios hyrede folk ind, som kun havde kørt taxa eller kom lige fra gaden, siger han.

Dén oplevelse sidder han ikke alene tilbage med.

Benjamin Viskum arbejdede også som ambulanceredder frem mod lukningen af Bios, men skiftede job fem måneder før, at Region Syddanmark begærede selskabet konkurs i sommeren 2016.

- Vi kunne tydeligt mærke forskel på, om borgerne så en ambulanceredder, der bar Falck-uniform eller Bios-uniform. Der var fordomme i luften. Flere Falck-reddere holdt på samme måde afstand til os eller undlod helt at tale til os, husker Benjamin Viskum.

Danny Jensen og Benjamin Viskum oplevede begge - og uafhængigt af hinanden - at blive mødt af skepsis fra de patienter, de skulle behandle som Bios-reddere. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

I begyndelsen havde han kun latter til overs for den hetz og den verbale krig, der især rasede i Facebook-gruppen ’Nej til ambulancekaos’.

- Det var bare en god ”griner” over kaffen, siger Benjamin Viskum.

Ligesom kollegaen Danny Jensen ærgrede han sig dengang over, at Falcks 'kampagne' fik den ønskede negative effekt blandt nogle mennesker i regionen.

- Det, der irriterede mig mest, var, at folk dømte os, fordi vi bar en i deres øjne forkert uniform, og at det var folks uvidenhed, der nogle gange talte, når de ringede 112 for at få hjælp, siger Benjamin Viskum. 

Bios-skandalen: Kort fortalt

I slutningen af januar i år konkluderede Konkurrencerådet, at Falck havde brudt konkurrenceloven og varslede samtidigt, at de ville anmelde Falck til Bagmandspolitiet.

Falck har, mener Konkurrencerådet, misbrugt markedspositionen ved at sprede negative historier i det skjulte til pressen – en såkaldt smædekampagne - om konkurrenten Bios i Region Syddanmark. 

Ambulancetjenesten Bios overtog i 2015 hele ansvaret for Region Syddanmark, men 200 ambulancefolk havde allerede forladt regionen. 

Et år senere måtte Bios dreje konkursnøglen om. Nådestødet til Bios gjorde, at regionen den i dag driver al ambulancekørsel egenhændigt under navnet Ambulance Syd.

 

UDVID

Begge ambulancereddere beretter imidlertid også om, at patienterne, som de mødte i Bios-uniform, var positivt indstillet, når redderne først havde forklaret sig. Og at nogle patienter ligefrem mærkede servicen hos Bios som et løft i forhold til, hvad de tidligere havde oplevet.

Bios kunne mange ting, men fik aldrig en fair chance i Danmark, mener de to reddere.

- Jeg synes, vores fag har fået et knæk. Vi er så få reddere i Danmark. Så det er sgu da ærgerligt, at vi ikke kunne stå sammen, pointerer Danny Jensen. 

Når Danny Jensen og Benjamin Viskum i dag ser tilbage på Bios-tiden, mindes de en ambulanceservice i topklasse. Og et fantastisk sammenhold blandt kollegerne i den udskældte virksomhed.  

Men det værste er at have set gode kolleger, som simpelthen er bukket under. Som har sagt farvel til branchen, fordi de er udbrændte
Danny Jensen

Samtidig husker de følelsen af at køre på adrenalinpumperne med store mængder af overarbejde i en underbemandet virksomhed under en administration, der sejlede.

- Jeg er stadig mærket af den tid. Når man har været gennem en lang stressperiode, kan det tage årevis at komme helt oven på, siger Danny Jensen og fortsætter:

- Men det værste er at have set gode kolleger, som simpelthen er bukket under. Som har sagt farvel til branchen, fordi de er udbrændte. 

Benjamin Viskum, som skiftede job inden konkursen, er i et vist omfang forskånet for det, som kollegaen oplevede i de sidste måneder af Bios’ tid i Region Syddanmark.

- Jeg smuttede, da det begyndte at gå den forkerte vej. Vi tog vagter, men vi fik ikke betaling for dem. Så vi skulle selv lege detektiver efter vores løn ved at maile og ringe til forskellige mennesker, siger Benjamin Viskum.

I en skriftlig kommentar til Avisen.dk skriver Falcks kommunikationsdirektør, Kaspar Bach Habersaat om forløbet, der påvirkede både borgere og Bios' medarbejdere:

'Jeg er ked af at høre om de konsekvenser, det har haft. Falck mistede i 2014-15 sit moralske kompas og svigtede den tillid, folk har til virksomheden. Vi handlede dengang på en måde, der var uacceptabel og som aldrig kommer til at ske igen. Vi har givet en offentlig undskyldning. Den gælder ikke mindst redderne.'

Flere ambulancereddere har stadig lønkravssager kørende med henholdsvis Lønmodtagernes Garantifond og Region Syddanmark vedrørende deres endnu ikke udbetalte arbejde hos Bios.

I sommeren 2016 kunne TV 2 Fyn meddele, at der var tale om hele 53 millioner kroner, som endnu ikke var blevet udbetalt.

via Listen To News