Bill Clinton holder nøgletale på konvent
Ekspræsidenten skal levere en brandtale, der kan sikre partifællen Barack Obama fire år mere i Det Hvide Hus.

Bill Clinton, tidligere præsident i USA, kommer til at spille en prominent rolle ved Demokraternes kommende partikonvent, hvor Barack Obama formelt udpeges som kandidat til præsidentvalget i november.

Det skriver CNN.

Ekspræsidenten - som stadig er en afsindig populær skikkelse hos Demokraterne - går på talerstolen midt i primetime den 5. september for at give sine varmeste anbefalinger af Obama og tale dunder mod den republikanske udfordrer Mitt Romney.

Clinton ventes især at udlægge forskellen mellem de to kandidaters økonomiske politik - herunder skattepolitikken - på partikonventet, der finder sted i byen Charlotte, som ligger i delstaten North Carolina.

Netop skat ventes at blive et særdeles vigtigt spørgsmål i valgkampen.

I 1990'erne skabte Bill Clinton overskud på det amerikanske budget. Det blev senere sat over styr under republikaneren George W. Bush, der nedsatte skatterne, samtidig med at USA kastede sig ud i enormt kostbare krige i Afghanistan og Irak.

Præsident Obama vil gerne forlænge skattelettelser for 98 procent af befolkningen - eneste undtagelse er de rigeste i USA.

De omtalte skattelettelser udløber 31. december i år. Republikanerne vil have dem forlænget, men Obama mener ikke, det skal gælde de allerrigeste.

Republikanerne mener, det vil lægge en bremse på jobskabelsen i USA, hvis ikke også de rigeste friholdes for at betale den skat, som de gjorde i 1990'erne.

Det er nogle af disse spørgsmål, som Bill Clinton forventes at tage op i sin nøgletale på det demokratiske partikonvent, der løber af stablen fra 3. til 6. september.

Ekspræsidenten er stadig meget populær blandt demokratiske vælgere, men er til gengæld forhadt mange steder i Det Republikanske Parti.

Republikanerne forsøgte forgæves at få ham dømt ved en rigsret i 1999 i den såkaldte Monica Lewinsky-affære.

/ritzau/